Εντός χρονοδιαγράμματος το βόρειο τμήμα του Ε65

on .

E65 DROMOS KOMBOI

Με καλό ρυθμό προχωρούν οι εργασίες κατασκευής στο βόρειο τμήμα του αυτοκινητόδρομου Ε65, με την ολοκλήρωση του οποίου η Ήπειρος θα αποκτήσει μία πιο γρήγορη και ασφαλή πρόσβαση προς Θεσσαλία και Κεντρική Ελλάδα. 

Το έργο, το οποίο αφορά στο τμήμα Τρίκαλα – Εγνατία, συνολικού μήκους 70,5 χλμ. προς το παρόν βρίσκεται εντός χρονοδιαγράμματος. Η πρόοδος έχει ξεπεράσει το 10% και αυτό «απελευθέρωσε» πριν από λίγες ημέρες την τρίτη δόση της χρηματοδοτικής συμβολής του Δημοσίου, ύψους 38 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι το βόρειο τμήμα χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από το Ταμείο Ανάκαμψης και επομένως δεν μπορεί να ξεπεραστεί το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης εντός τριών ετών.

Η σύμβαση για την κατασκευή του βόρειου τμήματος υπεγράφη τον Ιούνιο του 2021. Σήμερα λειτουργούν και τα δύο εργοτάξια του έργου στη Βασιλική και την Πηγαδίτσα: στο πρώτο βρίσκονται σε εξέλιξη χωματουργικές εργασίες, η κατασκευή πέντε γεφυρών και επτά διαβάσεων, ενός cut&cover και εργοταξιακών δρόμων. Στο δεύτερο, την περίοδο αυτοί διανοίγονται οι οδοί πρόσβασης για τη διενέργεια γεωτρήσεων και εκτελούνται γεωτεχνικές έρευνες. Επίσης, εξελίσσονται χωματουργικές εργασίες και ξεκίνησε η κατασκευή των μετώπων εισόδου (176ο χλμ.) και εξόδου (175ο χλμ.) σήραγγας.

Το νότιο τμήμα

Στο μεταξύ, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής», «φως στο τούνελ» διαφαίνεται για την εμπλοκή που έχει προκύψει στο νότιο τμήμα του Ε65. Το υπουργείο Υποδομών και η Κεντρική Οδός φαίνεται ότι συμφώνησαν τελικά στη λύση της παράκαμψης του προβληματικού σημείου «συνάντησης» του αυτοκινητοδρόμου με σιδηροδρομική σήραγγα και αυτό που μένει είναι να δοθεί η έγκριση του υπουργείου και να προσδιοριστεί το επιπλέον κόστος για το κράτος. Η οριστικοποίηση της λύσης θα οδηγήσει και στην οριστικοποίηση του χρονοδιαγράμματος παράδοσης του έργου, που ήταν αρχικά να παραδοθεί στην αρχή της φετινής χρονιάς και ήδη μετράει εννέα μήνες καθυστέρησης.