Ηλεκτρονική σήμανση για όλα τα ιπποειδή

on .

ALOGA

Με θέμα την εφαρμογή της Υπουργικής Απόφασης  σχετικά με την καταχώριση των εγκαταστάσεων ιπποειδών και των υπευθύνων επιχειρήσεων ιπποειδών και τη διαχείριση των ανεπιτήρητων δεσποζόμενων ιπποειδών, πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Σίμου Κεδίκογλου τη Γενική Γραμματέα του ΥΠΑΑΤ Χριστιάνα Καλογήρου, με υπηρεσιακούς παράγοντες της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής και την Ελληνική Αστυνομία. 

Σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση δημιουργείται και τηρείται στο ΥπΑΑΤ ηλεκτρονική βάση δεδομένων, με την ονομασία «Κεντρική Ηλεκτρονική Βάση Δεδομένων των Ιπποεδών» (ΚΗΒΔΙ). Οι υπεύθυνοι  των εγκαταστάσεων οφείλουν να διατηρούν διαρκώς ενημερωμένο αρχείο, το οποίο περιλαμβάνει τουλάχιστον τις εξής πληροφορίες:

1. Το είδος του ιπποειδούς 

2. Τον μοναδικό κωδικό του

3. Τον κωδικό του μέσου ταυτοποίησης που φέρει

4. Την ημερομηνία γέννησης στην εγκατάσταση

5. Την ημερομηνία θανάτου, θανάτωσης ή απώλειας (συμπεριλαμβανομένης και της κλοπής)

6. Τον τόπο προορισμού ή προέλευσης. 

Όπως ορίζεται, τα δεσποζόμενα ιπποειδή που γεννιούνται στη χώρα ταυτοποιούνται ατομικά με ένα μοναδικό κωδικό, ένα ενιαίο έγγραφο ταυτοποίησης και με ένα μέσο ταυτοποίησης (ενέσιμο πομποδέκτη). Αναφορικά με τα ανεπιτήρητα δεσποζόμενα ιπποειδή, οι Περιφέρειες της χώρας, με τη συνδρομή των οικείων Δήμων, υποχρεούνται να μεριμνούν για την περισυλλογή, μεταφορά, φύλαξη, διατροφή και διατήρησή τους. Στην Υ.Α. περιλαμβάνεται η αίτηση για χορήγηση έγκρισης ενέσιμων πομποδεκτών και το έντυπο ταυτοποίησης. Όπως τονίστηκε, η εφαρμογή της εν λόγω Ηλεκτρονικής Βάσης θα τεθεί από ειδική πλατφόρμα σε παραγωγική λειτουργία, τον προσεχή Οκτώβριο.