Ξεκινάει η ανακύκλωση ρούχων - υποδημάτων!

on .

ANAKYKLOSH MOB KADOI

«Φούντωσε» και πάλι τις τελευταίες ημέρες η κόντρα των τοπικών φορέων σχετικά με την ευθύνη διαχείρισης των απορριμμάτων στην Ήπειρο. 

Ωστόσο, κανείς τους δεν τοποθετήθηκε ακόμα με σοβαρές προτάσεις για τους τρόπους με τους οποίους θα μειωθεί το κόστος αυτής της ολοκληρωμένης διαχείρισης, το οποίο θα είναι αυξημένο και θα βαρύνει τους πολίτες.

Βασική παράμετρος της όλης υπόθεσης είναι αναμφίβολα η ανακύκλωση, μέσω της οποίας μπορούν οι Δήμοι να μειώσουν σε σημαντικό βαθμό τα απορρίμματα που υποχρεούνται να στέλνουν στο Εργοστάσιο Επεξεργασίας. 

Όσον αφορά στον Δήμο Ιωαννιτών, τον μεγαλύτερο της Ηπείρου, προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να γίνουν πολλά ακόμα και οι σχετικές διαδικασίες είναι ανάγκη να τρέξουν προκειμένου να επεκταθεί η διαδικασία της ανακύκλωσης, ειδικά σε τομείς όπως τα βιοαπόβλητα. 

Μπαίνουν μωβ κάδοι

Ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση έγινε πάντως χθες καθώς ξεκίνησε η τοποθέτηση 76 μωβ κάδων για την ανακύκλωση ρούχων, υποδημάτων και άλλων αξεσουάρ, η οποία θα ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες ημέρες. Οι κάδοι θα τοποθετηθούν σε διάφορα σημεία της πόλης και των Δημοτικών Ενοτήτων.

Η συγκεκριμένη γραμμή ανακύκλωσης αναπτύσσεται σε συνεργασία του Δήμου με την εταιρεία «Recycom», η οποία θα κάνει και την αποκομιδή των ανακυκλώσιμων υλικών σε εβδομαδιαία βάση.

Οι δηλώσεις

Όπως συνέστησε χθες σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος της εταιρείας Βαγγέλης Αράπης, τα ρούχα, τα υποδήματα και άλλα υλικά όπως τσάντες, ζώνες και λευκά είδη θα πρέπει να τοποθετούνται σε σακούλες ώστε να διατηρείται η καθαριότητα των κάδων και να γίνεται ευκολότερα η αποκομιδή. «Οι δημότες πρέπει να γνωρίζουν πως κάνοντας ανακύκλωση μειώνουν τον όγκο των απορριμμάτων και κατ’ επέκταση μειώνουν το κόστος για την διαχείρισή τους», τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνεργασία με το Δήμο Ιωαννίνων και τη βεβαιότητα ότι το πρόγραμμα θα εξελιχθεί με επιτυχία.

Από την πλευρά του ο Αντιδήμαρχος ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων Βαγγέλης Πήχας ευχαρίστησε τις υπηρεσίες του Δήμου και όλους όσοι συνέβαλαν για την προετοιμασία και την ανάπτυξη του προγράμματος. Όπως ανέφερε, «ο Δήμος Ιωαννιτών είναι από τους πρώτους στην Ήπειρο που προχωρούν στην τοποθέτηση των μωβ κάδων, κάτι που είχαν ζητήσει και πολλοί πολίτες. Ελπίζουμε ότι θα υπάρξει μεγάλη ανταπόκριση. Οι κάδοι αναγράφουν ποια υλικά μπορούν να ανακυκλωθούν και απευθύνουμε θερμή παράκληση στους πολίτες να μην τους χρησιμοποιούν για εναπόθεση απορριμμάτων».

Η χωρητικότητα των μωβ κάδων φτάνει τα 150 λίτρα, ενώ μέρος από τα είδη που μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί θα διατίθεται στο κοινωνικό παντοπωλείο για την ενίσχυση ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, όπως έκανε γνωστό χθες ο Δήμος.