Μεγαλώνει η αγωνία για την επιβίωση των κτηνοτροφικών μονάδων

on .

KTHNOTROFOI

Αν και οι τιμές παραγωγού στο γάλα, εδώ και 2 - 3 χρόνια  έχουν πάρει την ανιούσα, εν τούτοις η ανησυχία και ο προβληματισμός είναι έντονος  για τη νέα γαλακτοκομική περίοδο. 

Ούτε η κατάσταση έχει βελτιωθεί ουσιαστικά σε σχέση με το τέλος της Άνοιξης και τις αρχές Καλοκαιριού, ούτε και έχουν εξαλειφθεί οι παράγοντες που προκαλούν  τα τεράστια προβλήματα  των τελευταίων μηνών. 

Η ενεργειακή κρίση και η εκτίναξη του κόστους των ζωοτροφών, προκαλούν αλυσιδωτά προβλήματα, το κόστος παραγωγής αυξήθηκε κατακόρυφα και πολλοί κτηνοτρόφοι ζουν με την αγωνία αν θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες του χειμώνα και ειδικά σε περιοχές όπως της Ηπείρου, στις οποίες τα αιγοπρόβατα (κυρίως) για πολλούς μήνες παραμένουν σταβλισμένα. 

Τα προβλήματα έχουν και αντανάκλαση στην αγορά και στους καταναλωτές, καθώς η μείωση της παραγωγής σημαίνει και επιπλέον αυξήσεις στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Η νέα γαλακτοκομική περίοδος ξεκινά ήδη με αρνητικά πρόσημα, σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του χρόνου: Μείωση παραγωγής, σημαντικές αυξήσεις στα βασικά τυροκομικά προϊόντα. 

Η μείωση της γαλακτοπαραγωγής συνδέεται με την μεγάλη αύξηση της τιμής των ζωοτροφών (σχεδόν διπλασιασμό)  που δεν επιτρέπουν σε ένα πολύ μεγάλο αριθμό κτηνοτρόφων- αν κρίνουμε από ότι επικρατεί στην Ήπειρο- να έχουν τις απαραίτητες ζωοτροφές, ενώ υπάρχει και μείωση του ζωϊκού κεφαλαίου από άλλους που δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν στα έξοδα και προχώρησαν στη μείωση του. Τα ακριβή νούμερα θα «εμφανιστούν» στο τέλος της χρονιάς, αλλά η γενική εικόνα υπάρχει. 

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία το α΄ εξάμηνο του 2022 και σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2021 έχει μειωθεί η παραγωγή αγελαδινού γάλακτος κατά 4,26%, του πρόβειου κατά 1,88% και του κατσικίσιου κατά 5,62%!

Οι κτηνοτρόφοι προειδοποιούν ότι εάν δεν ληφθούν πρόσθετα μέτρα, τα αποτελέσματα της τρέχουσας κρίσης θα φανούν τα επόμενα δύο χρόνια, όταν θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο, με τις ενδείξεις όμως να είναι αρνητικές και να δείχνουν νέες μειώσεις στο ζωικό κεφάλαιο. 

Η μείωση της ελληνικής παραγωγής, αποτελεί έναν μια ακόμη αιτία ώστε αρκετές βιομηχανίες να στραφούν σε ξένες αγορές για κάλυψη των αναγκών τους. Βέβαια κάτι τέτοιο πρέπει και είναι απαγορευτικό για τα προϊόντα ΠΟΠ, όπως η φέτα. Για τα υπόλοιπα όμως είδη ήδη ένα πολύ μεγάλο ποσοστό καλύπτεται από εισαγωγές, απόδειξη και της παραγωγικής υστέρησης της χώρας μας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις σήμερα εισάγεται το 60 με 65% των καθημερινών αναγκών της χώρας σε γάλα. Όμως ανάλογα προβλήματα άρχισαν να αντιμετωπίζουν και οι χώρες από τις οποίες συνήθως γίνονται οι εισαγωγές, και όπως δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA ένας επιχειρηματίας- κτηνοτρόφος από τη Μακεδονία, το εισαγόμενο πλέον γάλα είναι ακριβότερο από το Ελληνικό. 

Όλα αυτά δημιουργούν συνθήκες νέων ανατιμήσεων που θα πλήξουν ακόμη περισσότερο τα ελληνικά νοικοκυριά. Ήδη από τις αρχές του 2022 το φρέσκο γάλα έχει αυξηθεί κατά 10,55%, το γιαούρτι κατά 7% και τα τυριά κατά 15%. 

Μια νέα αύξηση είναι αναμενόμενο ότι θα περιορίσει ακόμη περισσότερο τις πωλήσεις, με τις επιπτώσεις να «επιστρέφουν» στους παραγωγούς με ο, τι αυτό συνεπάγεται.  Ένας φαύλος κύκλος άνοιξε, που κανένας δεν είναι σε θέση να γνωρίζει πόσο θα διαρκέσει και πως κυρίως θα κλείσει.