Υποχωρεί το κύμα της πανδημίας, από Σεπτέμβριο τα «νεότερα»

on .

RAPID TEST EODY IOYLIOS 2021

 Ενδείξεις για  σταθερή αποκλιμάκωση της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ήπειρο (χωρίς πάντως να έχουν εκλείψει τα διψήφια ποσοστά) προκύπτουν από τις καθημερινές δειγματοληψίες που διενεργούν οι Κινητές Μονάδες του ΕΟΔΥ, χωρίς βεβαίως ακόμη αυτή η τάση να έχει αποτυπωθεί στις νοσηλείες στις Μονάδες Λοιμωδών των νοσοκομείων. 

Δε λείπουν βέβαια -αν και σπάνια πλέον- και οι ακόμη πιο δυσάρεστες εξελίξεις, όπως είναι κάποιος νέος θάνατος, όπως αυτός μιας 95χρονης που απεβίωσε μετά από δέκα περίπου ημέρες νοσηλείας στο νοσοκομείο «Χατζηκώστα».

Η αποκλιμάκωση που επιτυγχάνεται σε πανελλαδικό επίπεδο, είναι πολύ σημαντική για τους επιστήμονες που περιμένουν (και πιο πολύ το επιθυμούν) ακόμη μεγαλύτερη αποκλιμάκωση, ώστε να γίνει από καλύτερη βάση η αντιμετώπιση του νέου κύματος που φαίνεται να μας «επισκεφτεί» από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και ιδίως μετά τον Οκτώβριο όταν θα αρχίσει να πέφτει η θερμοκρασία και θα επανέλθουν οι συγχρωτισμοί σε κλειστούς χώρους.    

Αισιόδοξος για το επόμενο διάστημα εμφανίστηκε χθες ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, ο οποίος σημείωσε ότι το κύμα που επικράτησε το δίμηνο Ιουνίου- Ιουλίου δείχνει να έχει επιπεδοποιηθεί και βρίσκεται σε κάμψη και προέβλεψε ότι τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται περαιτέρω αποκλιμάκωση. Ενόψει των εκτιμήσεων για εκ νέου άνοδο των κρουσμάτων από τον Σεπτέμβριο, ο Υπουργός δήλωσε ότι θα υπάρχει μεγαλύτερη εμβολιαστική κάλυψη και περισσότερα αντιικά φάρμακα και πληρέστερα θεραπευτικά πρωτόκολλα.

Θέμα χρόνου είναι και η έγκριση  των νέων εμβολίων, τα οποία θα καλύπτουν τη μετάλλαξη της «Όμικρον» και θα προστατεύουν από τη νόσηση, τη βαριά νόσηση, αλλά και από τη μόλυνση, όπως είπε ο κ. Πλεύρης. Η Ελλάδα – πρόσθεσε ο Υπουργός- έχει μεταφέρει το μεγαλύτερο μέρος των παραγγελιών της προς το τελευταίο τρίμηνο του έτους, όπως και οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες από το φθινόπωρο και μετά, καθώς τότε θα χρειαστούν περισσότερα εμβόλια και πιο επικαιροποιημένα. 

Ο Υπουργός ανέφερε ακόμη ότι γίνονται πολλές προσπάθειες και μελέτες σε άλλα επίπεδα (σε μορφή σπρέι ή εισπνεόμενα), αλλά δεν γνωρίζει πόσο κοντά βρισκόμαστε σε αυτά, καθώς πρόκειται για καθαρά επιστημονικό θέμα.