Επιτέλους, φεύγει ο αμίαντος απ’ τη Λαϊκή της Αγ. Μαρίνας!

on .

LAIKH AGORA AGIAS MARINAS AMIANTOS

• Σε άλλες παλαιότερες δεκαετίες παραπέμπει η εικόνα που έχει σήμερα η Λαϊκή Αγορά της Αγίας Μαρίνας, η πιο κεντρική της πόλης, η οποία θα έπρεπε εδώ και χρόνια να έχει εκσυγχρονιστεί και να αποτελεί στολίδι για τα Γιάννενα, δίνοντας παράλληλα ώθηση και στην τοπική αγροτική οικονομία.

Με εξαίρεση ελάχιστες μικρές παρεμβάσεις δεν έχουν γίνει πολλά πράγματα προς αυτή την κατεύθυνση. Πάντως, το επόμενο διάστημα ο Δήμος θα προχωρήσει σε αντικατάσταση των επικίνδυνων στεγάστρων της Λαϊκής από αμίαντο τα οποία απειλούν την υγεία κυρίως των παραγωγών, αλλά και των Γιαννιωτών που καθημερινά σπεύδουν στην Αγ. Μαρίνα για τα ψώνια τους.

Έπρεπε από χρόνια!

Πρόκειται για μία αυτονόητη παρέμβαση, για την οποία αδιαφόρησαν, δυστυχώς, όλες οι Δημοτικές Αρχές των τελευταίων αρκετών ετών και η υλοποίησή της σαφώς και δεν προσφέρεται για… πανηγυρισμούς. Φυσικά, τα προβλήματα της Αγοράς δεν θα λυθούν μόνο με την αλλαγή των στεγών αμιάντου. Απαιτείται ένας γενικότερος εκσυγχρονισμός της, τον οποίο προαναγγέλλει ο Δήμος σε χθεσινή σχετική ανακοίνωση, χωρίς όμως να δίνει περαιτέρω λεπτομέρειες. Υποθέτει λοιπόν κανείς πως ο σχεδιασμός είναι σε πολύ πρώιμη φάση!

Με ειδική διαχείριση…

Χθες υπογράφτηκε μεταξύ του Δημάρχου Μωυσή Ελισάφ και του αναδόχου του έργου η σύμβαση για τις εργασίες στη Λαϊκή της Αγίας Μαρίνας. Ο προϋπολογισμός της παρέμβασης ανέρχεται στις 150.000 ευρώ. 

Όπως τονίζει ο Δήμος, βασικό σκέλος των εργασιών είναι η συλλογή και απομάκρυνση φύλλων αμιάντου, η αποκατάσταση των επιστεγάσεων με φύλλα τύπου sandwich και η κατασκευή νέων υπόστεγων για την δημιουργία θέσεων πωλητών της υπαίθριας αγοράς. Κάνει δε γνωστό ότι «οι παρεμβάσεις θα υλοποιηθούν με την εκπόνηση ειδικού σχεδίου διαχείρισης του αμιάντου και με την λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για την προστασία των παραγωγών και των πολιτών»!

Σε δήλωσή του ο Αντιδήμαρχος Έργων Γιώργος Αρλέτος κάνει λόγο για «ένα έργο που έχει σημαντική περιβαλλοντική διάσταση, σχετίζεται με την διασφάλιση της υγιεινής και παράλληλα αναβαθμίζει τον χώρο», υπενθυμίζοντας ότι η Λαϊκή Αγορά της Αγίας Μαρίνας αποτελεί την πλέον ιστορική και με την μεγαλύτερη σε επισκεψιμότητα υπαίθρια αγορά της πόλης των Ιωαννίνων.