Σε καθοδική πορεία όλοι οι δείκτες της πανδημίας

on .

RAPID TEST PERIFEREIA KOSMOS 13 7 21

• Καθοδική πορεία ακολούθησε και την περασμένη εβδομάδα η πανδημία του κορωνοϊού σε επίπεδο χώρας, αλλά και Ηπείρου. Μετά από αρκετές εβδομάδες,  πτώση καταγράφεται σε όλους τους δείκτες, κρούσματα, θάνατοι, διασωληνωμένοι, εισαγωγές στα νοσοκομεία, χωρίς όμως η κατάσταση να επιτρέπει υπερβάλλοντα «ενθουσιασμό» καθώς οι αριθμοί παραμένουν ακόμη σε πολύ υψηλά επίπεδα. Ενδεικτικό στοιχείο είναι τα 500 κρούσματα που κατά μέσο όρο επιβεβαιώνονται σε καθημερινή βάση στην Ήπειρο. 

Συνολικά στην Περιφέρειά μας την εβδομάδα από 1 έως 7 Αυγούστου επιβεβαιώθηκαν 3.506 κρούσματα, με τους τρεις από τους τέσσερις νομούς να καταγράφουν αισθητή μείωση σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη, αλλά την Πρέβεζα να παρουσιάζει αύξηση κατά 9% που οφείλεται στο μεγάλο αριθμό τουριστών που έχει η περιοχή την περίοδο αυτή. Συγκεκριμένα, στο Ν. Άρτας επιβεβαιώθηκαν 444 με την μείωση να υπολογίζεται στο 23%, στο Ν. Θεσπρωτίας  473 με την μείωση να φτάνει στο 21%, στο Ν. Ιωαννίνων 2.014 μειωμένα κατά 18% και στο Νομό Πρέβεζας 575 αυξημένα κατά 9%.

Θετική είναι η εικόνα, αν και σε μικρό ποσοστό, από τη μείωση του ιικού φορτίου στα λύματα του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων, που την περασμένη εβδομάδα σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη ήταν 10%.

Μειωμένοι όλοι οι δείκτες

Σε πανελλαδικό επίπεδο ανακοινώθηκαν 100.421 κρούσματα (14.346 ημερήσιο μέσο όρο έναντι 17.461 την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα), που αντιστοιχούν σε 9.626 ανά εκατομμύριο πληθυσμού, μειωμένα κατά 19% σε επίπεδο εβδομάδας.  Οι επαναλοιμώξεις αφορούν το 21% των λοιμώξεων.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι μέχρι τέλος της εβδομάδας  αναφοράς είναι 120 (60.8% άνδρες), έναντι 138. 

Την εβδομάδα αναφοράς καταγράφηκαν 314 θάνατοι ασθενών COVID-19 (30 ανά εκατομμύριο πληθυσμού: -18% εβδομαδιαία μεταβολή),  με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα να έχουν ανέλθει στους 355. 

Τέλος βελτιωμένη ελαφρώς ήταν και η εικόνα στα νοσοκομεία, καθώς οι εισαγωγές ήταν 2.343 (7μερος

μ.ό.: 335, -8% εβδομαδιαία μεταβολή),  με το σύνολο των εξιτηρίων να ανέρχεται σε 2.195 ασθενείς (7μερος μ.ο.: 314, -1% εβδομαδιαία μεταβολή).

 Θετικός και ο Χρ. Γκόκας

Ο κορωνοϊός δεν κάνει διακρίσεις και χθες στη λίστα προστέθηκε ένας ακόμη πολιτικός και συγκεκριμένα ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ Άρτας Χρήστος Γκόκας. Όπως ανέφερε σε δήλωσή του διαγνώστηκε θετικός και ακολουθώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα ακύρωσε την παρουσία τους σε εκδηλώσεις σε περιοχές της Άρτας.