Οι αντιπαραθέσεις βλάπτουν την υγεία Ψυχικά ασθενών

on .

dourouti

• Αδιανόητη είναι για τους εκτός Πανεπιστημιακής Ψυχιατρικής Κλινικής η «κόντρα» που έχει ξεσπάσει για την Εταιρεία Προαγωγής Ψυχικής Υγείας Ηπείρου (ΕΠΡΟΨΥΗ) με αφορμή πρόσκληση ενδιαφέροντος που εξέδωσε το Υπουργείο Υγείας για την ανάπτυξη μιας Μονάδας Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση στην Περιφέρεια Ηπείρου. Την αρχή έκανε η παράταξη της «Λαϊκής Συσπείρωσης Περιφέρειας Ηπείρου», δια του επικεφαλής της και εργαζόμενου στην Ψυχιατρική Κλινική Γιώργου Πρέντζα, η οποία χαρακτήρισε επιζήμια τη σύμπραξη του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου με την ΕΠΡΟΨΥΗ, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι αυτή αποτελεί περίπτωση Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, επ’ ωφελεία της μη κερδοσκοπικής εταιρείας. 

Ακολούθησε χθες μια μακροσκελής ανακοίνωση του Καθηγητή και Διευθυντή της Ψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Θωμά Υφαντή, η οποία περιλαμβάνει πολλές λεπτομέρειες, οι οποίες δεν ανατρέπουν την εμπεδωμένη αντίληψη στη συνείδηση των πολιτών που παρακολουθούν τα τεκταινόμενα, ότι όλες οι πλευρές θα πρέπει να βάλουν «νερό στο κρασί τους», να  γίνει ένας ειλικρινής διάλογος, να βρουν μια κοινή συνισταμένη και να αφήσουν κατά μέρος τις δημόσιες αντιπαραθέσεις, που αφήνουν παγερά αδιάφορο τον -εκτός Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου- κόσμο.  

Πόλωση και διχασμός 

Το τι αντίκτυπο έχουν αυτές οι εντάσεις, το περιγράφει ο κ. Υφαντής στον επίλογο της ανακοίνωσής του, σχολιάζοντας τη γενικότερη αντίληψη της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για τις όμορες δομές ψυχικής υγείας, επειδή ανήκουν στον ευρύτερο και όχι στον στενό δημόσιο τομέα: «Είναι μια αντίληψη διχαστική, ενάντια στις αρχές της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, και εν τέλει επικίνδυνη για τους ίδιους τους ασθενείς μας, καθώς το προσωπικό πολώνεται και διχάζεται, κι αυτό έχει ασφαλώς αντίκτυπο και στους ασθενείς μας»!

Ο ρόλος της ΕΠΡΟΨΥΗ

Στη  μακροσκελή ανακοίνωση του κ. Θωμά Υφαντή, μεταξύ άλλων γίνεται και αναφορά στο ιστορικό της ίδρυσης της ΕΠΡΟΨΥΗ, αλλά και στο στόχο που θέλει να εξυπηρετήσει η Μονάδα Έγκαιρης Παρέμβασης. Ο κ. Υφαντής υπογραμμίζει ότι η ΕΠΡΟΨΥΗ δεν είναι κερδοσκοπική εταιρία, αλλά Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία, που παρέχει δωρεάν υπηρεσίες ψυχικής υγείας στην περιοχή μας από το 1991, χρηματοδοτείται από το κράτος, ελέγχεται από τη Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας και έχει υποστεί πλήθος ελέγχων, χωρίς να εντοπιστεί η παραμικρή ατασθαλία. Στην διάρκεια της λειτουργία της στο Δ.Σ. συμμετείχαν όλοι οι καθηγητές του Τμήματος συνήθως ως Πρόεδροι ή Αντιπρόεδροι, όπως και μεγάλος αριθμός συναδέλφων, ψυχιάτρων, ψυχολόγων και άλλοι επαγγελματίες ψυχικής υγείας που υπηρετούσαν στο ΕΣΥ. 

Προσθέτει ότι ο ίδιος ίδρυσε την Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας και διετέλεσε επί τετραετία Επιστημονικός της Υπεύθυνος, δηλώνοντας ταυτόχρονα «υπερήφανος για το έργο της». «Γι’ αυτήν την …ΣΔΙΤ δεν ακούστηκε ποτέ καμία διαμαρτυρία», προσθέτει. 

Ο κ. Υφαντής στη συνέχεια αναφέρει ότι η ΕΠΡΟΨΥΗ είναι στενά συνδεδεμένη με την Ψυχιατρική Κλινική, τόσο ουσιαστικά όσο και θεσμικά με αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης της Ιατρικής Σχολής, έχοντας άριστη μεταξύ τους συνεργασία. 

Δύο μονάδες, μια «κεφαλή» 

Ο Καθηγητής και Διευθυντής της Ψυχιατρικής Κλινικής, απορρίπτει επίσης τον ισχυρισμό του κ. Πρέντζα ότι η νέα Μονάδα Έγκαιρης Παρέμβασης που προωθείται μέσω της Σύμπραξης με την ΕΠΡΟΨΥΗ θα αποδυναμώσει την λειτουργούσα σήμερα αντίστοιχη Μονάδα στο Νοσοκομείο. «Με δεδομένη την αναγκαιότητα στελέχωσης της Μονάδας Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση που είναι η πρώτη και μοναδική που λειτουργεί σήμερα στην Ελλάδα, κρίναμε ότι θα έπρεπε να επεξεργαστούμε μια φόρμουλα συνεργασίας με την ΕΠΡΟΨΥΗ ώστε τύποις να είναι δύο οι Μονάδες, ουσιαστικά όμως να είναι ένα σώμα», τονίζει για να καταλήξει ότι την Επιστημονική ευθύνη και των δύο μονάδων θα έχει το νοσοκομείο δια του Διευθυντή της Ψυχιατρικής Κλινικής, ο οποίος θα είναι υπεύθυνος και στις δύο δομές.