Το κουδούνι θα χτυπήσει και πάλι στο Δημοτ. Σχολείο Πωγωνιανής!

on .

GYMNASIO POGONIANHS

• Η ερημοποίηση της υπαίθρου συνήθως οδηγεί στο κλείσιμο και των λιγοστών πια σχολικών μονάδων που έχουν μείνει σ’ αυτή, αφού μαθητές δεν υπάρχουν αρκετοί για να δικαιολογηθεί η διατήρησή τους. Ωστόσο, αντίστροφη πορεία ακολουθεί στον τομέα αυτό η ακριτική Πωγωνιανή, η οποία είναι ένα από τα ελάχιστα χωριά - κωμοπόλεις της ελληνικής περιφέρειας, ίσως το μοναδικό στο οποίο φέτος επαναλειτουργεί το κλειστό από το 2018 Δημοτικό Σχολείο! 

Πρόκειται για ένα αίτημα ετών του χωριού και των φορέων του προς τα υπουργεία Παιδείας και Οικονομικών το οποίο υιοθετήθηκε από τη Δημοτική Αρχή Πωγωνίου, με τον Αντιδήμαρχο Δ.Ε. Πωγωνιανής Στέλιο Κουκουλάρη να συντονίζει την όλη προσπάθεια. Αυτό αντιμετωπίστηκε θετικά από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ηπείρου και φτάνει πια σε αίσια έκβαση καθώς η απόφαση για την επαναλειτουργία της σχολικής μονάδας δημοσιεύθηκε προχθές στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως! 

Ξανά το κουδούνι!

Το κουδούνι θα χτυπήσει ξανά στο Δημοτικό Σχολείο Πωγωνιανής στις 12 Σεπτεμβρίου. Το Σχολείο θα στεγαστεί στο κτίριο του παλιού Γυμνασίου – Λυκείου στην είσοδο της ακριτικής κωμόπολης, οι αίθουσες του οποίου ήδη διαμορφώνονται κατάλληλα προκειμένου να υποδεχθούν τους μικρούς μαθητές. 

Το Δημοτικό Σχολείο θα φιλοξενήσει τόσο παιδιά ντόπιων οικογενειών όσο και μαθητές από το Παράρτημα της «Κιβωτού του Κόσμου» Πωγωνιανής, ενώ σ’ αυτό θα φοιτούν και ορισμένα παιδιά από το διπλανό Δολό. Όλα αυτά μέχρι πέρυσι αναγκάζονταν να μετακινούνται σε καθημερινή βάση στο Δελβινάκι προκειμένου να φοιτήσουν στο μοναδικό εν λειτουργία, στη γραμμή των συνόρων, Δημοτικό Σχολείο που υπάρχει εκεί! Σημαντικό ρόλο στην απόφαση για επαναλειτουργία του Σχολείου έπαιξε επίσης η λειτουργία στην Πωγωνιανή της Μονάδας Προστασίας Παιδιού του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ηπείρου. Στο Δημοτικό θα φοιτούν και παιδιά από τη συγκεκριμένη δομή.

 Ο Στ. Κουκουλάρης

Μιλώντας σχετικά στον «Π.Λ.», ο Αντιδήμαρχος Δ.Ε. Πωγωνιανής Στέλιος Κουκουλάρης εμφανίστηκε ιδιαίτερα ικανοποιημένος για τη θετική απόφαση της Πολιτείας στο αίτημα επαναλειτουργίας του Δημοτικού Σχολείου της ακριτικής κωμόπολης, τονίζοντας πως πρόκειται για «ένα σπουδαίο βήμα κόντρα στην  ερημοποίηση, ένα κίνητρο για να παραμείνουν εδώ τα παιδιά μας και με το καλό να επιστρέψουν κι άλλοι».

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «το σχολικό κουδούνι θα χτυπήσει τη Δευτερά 12 Σεπτέμβρη στο χωριό μας και οι μικροί μας μαθητές φέτος θα πηγαίνουν στο σχολείο τους με τα πόδια. Ενώ σε όλη τη χώρα εκατοντάδες δημοτικά σχολεία κλείνουν, στην Πωγωνιανή, φάρος παιδείας  για δεκάδες χρόνια, το Δημοτικό Σχολείο ανοίγει δίνοντας στα παιδιά μας τη δυνατότητα ολοκληρωμένης εκπαίδευσης και με μαθήματα ειδικότητας, χωρίς την ταλαιπωρία της μετακίνησης». 

«Δε θα λείψει τίποτε…»

Ευχαριστώντας δημόσια όλους τους φορείς οι οποίοι συνέβαλαν στην επαναλειτουργία του Σχολείου, ο κ. Κουκουλάρης σημείωσε πως «τη Δευτέρα 12 Σεπτέμβρη όλοι όσοι φοιτήσαμε στο σχολείο και παραμένουμε στον τόπο θα παραστούμε στον αγιασμό να ευχηθούμε καλή σχολική χρονιά και πρόοδο σύσσωμης της μικρής μας κοινωνίας», ενώ διαβεβαίωσε ότι «θα παραμείνουμε αρωγοί για τη σύγχρονη λειτουργία του σχολείου μας, να μη λείψει τίποτε και θα εκμεταλλευτούμε κάθε τεχνολογική δυνατότητα για την παροχή υψηλής εκπαίδευσης στους μαθητές μας».

Επόμενο βήμα, όπως είπε, κλείνοντας, είναι να λειτουργήσει στην Πωγωνιανή το γυμνάσιο και τεχνικές σχολές και σ’ αυτό διαβεβαίωσε πως «βάζουμε όλοι πλάτη».