Αναλογιστείτε τις συνέπειες για τους ψυχικά ασθενείς!

on .

nosokomeio

Στην αντεπίθεση πέρασαν χθες η Εταιρεία Προαγωγής Ψυχικής Υγείας Ηπείρου (ΕΠΡΟΨΥΗ) και η Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, αντικρούοντας τα όσα υποστηρίζουν οι συνδικαλιστές που πρόσκεινται κατά κύριο λόγο στο ΚΚΕ, αλλά και στο περιεχόμενο ερώτησης που κατέθεσαν βουλευτές του στη Βουλή. 

Η Ψυχιατρική Κλινική στην ανακοίνωσή της αναφέρει ότι οι συγκεκριμένες αναφορές για τη λειτουργία του Κέντρου που προκάλεσαν και ερώτηση στη Βουλή για το επίμαχο θέμα της Μονάδας Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση είναι απολύτως αναληθείς και προσπαθούν να δημιουργήσουν εντυπώσεις. «Η Ψυχιατρική Κλινική κάνει έκκληση σε όλους τους εμπλεκόμενους να σεβαστούν την προσπάθεια των εργαζομένων στην ψυχική υγεία και να αναλογιστούν τις συνέπειες που έχει η στάση τους στους ασθενείς μας και στην υπόθεση της ψυχικής υγείας στην περιοχή μας», υπογραμμίζει και παραθέτει αναλυτικά στοιχεία για τη λειτουργία του Κέντρου Ψυχικής Υγείας κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022 υπό τη διεύθυνση της. 

Η ΕΠΡΟΨΥΗ σε μακροσκελή ανακοίνωσή της, υπογραμμίζει ότι στα 31 χρόνια λειτουργίας της «ποτέ δεν είχε πολιτικό πρόσημο στις δράσεις ή ενέργειές της» και χαρακτηρίζει «κατ΄ ελάχιστο λυπηρό τις τελευταίες ημέρες να χρησιμοποιείται ο φορέας μας για να προωθηθούν πολιτικές σκοπιμότητες ή αντιπαραθέσεις». Όσον αφορά την «επίμαχη» σύμπραξη για την ανάπτυξη μονάδας έγκαιρης παρέμβασης στην Ψύχωση, αναφέρει ότι το Δ.Σ., μέλος του οποίου είναι ο Καθηγητής Θ. Υφαντής, εκτίμησε ότι είναι μια τεράστια ευκαιρία να ενισχυθεί η μονάδα έγκαιρης παρέμβασης στην Ψύχωση που λειτουργεί με πρωτοβουλία της Ψυχιατρικής Κλινικής του ΠΓΝΙ, η οποία λόγω συγκυριών και υποστελέχωσης του Δημόσιου Τομέα αντιμετωπίζει δυσκολίες στην υλοποίηση του έργου της εδώ και χρόνια. Προσθέτει ότι η σχετική πρόσκληση του Υπουργείου Υγείας, προωθούσε τη συνεργασία φορέων του Δημοσίου και η λογική αυτής της επιλογής έχει να κάνει με το ευέλικτο καθεστώς και το χαμηλότερο κόστος λειτουργίας που διέπει τα ΝΠΙΔ μη Κερδοσκοπικού χαρακτήρα για την ανάπτυξη προγραμμάτων σε σχέση με τους φορείς του στενού δημόσιου τομέα.