Πιο πιθανό ν’ ανοίξουν τα σχολεία χωρίς μέτρα

on .

AYLH SXOLEIO PAIDIA

 Όσο πλησιάζει ο καιρός για να χτυπήσει το πρώτο κουδούνι στα σχολεία στις 12 Σεπτεμβρίου, τόσο απομακρύνεται το ενδεχόμενο η επιστροφή των μαθητών στα θρανία να γίνει με μέτρα κατά του κορωνοϊού. 

Τι σημαίνει αυτό; Ότι η έναρξη της νέας σχολική χρονιάς – εκτός συγκλονιστικού απροόπτου – θα γίνει χωρίς περιορισμούς (μάσκες και διαγνωστικά τεστ). Αν και οι τελικές αποφάσεις θα παρθούν στο τέλος του μήνα, λαμβάνοντας υπόψιν την τότε επιδημιολογική εικόνα της χώρας, αυξάνονται οι φωνές που μιλούν για άνοιγμα των σχολείων, όπως κατά την προ πανδημίας περίοδο. 

Ωστόσο, υπάρχουν και οι πιο… συντηρητικές φωνές, που εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους, θεωρώντας ότι η λήψη κάποιων μέτρων είναι επιβεβλημένη. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), το οποίο θεωρεί ότι θα πρέπει το άνοιγμα των σχολείων να συνοδευτεί με τη λήψη προληπτικών μέτρων κατά της μετάδοσης ιών του αναπνευστικού, όπως η γρίπη, και ο κορωνοϊός.

Προβληματίζει η επιστροφή από διακοπές 

Για την εξέλιξη της πανδημίας μίλησε χθες η Πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ), Ματίνα Παγώνη, κρούοντας παράλληλα τον κώδωνα του κινδύνου για όσους επιστρέφουν από τις διακοπές. «Αυτές τις 10 μέρες έχουμε ύφεση και των κρουσμάτων και αυτό που μας προβληματίζει είναι οι επιστροφές από τις διακοπές. Αυτό το Σαββατοκύριακο έχουμε πολλές επιστροφές, θα έλεγα εάν σεβόμαστε τον εαυτό μας, γυρίζοντας από τις διακοπές μας να κάνουμε ένα τεστ», είπε χαρακτηριστικά η μιλώντας στο Mega.

Όσον αφορά το άνοιγμα των σχολείων η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ ανέφερε ότι: «Με τα δεδομένα που έχουμε μέχρι στιγμής, κρούσματα, δείκτες, τα πάντα, θεωρώ ότι τα παιδιά δεν μπορούν να πάνε στο σχολείο με μάσκες, όταν όλοι κυκλοφορούν χωρίς μάσκα, και πήγαν και διακοπές χωρίς μάσκες και μέτρα. Θα είναι κοροϊδία…».

Πρόσθεσε ωστόσο ότι «όλες οι μαμάδες πρέπει να κάνουν ένα self test στα παιδάκια τους, για να ξέρουν πώς τα στέλνουν. Αυτό θα βοηθήσει πάρα πολύ».

Για τα εμβόλια

Αναφορικά με τα επικαιροποιημένα εμβόλια, η κ. Παγώνη διευκρίνισε πως «όσοι είναι πάνω από 60 ετών, δεν περιμένουν τα επικαιροποιημένα εμβόλια, γιατί αυτά θα αργήσουν να έρθουν, θα έρθουν τέλος Οκτώβρη – Νοέμβρη. Θα διαχειριστούμε αυτά που έχουμε, θα κάνουμε αυτά που έχουμε, και στόχος είναι να αποφύγουμε τη βαριά νόσηση και να μην έχουμε θανάτους. Η επιτροπή εμβολιασμών πρέπει να ξεκινήσει να μιλάει εκ νέου για τον εμβολιασμό».

Σχετικά με τη νέα μετάλλαξη Κένταυρος ανέφερε: «Δεν ξέρω τι θα γίνει με την υποπαραλλαγή Κένταυρος, στην Ελλάδα έρχεται συνήθως μετά από τρεις μήνες, έχει πάει παντού. Αφού έχουμε τουρισμό σίγουρα θα έρθει και από εδώ. Τα συμπτώματα είναι υψηλός πυρετός, έχει πάρα πολύ βήχα τα πρώτα 24ωρα και τα υπόλοιπα συμπτώματα είναι τα ίδια».