Γιατί ο Δήμος… ξέχασε τη διάνοιξη της Ρώμα;

on .

ODOS ROMA

 Ούτε ένας, ούτε δύο, αλλά συνολικά 13 μήνες έχουν περάσει από τις αρχές Ιουλίου του 2021 που η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ιωαννιτών έδωσε το «πράσινο φως» για την πλήρη  διάνοιξη της οδού Ρώμα, η οποία ξεκινάει από το Δικαστικό Μέγαρο και φτάνει σήμερα ως τη συμβολή με την οδό Ριζάρη, κάτω από τον λόφο της Κιάφας. 

Παρόλα αυτά, καμία διαδικασία δεν έχει κινηθεί ακόμα και το έργο παραμένει στα… χαρτιά, αν και η υλοποίησή του θα βοηθούσε σημαντικά στην κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση του κέντρου καθώς θα δημιουργούνταν μία εναλλακτική οδική έξοδος από αυτό, ενώ παράλληλα θα άλλαζε την εικόνα γενικότερα στην ιστορική συνοικία της Καλούτσιανης, η οποία αναμφίβολα έχει ανάγκη από παρεμβάσεις αναβάθμισης.

Μόνο οι ιθύνοντες του Δήμου και ο Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής Γιώργος Αρλέτος γνωρίζουν τους λόγους που το έργο έχει «παγώσει», αν και φαίνεται πως το όλο ζήτημα έχει να κάνει με τις αποζημιώσεις ιδιοκτητών γης της περιοχής όπου πρόκειται να γίνει η διάνοιξη της Ρώμα. Στο θέμα επανέρχεται ο κ. Νικόλαος Μήτταρης, κάτοικος της οδού, ασκώντας κριτική σε όλο το Δημοτικό Συμβούλιο και επισημαίνοντας την αναγκαιότητα του συγκεκριμένου έργου.

Η επιστολή

Στην επιστολή του προς τον «Π.Λ.» ο κ. Νικόλαος Μήτταρης γράφει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά σχετικά με την ανάγκη διάνοιξης της οδού Ρώμα σε όλο το μήκος της:

«Το Δημοτικό Συμβούλιο πόλεως Ιωαννίνων συνεχίζει τα έργα ‘βιτρίνας’ και ξεχνάει εντελώς την ολοκλήρωση της οδού Ρώμα παρά τις κατά καιρούς υποσχέσεις. Δεν υπάρχουν σήμερα Δημοτικοί Σύμβουλοι υπό τον κ. Μωυσή Ελισάφ να κατοικούν στην Καλούτσιανη και να εκπροσωπούν την περιοχή αυτή με τα τόσο μεγάλα προβλήματα κυκλοφοριακής συμφόρησης και με τα καθημερινά ατυχήματα.

Όλο το Δημοτικό Συμβούλιο νοιαζόταν καθ’ όλην την περασμένη τριετή θητεία του για την ΄βιτρίνα’. Κι όμως, η λειτουργία της οδού Ρώμα, βασικό έργο ουσίας, είναι άμεσης προτεραιότητας για την κυκλοφορία ολοκλήρου της πόλεως, διότι ανακουφίζει το κέντρο της.

Η Οικονομική Επιτροπή αλλά και πολλοί Δημοτικοί Σύμβουλοι κατά καιρούς μας πληροφορούν ότι θα αρχίσουν εργασίες για την ολοκλήρωση της οδού στο τμήμα από οδό Ριζάρη μέχρι οδού Μεσολογγίου, βάση των υπαρχόντων προγραμμάτων εκτελέσεως δημοτικών έργων, όμως στην πραγματικότητα οι υποσχέσεις δεν υλοποιούνται.

Η λειτουργία της οδού Ρώμα δεν σημαίνει μόνον την ανάπτυξη των συνθηκών διαβίωσης και ποιότητας ζωής των κατοίκων σ’ αυτήν, αλλά επιλύει ένα σοβαρό κυκλοφοριακό πρόβλημα που έχει να κάνει με τις πραγματικές ανάγκες όλων των πολιτών της πόλεως των Ιωαννίνων».