Η πτηνοτροφία καλύπτει στο 90% τις ανάγκες σε κοτόπουλο της Ελλάδος

on .

PTHNOTROFEIO

l Η πτηνοτροφία είναι ο μόνος κλάδος που πετυχαίνει μια σχετική αυτάρκεια της Ελλάδος, δηλαδή το 90% των αναγκών μας σε κοτόπουλο! 

Η διαπίστωση αυτή έγινε από τον κατ’ εξοχή αρμόδιο Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Σίμο Κεδίκογλου. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική επίδοση, στην οποία έχει «πρωταγωνιστικό» ρόλο η Ήπειρος, η οποία είναι μια από τις Περιφέρειες  που καλύπτει σχεδόν το μισό της παραγωγής και συνεχώς αναπτύσσεται. 

Η τοποθέτηση του Υφυπουργού έγινε κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με εκπροσώπους της Ένωσης Πτηνοτρόφων Κεντρικής και Νότιας Ελλάδος, η οποία του έθεσε τα προβλήματα των μελών της, που είναι και προβλήματα όλου του κλάδου. «Υποχρέωσή μου να στηρίξω την πτηνοτροφία», τόνισε ο κ. Κεδίκογλου,  ο οποίος πρόσθεσε ότι στόχος του Υπουργείου είναι στηρίξει και να βρει λύσεις στα προβλήματα του κλάδου: «Το δίδαγμα που έχει βγει από τις αλλεπάλληλες κρίσεις, είναι να ισχύσουμε την αυτάρκεια μας, ενεργειακή και διατροφική και στη παραγωγή ζωοτροφών», είπε και υπογράμμισε ότι θα εξασφαλίσει επαφές με τα συναρμόδια Υπουργεία για την επίλυση των θεμάτων. 

Ιδιαίτερη σημασία για τους Ηπειρώτες πτηνοτρόφους έχει και η αναφορά του Υφυπουργού στα συνεταιριστικά σχήματα, καθώς δραστηριοποιούνται στην περιοχή μας οι Πτηνοτροφικοί Συνεταιρισμοί Ιωαννίνων και Άρτας. Συγκεκριμένα ο Υφυπουργός είπε ότι τα συνεταιριστικά σχήματα ισχυροποιούν τους παραγωγούς και στο φορολογικό πλαίσιο που δίνει κίνητρα στους αγρότες να οργανωθούν σε συλλογικά σχήματα. «Οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων του κλάδου σας και του υπουργείου θα παραμείνουν ανοικτοί», τόνισε ο κ. Κεδίκογλου και ανανέωσαν το ραντεβού τους για το άμεσο μέλλον. 

Στον κλάδο και παρά τις τελευταίες διαδοχές κρίσεις που έχουν επηρεάσει τον κλάδο, έχουν στραφεί αρκετοί νέοι, ένας αριθμός εκ των οποίων έχει ενταχθεί και στο τελευταίο πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης.  Το θετικό νέο της ημέρας, είναι ότι χθες από το Υπουργείο ανακοινώθηκε η έγκριση των πιστώσεων για την καταβολή ενισχύσεων για το τρέχον πρόγραμμα των Νέων Γεωργών, δίνοντας ένα τέλος στην αναμονή και την αγωνία που διακατείχε τους ενταγμένους δικαιούχους. Συγκεκριμένα η έγκριση αφορά για τους επιλεγέντες σε 8 από τις 13 Περιφέρειες, μεταξύ των οποίων και της Ηπείρου. 

Αρχίζουν πληρωμές

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αναφέρει ότι το σύνολο του προγράμματος για τους Νέους Αγρότες ανέρχεται για πρώτη φορά στο ύψος των 525 εκατ. ευρώ, καθώς διατέθηκαν επιπλέον πόροι σε σχέση με τα 420 εκ. ευρώ της αρχικής πρόσκλησης προκειμένου να ικανοποιηθεί το μεγάλο ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε, ενώ το ποσό που θα καταβληθεί σε αυτή τη φάση από τις Περιφέρειες που παρουσιάζουν ετοιμότητα πληρωμής της πρώτης δόσης στους δικαιούχους είναι ύψους 223.373.500 ευρώ. Το πρόγραμμα είναι το μεγαλύτερο που έχει εξαγγελθεί στον συγκεκριμένο τομέα, υπογράμμισε σε δηλώσεις του ο Υπουργός Γιώργος Γεωργαντάς, ο οποίος σημείωσε ότι στόχος της Κυβέρνησης είναι να ανανεωθεί το δυναμικό των επαγγελματιών στον πρωτογενή τομέα. 

Σημειώνεται ότι για πρώτη φορά στο συγκεκριμένο πρόγραμμα διπλασιάστηκε η ενίσχυση ανά δικαιούχο έως 40.000 ευρώ, ενώ για πρώτη φορά επίσης οι αιτήσεις υποβλήθηκαν και αξιολογήθηκαν ψηφιακά με αποτέλεσμα την επιτάχυνση των σχετικών διαδικασιών έγκρισης και πληρωμής των δικαιούχων.