Αγέλες αγριόχοιρων «σαρώνουν» τις καλλιέργειες σε Κρύα – Λαψίστα

on .

 

AGRIOGOYROYNA

Η  επέλαση των αγριόχοιρων στον κάμπο του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων δεν πρόκειται να αφήσει καμία καλλιέργεια όρθια! 

Η κατάσταση που διαμορφώνεται για τους αγρότες είναι αποκαρδιωτική καθώς βλέπουν τους κόπους τους να πηγαίνουν χαμένοι, η προσδοκώμενη σοδειά να κάνει ήδη «φτερά» και να είναι αναγκασμένοι - όσοι την  ιδιοχρησιμοποιούν-   σε αναζήτηση ζωοτροφών από άλλες περιοχές. Πρόκειται για ένα επαναλαμβανόμενο φαινόμενο τα τελευταία χρόνια εξαιτίας του υπερπληθυσμού των αγριόχοιρων. Πρόσφατα υπήρξε διαμαρτυρία - έκκληση του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων «Η Ένωση» και χθες το ίδιο ζήτημα αναδεικνύει με επιστολή του προς τον Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρου Καχριμάνη ο Τοπικός Οργανισμός Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ) Κρύας  - Λαψίστας, ο οποίος κάνει λόγος για μεγάλες καταστροφές στα καλαμπόκια, επισημαίνοντας ότι μέχρι την περίοδο της συγκομιδής δεν θα αφήσουν τίποτε όρθιο. Ανάλογη είναι η κατάσταση και στους κάμπους Παρακαλάμου - Βελλάς και Κόνιτσας, σε μικρότερο ίσως βαθμό και στις  λιγοστές εκτάσεις που καλλιεργούνται σε άλλες περιοχές του νομού Ιωαννίνων. 

Η επέλαση των αγριόχοιρων αποτελεί και πολύ μεγάλο κίνδυνο για τους οδηγούς στο Εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο όπως κατ’ επανάληψη έχει αναδείξει ο «Πρωινός Λόγος». Οι κίνδυνοι αυτοί είναι πολύ μεγάλοι και στο τμήμα της Εθνικής οδού Ιωαννίνων - Κόνιτσας, από το Λυκόστομο μέχρι και τη Μεταμόρφωση καθώς κάθε βράδυ  το  διασχίζουν οι αγριόχοιροι προκειμένου να κατέβουν  από τις παρυφές  του Μιτσικελίου, όπου κρύβονται την ημέρα για να φτάσουν στον κάμπο και στις καλλιέργειες καλαμποκιού κυρίως. Μέχρι τώρα έχουν συμβεί αρκετά ατυχήματα, ενώ πολλά έχουν αποτραπεί την τελευταία στιγμή. 

Αναρίθμητες οι αγέλες 

Ο ΤΟΕΒ στην επιστολή του, την οποία κοινοποιεί στους βουλευτές του νομού και στους δήμους Ιωαννιτών και Ζίτσας, τονίζει ότι υπάρχουν πλέον αναρίθμητες αγέλες από αγριογούρουνα, τα οποία είναι ανεξέλεγκτα, πεινασμένα και αδηφάγα και τα οποία δεν πρόκειται να αφήσουν τίποτε όρθιο μέχρι την εποχή της συγκομιδής, «αφού κάθε βράδυ αλωνίζουν στην κυριολεξία τον κάμπο, σπάνε τα φυτά στο πέρασμά τους και τρώνε τα στάχυα που δεν έχουν ακόμη φτάσει στην ώρα της συγκομιδής τους». Συνεχίζοντας ο ΤΟΕΒ επισημαίνει ότι οι αγρότες και κτηνοτρόφοι παραγωγοί βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση, χωρίς να μπορούν να κάνουν κάτι για την αποτροπή της σύγχρονης αυτής μάστιγας και θέτει το θέμα της έλλειψης ζωοτροφών τον επικείμενο χειμώνα. 

Προσθέτει ότι ακόμη και οι χερσαίες και άγονες εκτάσεις - βοσκότοποι έχουν ανασκαφεί από τους αγριόχοιρους και τείνουν να εξαφανιστούν βασικά είδη της εγχώριας χλωρίδας (όπως τα ραδίκια) καθώς τρώνε τους υπόγειους βλαστούς, αλλοιώνοντας τελείως το οικοσύστημα της περιοχής. Ένα άλλο ζήτημα που επισημαίνει, είναι ότι εξαιτίας του μεγάλου αριθμού των αγριογούρουνων έχει αλλοιωθεί και η πανίδα καθώς αυτά υπερισχύουν κατά πολύ των άλλων άγριων ζώων. 

Άμεσα μέτρα 

Ο ΤΟΕΒ προσθέτει επίσης και το θέμα της πρόκλησης των τροχαίων ατυχημάτων και καταλήγοντας ζητά από τους αρμόδιους (και επί του προκειμένου από το Υπουργείο Περιβάλλοντος) να επιτραπεί η άμεση έναρξη της κυνηγετικής περιόδου, να επικηρυχθούν τα αγριογούρουνα και να υπάρξει άμεση αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ για τις καταστροφής στην παραγωγή, εντάσσοντας και αυτά στα άγρια ζώα, όπως η αρκούδα και ο λύκος. 

«Κάποτε πρέπει να απαλλαγούμε από την πληγή αυτή, διαφορετικά οι καλλιέργειες θα είναι πλέον ασύμφορες και οι αγρότες κτηνοτρόφοι της περιοχής θα πρέπει να εγκαταλείψουν τις δραστηριότητές τους», καταλήγει ο ΤΟΕΒ Κρύας – Λαψίστας.