Η Παμβώτιδα έπαψε πλέον να είναι… ξέφραγο αμπέλι!

on .

BLETSAS SYSKEPSH GIA LIMNH 9 9 22

• Σε καλύτερη κατάσταση είναι φέτος τα νερά της Παμβώτιδας σε σχέση με αντίστοιχες περιόδους προηγούμενων ετών, καθώς φαίνεται πως η αυστηρή επιτήρηση περιμετρικά έχει περιορίσει τις απόπειρες ρύπανσής της. 

Εξάλλου, οι καθαρισμοί που έγιναν κατά καιρούς στην παρόχθια ζώνη από την πλευρά των Ιωαννίνων συντέλεσαν στο να παρουσιάζει κι αυτή βελτιωμένη εικόνα σήμερα, που έχει υποχωρήσει η στάθμη της.Τα παραπάνω επισημάνθηκαν κατά την 7η συνάντηση εργασίας για την προστασία της Λίμνης Παμβώτιδας που έλαβε χώρα στο πρώην Δημαρχείο του Κατσικά, μετά από κάλεσμα που απηύθυνε σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ο  Αντιδήμαρχος Βασίλης Βλέτσας, αρμόδιος για θέματα Περιβάλλοντος και Προστασίας της Λίμνης. 

Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι από την Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Ηπείρου, το Αστυνομικό Τμήμα Ιωαννίνων, την Πυροσβεστική Υπηρεσία, τη Δημοτική Αστυνομία, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Περάματος, ο Σύλλογος Ερασιτεχνών Αλιέων, εκπρόσωποι Αθλητικών και Εθελοντικών Οργανώσεων. 

Σε καλό σημείο…

Τη συνεργασία των φορέων που εμπλέκονται στην επιτήρηση της λίμνης εξήρε ο Β. Βλέτσας στο πλαίσιο της πρόσφατης συνάντησης, σημειώνοντας την ανάγκη της συνέχειάς της με σκοπό την προστασία της Παμβώτιδας, που αποτελεί το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό τοπόσημο της Ηπείρου. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στην εισαγωγική του τοποθέτηση, «η λίμνη δεν είναι ξέφραγο αμπέλι πλέον. Μήνα με το μήνα και με την δουλειά όλων των φορέων έχουμε φθάσει σε ένα σημείο που και καλά φυλάσσεται και όλο και πιο καθαρή γίνεται».

 Οι παρεμβάσεις

Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος έκανε σύντομο απολογισμό των μέτρων και των παρεμβάσεων που έχουν ήδη εφαρμοστεί, όπως είναι, μεταξύ άλλων, οι μεικτές περιπολίες τους μήνες του καλοκαιριού, στο πλαίσιο των οποίων δεν εντοπίστηκαν ρυπάνσεις, η σύσταση ειδικού κλιμακίου στη ΔΕΥΑΙ που δεν δέχθηκε κλήσεις για λύματα στα όμβρια, ενώ υπενθύμισε τις δράσεις που έγιναν το προηγούμενο διάστημα σε συνεργασία με πλήθος φορέων και επιχειρήσεων, οι οποίες είχαν ως στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών στα θέματα του περιβάλλοντος και της κλιματικής αλλαγής. Ειδική μνεία έγινε στο συνεργείο καθαρισμού που υπάρχει σε καθημερινή βάση στην παρόχθια ζώνη του παραλίμνιου μετώπου με απτά αποτελέσματα.

Από όλους τους παριστάμενους εκφράστηκε η άποψη ότι η λίμνη είναι στην καλύτερη κατάσταση των τελευταίων ετών και πώς οι εντατικές προσπάθειες πρέπει να συνεχιστούν στο πλαίσιο της περιφρούρησής της, της ορθής ενημέρωσης των πολιτών και της πρόληψης.