Μέτρα τώρα για να μπει φρένο στην ερήμωση των χωριών!

on .

XORIO PLATEIA ERHMO

• Κοινές δράσεις αναλαμβάνουν οι Ομοσπονδίες – μέλη της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος για την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος της Ηπείρου.

Η παραπάνω απόφαση ελήφθη μετά από σύσκεψη εργασίας που έγινε μέσα στο καλοκαίρι, με τους Προέδρους των Ομοσπονδιών Καλαμά Κώστα Στεργίου, Κόνιτσας Μιχάλη Μαρτσέκη, Μουργκάνας Νικόλαο Παπαθανασίου, Ραδοβιζινών Άρτας Γιώργο Μανιώτη και Τζουμέρκων Χρήστο Λαναρά, να υπογράφουν κοινή ανακοίνωση.

Κατά τη σύσκεψη επισημάνθηκε η ερήμωση που παρουσιάζουν τα περισσότερα χωριά της Ηπείρου, αναδεικνύοντας τα πολλά προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί εδώ και χρόνια και τα οποία ζητούν επειγόντως λύσεις! 

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΠΣΕ Μάκης Κιάμος τόνισε ιδιαίτερα τη σημασία της κοινής σύσκεψης και δράσης με αναφορά στο πρόσφατο κάλεσμα του Δ.Σ. «…σε όλους τους απόδημους Ηπειρώτες και τις Ηπειρώτισσες, στα Διοικητικά Συμβούλια των Ομοσπονδιών, των Αδελφοτήτων και των Συλλόγων μας και προτείνει να δραστηριοποιηθούν και να προχωρήσουν, σε συντονισμό με την ΠΣΕ, τον αγώνα για την προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος της γενέτειρας, της Ηπείρου…», καταλήγοντας ότι «…θα είμαστε δίπλα σας».

Τα προβλήματα 

Οι Ομοσπονδίες, μεταξύ άλλων, προτάσσουν:

- Την έλλειψη πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, τις ελλείψεις γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού στα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας. Γι’ αυτό και ζητούν εξοπλισμένα ασθενοφόρα που να καλύπτουν και τα πιο απομακρυσμένα σημεία, αναπτυγμένο δίκτυο Κέντρων Υγείας με εξοπλισμό και γιατρούς, τακτικές επισκέψεις γιατρών στα χωριά. Το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» να αποτελέσει ουσιαστικό εργαλείο για τη στήριξη της ζωής στα χωριά.

- Το ελλιπές και απαρχαιωμένο οδικό δίκτυο μεταξύ των χωριών και με τη πρωτεύουσα του νομού, την ανυπαρξία εσωτερικής-τοπικής συγκοινωνίας για επικοινωνία των χωριών. Είναι αναγκαίο ένα αναπτυγμένο δίκτυο τοπικών συγκοινωνιών με ευθύνη των Δήμων και της Περιφέρειας, με την ουσιαστική στήριξη του κράτους. 

- Η κατάργηση υποκαταστημάτων των Τραπεζών αναγκάζει του κατοίκους και για την παραμικρή συναλλαγή να διανύουν μεγάλες αποστάσεις, με ανυπέρβλητες δαπάνες. Θα πρέπει λοιπόν οι τράπεζες να λειτουργήσουν συστηματικά, συχνά κινητά ATM σε κάθε χωριό, όσο απομακρυσμένο και να είναι.

-Οι υποδομές σε πολλά χωριά είναι σε άσχημη κατάσταση. Θεωρείται αναγκαία η αντικατάσταση-ανανέωση-συντήρηση υποδομών και δικτύων ενέργειας και τηλεπικοινωνιών, αλλά και η κάλυψη με internet όλης της περιφέρειας. 

- Η ακρίβεια και το κόστος μετακίνησης (καύσιμα και διόδια) λειτουργούν απαγορευτικά στους μισθωτούς και επαγγελματίες απόδημους για την επίσκεψη στο γενέθλιο τόπο. Η μόνη ενδεδειγμένη λύση, κατά τις Ομοσπονδίες, είναι η κατάργηση των διοδίων, όπως έχει προτείνει και διεκδικεί η ΠΣΕ.

-Να καταργηθεί η ανταποδοτικότητα στην αποκομιδή και διαχείριση των αστικών αποβλήτων που οδηγεί τους απόδημους να τα πληρώνουν διπλά.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι την αντίθεσή τους εκφράζουν και για τα ενεργειακά έργα (Εξορύξεις υδρογονανθράκων, Αιολικά πάρκα, πλωτά φωτοβολταϊκά, Υδροηλεκτρικά).

Κλείνοντας την κοινή ανακοίνωσή τους αναφέρουν ότι «οι Ομοσπονδίες και οι αδελφότητες μέλη μας, με τη συμπαράσταση της ΠΣΕ, θα βρεθούν η μία δίπλα στην άλλη, σε κάθε ενέργειά τους που θα προβάλει και διεκδικεί τη λύση των παραπάνω οξυμένων προβλημάτων, αλλά και δεκάδων ακόμη που μας απομακρύνουν από τα χωριά μας. Ο συντονισμός και οι κοινές μας δράσεις θα συνεχιστούν».