Ξεκίνησαν τις εξορμήσεις και οι αδειούχοι του Αυγούστου

on .

PANHGYRI XORIO

 Κορυφώνεται σταδιακά η έξοδος των αδειούχων του Αυγούστου, οι οποίοι ξεκινούν τις διακοπές τους σε παραθαλάσσιους προορισμούς, για να κατευθυνθούν σιγά σιγά και όσο θα πλησιάζουμε στις ημέρες του Δεκαπενταύγουστου, προς τα χωριά για τα πατροπαράδοτα πανηγύρια και τα χωριανικά ανταμώματα. 

Μήνας διακοπών και πανηγυριών είναι… παραδοσιακά ο Αύγουστος, ειδικά φέτος που είναι η πρώτη χρονιά μετά την πανδημία του κορωνοϊού που δεν υπάρχουν περιορισμοί και απαγορεύσεις. 

Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι ο ιός έχει εξαφανιστεί. Αντίθετα, το τελευταίο διάστημα παρατηρείται έξαρση κρουσμάτων σε πόλεις και χωριά, όμως η κατάσταση φαίνεται πως τώρα πια είναι διαχειρίσιμη, καθώς οι περισσότεροι νοσούντες δεν χρειάζεται να νοσηλευθούν! Παρόλα αυτά, οι ειδικοί επιμένουν για τήρηση των βασικών μέτρων προστασίας, δηλαδή χρήση μάσκας όπου παρατηρείται συνωστισμός, αλλά και συχνά rapid test για να αποτραπεί ανεξέλεγκτη διασπορά! 

Προς τα παράλια…

Πολλοί Γιαννιώτες που δεν προγραμμάτισαν διακοπές και το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε επέλεξαν να κατηφορίσουν προς τα παράλια της Θεσπρωτίας και της Πρέβεζας, ακόμη και στην κοντινή μας Λευκάδα αναζητώντας ανάσες δροσιάς. Οι υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν τις τελευταίες μέρες και στην περιοχή μας κάνουν την παραμονή στις πόλεις ανυπόφορη!

Εξάλλου, η παραθαλάσσια Ήπειρος, δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τους υπόλοιπους «δημοφιλείς» προορισμούς, για τους οποίους απαιτείται… μια μικρή περιουσία! Η περιοχή μας διαθέτει πολλές επιλογές, εξίσου ελκυστικές και κυρίως πολύ πιο οικονομικές, που είναι και το ζητούμενο για τους περισσότερους αυτή την περίοδο. Η ακρίβεια έχει χτυπήσει «κόκκινο» και οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί δεν αφήνουν περιθώρια για μεγάλα έξοδα!

Προετοιμασίες στα χωριά!

Στο μεταξύ, σε ρυθμούς προετοιμασίας για να υποδεχτούν τους επισκέπτες του Δεκαπενταύγουστου βρίσκονται και τα χωριά της Ηπείρου. Οι Δήμοι σε συνεργασία με τους Πολιτιστικούς Συλλόγους και τις Αδελφότητες έχουν προετοιμάσει πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων για όλα τα γούστα και τις ηλικίες, στις πλατείες, έξω από εκκλησίες, δίπλα σε λίμνες και ποτάμια, με τα παραδοσιακά βέβαια πανηγύρια και τα ανταμώματα να έχουν και την… πρωτοκαθεδρία! 

Μεγάλη κίνηση παρατηρήθηκε αυτό το Σαββατοκύριακο στο Τελωνείο Κακαβιάς, η οποία θα αυξάνεται όσο θα περνούν οι μέρες, καθώς Βορειοηπειρώτες και Αλβανοί επιστρέφουν στις πατρογονικές τους εστίες για τις διακοπές του Αυγούστου. 

Όσον αφορά στα χωριά του Νομού Ιωαννίνων, λίγοι απόδημοι έχουν αφιχθεί προς το παρόν, καθώς οι περισσότεροι φτάνουν μετά την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου, ενώ αρκετοί συνδυάζουν διαμονή στα ορεινά με αυθημερόν αποδράσεις στις παραλίες, τις οποίες ευνοεί η εύκολη οδική πρόσβαση!

***

Η ανάπαυλα του Αυγούστου είναι για τους περισσότερους η μοναδική ίσως ευκαιρία να ηρεμήσουν, να αφήσουν πίσω τους τα πολλά προβλήματα της καθημερινότητας, να ανταμώσουν με συγγενείς και φίλους, να γεμίσουν τις… μπαταρίες τους για το δύσκολο Φθινόπωρο και τον ακόμη δυσκολότερο χειμώνα που τους περιμένει. Η διεθνής ενεργειακή κρίση που πλήττει σφόδρα και τη χώρα μας, δημιουργεί κλίμα αβεβαιότητας και ανησυχίας για την επόμενη ημέρα…