Συνδικαλιστικά «παιχνίδια» με τη Μονάδα Παρέμβασης για την Ψύχωση!

on .

NOSOKOMEIO DOYROYTHS

• Μαίνεται ο «πόλεμος» γιατρών και συνδικαλιστών για τη συνεργασία του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου με τον ΕΠΡΟΨΥΗ για την εξασφάλιση χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης για την ίδρυση και εγκατάσταση Μονάδας Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση. Πρόκειται για ένα ζήτημα που ενώ έπρεπε να περιοριστεί σε επιστημονικά πλαίσια και όλες οι «αντιμαχόμενες» σήμερα πλευρές να το δουν από χρηστικής άποψης και για τα οφέλη που θα έχει η λειτουργία της Μονάδας για τους Ψυχικά ασθενείς, έχει ξεφύγει των ορίων και επιχειρείται να αναδειχθεί σε μείζον πολιτικό ζήτημα από διάφορες πλευρές, άλλοι έχοντας στόχο  την κυβερνητική πολιτική και άλλοι το «ξεκαθάρισμα λογαριασμών» ανάμεσα σε αριστερές συνδικαλιστικές παρατάξεις. 

Συνηθισμένα φαινόμενα, μόνο που στη συγκεκριμένη περίπτωση μετά το πρώτο στάδιο, που την πρωτοβουλία είχαν συνδικαλιστές του ΚΚΕ, έχουν εμπλακεί και κορυφαίοι επιστήμονες. Το οξύμωρο είναι ότι αιχμή της αντιπαράθεσης είναι η συνεργασία της Ψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου για την αξιοποίηση κοινοτικών πόρων, όχι με κάποιο ιδιωτικό φορέα, αλλά με μία Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία, όπως είναι η ΕΠΡΟΨΥΗ η οποία και διέπεται από τη νομοθεσία των οργανισμών του ευρύτερου δημόσιου τομέα, αλλά και λειτουργεί υπό την Εποπτεία της Ψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου!

Το θέμα έχει ανακινήσει η συνδικαλιστική παράταξη του ΚΚΕ στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο ΑΣΥ ΠΑΜΕ και δεν θα άξιζε ευρύτερης αναφοράς, εάν δεν αφορούσε ένα τόσο ευαίσθητο θέμα, όπως είναι αυτό της Ψυχικής Υγείας. Χθες και μετά την αναλυτική τοποθέτηση- ανάλυση του θέματος από τον Καθηγητή – Διευθυντή της Ψυχιατρικής Κλινικής Θωμά Υφαντή και του επίκουρου Καθηγητή Χρήστου Μαντά- ο οποίος επιχείρησε να ανεβάσει τους τόνους και σε επίπεδο αντιπαράθεσης Κυβέρνησης- ΣΥΡΙΖΑ για το Ταμείο Ανάκαμψης, θέση έσπευσε να πάρει και η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου, με επιστολή διαμαρτυρίας που απέστειλε στον Υπουργό Υγείας και στον Διοικητή της 6ης ΥΠΕ, επιμένοντας να «βαφτίζει» τη χρηματοδότηση της Μονάδας Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση ως ΣΔΙΤ! 

Από την μακροσκελή επιστολή δεν προκύπτει κάποια «βλάβη» ή και μείωση του επιπέδου των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους Ψυχικά ασθενείς, παρά μόνο η συνδικαλιστική οργάνωση εκφράζει περισσότερο «αγωνία» για το ποιος θα έχει τον έλεγχο της Μονάδας, ενώ ζητά και στελέχωση με προσωπικό της Ψυχιατρικής Κλινικής. 

Η επιστολή – ανακοίνωση της Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου, αποδεικνύεται όμως ότι είναι μια ακόμη «πτυχή» του συνδικαλιστικού «πολέμου» στο χώρο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου και σε κάθε περίπτωση δεν απηχεί τις απόψεις του συνόλου τουΔ.Σ. 

Με ανακοίνωσή της η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ Πρωτοβουλία γιατρών Ηπείρου, που υπογράφεται από το Νευροχειρουργό Δημήτρη Παχατουρίδη, καταγγέλλει ότι αυτή προέρχεται από μεθόδευση της ΑΣΥ ΠΑΜΕ. 

«Η παράταξή μας είναι απόλυτα ξεκάθαρη ότι πολιτική μας θέση είναι το όχι στην είσοδο ιδιωτών υπό οιαδήποτε μορφή στο χώρο του ΕΣΥ, μειοψηφήσαμε όμως γιατί δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε σε προγραφές συναδέλφων και συνεργατών κάνοντας δίκη προθέσεων, πόσο δε μάλλον όταν η ενημέρωσή μας είναι μονομερής και χωρίς καμία συζήτηση. Δυστυχώς η συνδικαλιστική παράταξη του ΚΚΕ και αυτή των άλλων αριστερών σχημάτων μας απόδειξαν ότι από ένα θέμα στο οποίο όλοι συμφωνούν στο Δ.Σ. της ΕΙΝΗ, προσπαθούνε με ερμηνείες και παρερμηνείες να έχουν απώτερα εκλογικά οφέλη», αναφέρει μεταξύ άλλων στη δήλωσή του ο κ. Δ. Παχατουρίδης.