Από 15 Σεπτεμβρίου αρχίζει το κυνήγι αγριόχοιρου!

on .

KYNHGOS OPLO SKYLI 1

• Μερική λύση στο πρόβλημα της μείωσης του υπερπληθυσμού των αγριόχοιρων δίνει το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας με τη Ρυθμιστική απόφαση για το κυνήγι που δημοσιεύτηκε στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης. Συγκεκριμένα η περίοδος θήρας του, αρχίζει όπως κάθε χρόνο στις 15 Σεπτεμβρίου, λήγει δε ταυτόχρονα με τη λήξη της κυνηγετικής περιόδου που είναι η 28η Φεβρουαρίου 2023. 

Το πρόβλημα εντοπίζεται στις ζημιές που προκαλούν στις καλλιέργειες και για την αντιμετώπισή του οι Αγροτικές οργανώσεις και οι αγρότες είχαν ζητήσει την επίσπευση της έναρξης του κυνηγιού που δεν έγινε τελικά αποδεκτό χθες από το Υπουργείο. 

Κατά τα άλλα θα ισχύουν ό, τι και πέρυσι: Το κυνήγι του αγριόχοιρου επιτρέπεται κάθε Τετάρτη, Σάββατο και Κυριακή, δεν υπάρχει περιορισμός στην ημερήσια κάρπωση, ενώ επιτρέπεται η χρήση σκύλων δίωξης τις συγκεκριμένες ημέρες. 

Στην  απόφαση, που έχει υπογραφεί από τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Αμυρά, επισημαίνεται ότι απαγορεύεται το κυνήγι σε όλη τη χώρα του νεαρού αγριόχοιρου, όσο αυτός φέρει τις χαρακτηριστικές ραβδώσεις στο σώμα του, καθώς και των χοιρομητέρων αυτών.

Από τις 15 Σεπτεμβρίου ξεκινά η κυνηγετική περίοδος και για ένα ακόμη δημοφιλές θήραμα, αυτό του λαγού, που θα διαρκέσει μέχρι την 10η Ιανουαρίου, με ρητή αναφορά τη θήρευση ενός ατόμου κατά κυνηγό και έξοδο.  Η έναρξη της κυνηγετικής περιόδου για τα πουλιά αρχίζει το άλλο Σάββατο 20 Αυγούστου. Στη λίστα περιλαμβάνονται τα ορτύκια, τα τριγόνια, οι σιταρήθρες, οι τσίχλες, τα κοτσύφια κ.α. με αριθμό περιορισμό ανά είδος. 

Ειδικές διατάξεις υπάρχουν για τα τρυγόνια. Έχει θεσπιστεί ανώτατη ημερήσια κάρπωση τα 6 πουλιά ανά έξοδο, αλλά με τους κυνηγούς να υποχρεώνονται να δηλώσουν τον αριθμό τους πριν την αναχώρηση από την περιοχή κυνηγιού μέσω κινητού τηλεφώνου, καθώς έχει τεθεί ετήσιο εθνικό όριο κάρπωσης τα 120.000 άτομα. Όπως διευκρινίζεται στην απόφαση του Υπουργείου, εάν συμπληρωθεί ο συγκεκριμένος αριθμός θα διακοπεί άμεσα το κυνήγι του συγκεκριμένου είδους. 

Μέτρα προστασίας

Στη Ρυθμιστική απόφαση αναφέρεται ρητά ότι κατά τη διάρκεια κυνηγίου  αγριογούρουνου, λαγού, μπεκάτσας και ορτυκιού, οι κυνηγοί υποχρεούνται να φέρουν στον κορμό του σώματός τους ένδυμα φωσφορίζοντος χρώματος πορτοκαλί (αποκλειομένης απλής λωρίδας), ορατό από κάθε οπτική πλευρά, προς αποφυγή ατυχημάτων.

Πρόκειται για μια αναφορά- επισήμανση που έχει ιδιαίτερη σημασία, που πρέπει να τηρηθεί απαρέγκλιτα από τους κυνηγούς, όπως επίσης και τα άλλα προληπτικά μέτρα προστασίας καθώς θα πρέπει να σταματήσουν οι ανθρώπινες απώλειες από λάθη που κυρίως προκύπτουν στο κυνήγι του αγριόχοιρου. 

Πριν την έναρξη της νέας κυνηγετικής περιόδου θα πρέπει οι Κυνηγετικοί Σύλλογοι να λάβουν μέριμνα για ενημέρωση- εκπαίδευση των μελών τους, ώστε να μην επαναληφθούν τραγωδίες, όπως αυτές που έχει ζήσει αρκετές τα τελευταία χρόνια η Ήπειρος. 

Προστασία περιουσιών και περιβάλλοντος 

Παράλληλα θα πρέπει οι Σύλλογοι να καταστήσουν σαφές προς όλα τα μέλη τους ότι θα πρέπει να σέβονται τις ιδιοκτησίες και τις περιουσίες των κατοίκων στις περιοχές που ασκούν το χόμπι τους, αλλά και να προστατεύουν το περιβάλλον από τη ρύπανση με τενεκεδάκια, κυπελάκια, χαρτιά και από αδειανά φυσίγγια.