Το κουδούνι χτύπησε ξανά χθες στο Δημοτ. Σχολείο Πωγωνιανής

on .

pogoniani

• Γιορτινό ήταν το κλίμα χθες στο Δημοτικό Σχολείο της ακριτικής Πωγωνιανής, το οποίο επαναλειτουργεί φέτος έπειτα από μία πενταετία περίπου που παρέμεινε κλειστό. Πρόκειται για τη μοναδική ίσως πανελλαδικά περίπτωση που ανοίγει και πάλι σχολική μονάδα της υπαίθρου και μάλιστα κοντά στην παραμεθόριο περιοχή, καθώς ο κανόνας θέλει τα σχολεία εκτός των αστικών κέντρων να βάζουν… λουκέτο. 

Το Δημοτικό Σχολείο Πωγωνιανής έχει φέτος συνολικά 25 μαθητές και θα λειτουργήσει ως διθέσιο στο κτίριο του παλιού Γυμνασίου, σε μία Κοινότητα που έχει αποτελέσει στο παρελθόν «φάρο» εκπαίδευσης. Διαθέτει σύγχρονη αίθουσα Πληροφορικής, εργαστήριο πειραμάτων, αίθουσα εκδηλώσεων και γυμναστικής. 

Το προαύλιό του γέμισε χθες και πάλι από φωνές και γέλια μαθητών. Στον αγιασμό παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης, η Πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Ηπείρου Μαρία Τσολάκη, οι Αντιδήμαρχοι Στέλιος Κουκουλάρης και Αναστάσιος Γιούνης, ο Διοικητής του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Δελβινακίου Αστυνόμος Β’ Ιωάννης Μπόκιας, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Παναγιώτης Κούρος, μέλη του Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου Πωγωνιανής καθώς και κάτοικοι που θέλησαν να γιορτάσουν την επαναλειτουργία του σχολικής μονάδας.

Ιδιαίτερη ημέρα

Για μία ιδιαίτερη ημέρα έκανε λόγο στο καλωσόρισμά του ο Δήμαρχος σημειώνοντας ότι το άνοιγμα του σχολείου φέρνει προοπτική κι ελπίδα για το μέλλον και αναφέρθηκε στις δυσκολίες που υπήρξαν για την επαναλειτουργία του. «Η Πωγωνιανή υπήρξε εκπαιδευτικό κέντρο η φήμη του οποίου είχε ξεπεράσει τα στενά όρια της περιοχής. Με πολύ κόπο και αγώνα και με τη στήριξη του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας καταφέραμε να ξανακουστεί το σχολικό κουδούνι. Ο παραμεθόριος Δήμος μας διαχρονικά δεν είχε τη στήριξη της πολιτείας που κλείνει τις εκπαιδευτικές δομές και τις υπηρεσίας «αναγκάζοντας» τις οικογένειες να επιλέξουν να ζήσουν στις πόλεις. Σήμερα όμως καταφέραμε μία μικρή νίκη που μπορεί να γίνει μεγάλη» σημείωσε ο κ. Καψάλης, ευχαριστώντας ιδιαίτερα την Πρόεδρο του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Μαρία Τσολάκη.

Αυτή από την πλευρά της επισήμανε ότι το συγκεκριμένο σχολείο ήταν η καλύτερη στελεχωμένη μονάδα και η επιλογή της έγινε με ορθολογικά κριτήρια ενώ αναφέρθηκε με ιδιαίτερη συγκίνηση στην ευαισθησία που διακρίνει τους Βοστινιώτες. «Η Πωγωνιανή έχει κουλτούρα εκπαίδευσης και παιδικής προστασίας», σημείωσε χαρακτηριστικά. 

Τις ευχές τους για τη νέα χρονιά έδωσαν επίσης ο Διευθυντής του σχολείου Γιάννης Χουλιάρας που τόνισε ότι παρά την επίγνωση των δυσκολιών και των προκλήσεων, διακατέχεται από θετικά συναισθήματα και ο Γιώργος Παράσχος, μέλος του Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου Πωγωνιανής που μοίρασε από ένα συμβολικό δώρο σε όλους τους μαθητές εκ μέρος του Συλλόγου.