«Κάντε διεθνή διαγωνισμό για το Αεροδρόμιο Ιωαννίνων…»!

on .

AERODROMIO NEO 10 10 2019

• «Φωτιές» άναψε στον ντόπιο τουριστικό κλάδο δημοσίευμα της ιστοσελίδας «capital.gr» σύμφωνα με το οποίο η αεροπορική εταιρία χαμηλούς κόστους «Ryanair» προγραμμάτιζε να εντάξει στο πρόγραμμά της το Αεροδρόμιο Ιωαννίνων με πτήσεις και τους χειμερινούς μήνες.

Η εταιρία ζητούσε συγκεκριμένα ανταποδοτικά από την ελληνική Πολιτεία, ωστόσο η πρότασή της δεν είχε γίνει καν γνωστή στην Ένωση Ξενοδόχων Ν. Ιωαννίνων κατά τη συνάντηση που είχε το Διοικητικό της Συμβούλιο τον περασμένο Ιούλιο με τον Υπουργό Τουρισμού Βασίλη Κικίλια. 

Επιστολή προς Κικίλια

Για το τελευταίο αυτό γεγονός η Ένωση απευθύνει επιστολή διαμαρτυρίας προς τον κ. Κικίλια επικαλούμενη το επίμαχο ρεπορτάζ με βάση το οποίο η «Ryanair» σε επιστολή της από τις αρχές του περσινού Οκτωβρίου δεσμεύονταν να διπλασιάσει την εισερχόμενη τουριστική κίνηση στα 10 εκατ. επιβάτες. 

Σημαντικό ποσοστό από αυτούς τόνιζε πως θα επισκέπτεται την Ελλάδα εκτός της περιόδου αιχμής δηλαδή τους χειμερινούς μήνες, συμπεριλαμβανομένων δρομολογίων από και προς τα Γιάννενα και τον Βόλο, με συνδέσεις σε Λονδίνο, Παρίσι, Μιλάνο και Στοκχόλμη.

Η Ένωση Ξενοδόχων σημειώνει πως και η ίδια είχε γραπτή επικοινωνία με τη «Ryanair» τον Απρίλιο του 2021, στην οποία η εταιρεία εξέφραζε την πρόθεσή της να εντάξει το Διεθνές Αεροδρόμιο Ιωαννίνων στους προορισμούς της, εφόσον τα κόστη καταστούν ανταγωνιστικά. Της είχε απαντήσει πέρυσι τον Ιούνιο επεξηγώντας τα πλεονεκτήματα του προορισμού και προτείνοντας σχετικές κινήσεις για διαφημιστικές καμπάνιες και τακτικές προσέλκυσης επισκεπτών. 

Προκήρυξη διαγωνισμού

Παράλληλα, στην επιστολή της προς τον Υπουργό Τουρισμού επισημαίνει τη διάθεση για στήριξη των προσπαθειών διασύνδεσης του Αεροδρομίου Ιωαννίνων με κάποιο από τα αεροδρόμια της Γερμανίας που εξέφρασε το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ηπειρωτών του Εξωτερικού, με επιστολή του τον περασμένο Μάρτιο. Σ’ αυτή τονιζόταν πως περίπου 100.000 απόδημοι Ηπειρώτες ζουν και εργάζονται στη Γερμανία, οι οποίοι δυσκολεύονται να μετακινηθούν από και προς τη γενέτειρά τους, λόγω της μη ύπαρξης απευθείας πτήσεων. Καταλήγοντας η Ένωση Ξενοδόχων ζητάει από τον Υπουργό να στηρίξει έστω και τώρα το κρατικό Αεροδρόμιο της πόλης με την προκήρυξη ενός διεθνούς διαγωνισμού προσέλκυσης εταιριών χαμηλού κόστους, αποβλέποντας στην τουριστική ανάπτυξη που επιζητούν φορείς και πολίτες.

Υπάρχουν ευθύνες… 

Tη βασική ευθύνη για τη συνεχιζόμενη απαξίωση του Ν. Ιωαννίνων και της Ηπείρου επιρρίπτει η Νομαρχιακή Επιτροπή Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ στον Υπουργό Τουρισμού, τους βουλευτές του Ν. Ιωαννίνων, καθώς και στους βουλευτές Ηπείρου της Ν.Δ., μετά την αποχώρηση της «Ryanair» από την Ελλάδα για τους χειμερινούς μήνες τη στιγμή που είχε στα πλάνα της τη σύνδεση του Αεροδρομίου Ιωαννίνων με μεγάλες Ευρωπαϊκές πόλεις.

«Είναι μια ακόμη περίπτωση στη χώρα που οι ‘Άριστοι’ δημιουργούν προσδοκία και τα αποτελέσματα για την κοινωνία είναι μηδενικά. Εκμεταλλεύονται τις αγωνίες των επιχειρηματιών του τουριστικού κλάδου, πραγματοποιούν συναντήσεις μαζί τους εκδίδοντας δελτία τύπου, χωρίς  ωστόσο να έχουν διάθεση να επιλύσουν τα  προβλήματά τους ή να προωθήσουν τις προτάσεις τους», τονίζει σε χθεσινή ανακοίνωσή της.

ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ