Έρχεται αποκλιμάκωση της πανδημίας του κορωνοϊού

on .

GRIPH MASKA

Το τρέχον κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού έχει κορυφωθεί εδώ και μια εβδομάδα, δήλωσε χθες ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, προσθέτοντας ότι δεν χρειάζεται να επαναφερθεί σε ισχύ κανένα από τα προηγούμενα μέτρα. 

Εκτίμησε μάλιστα ότι στις επόμενες ημέρες αναμένεται μείωση και των σκληρών δεικτών. 

Ο Υπουργός μιλώντας στην τηλεοπτική εκπομπή «Σήμερα» του ΣΚΑΪ, ανέφερε ότι δεν υπάρχει μεγάλη πίεση στις ΜΕΘ και ο αριθμός των διασωληνώσεων είναι πολύ μικρότερος από αυτόν που υποστήριζαν ότι θα έχουμε τέλος του μήνα επιστήμονες. 

Για το μεγάλο αριθμό των θανάτων ο Υπουργός είπε ότι πολλοί από αυτούς είναι με  covid και όχι από covid. «Το 30% με 35% των περιστατικών που νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται γιατί έχουν πάει στο νοσοκομείο για άλλο λόγο κι έχουν βρεθεί θετικοί, οπότε υποχρεωτικά μπαίνουν σε μονάδα covid», εξήγησε.

Ωστόσο ο Υπουργός για άλλη μια φορά ξεκαθάρισε ότι ισχύουν σε απόλυτο βαθμό τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί για όσους νοσούν από κορωνοϊό. Η μέρα της νόσησης είναι ημέρα «μηδέν», είπε  και εξήγησε ότι ακολουθεί καραντίνα πέντε ημερών, που «δεν σπάει με τίποτα».  Μετά ακολουθεί για πέντε ημέρες η υποχρεωτική χρήση μάσκας, όπως προτάσσει το πρωτόκολλο. Κι αυτό επειδή όλες οι χώρες και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχουν αποσυνδέσει την καραντίνα με το τεστ, διότι    η καραντίνα θεωρείται ότι αυτό είναι το μίνιμουμ που υπάρχει ο κίνδυνος μετάδοσης. Πρόσθεσε δε ότι η Αμερική έχει επιβάλλει υποχρεωτικά χρήση μάσκας δέκα ημέρες ακόμη κι αν έχει αρνητικό τεστ, όπως το ίδιο και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Για τα «φακελάκια»

Ο Υπουργός σχολιάζοντας δημοσιεύματα για τα «φακελάκια», είτε ότι ετοιμάζονται μέτρα και είναι σχεδόν έτοιμο το σύστημα για ηλεκτρονικά ραντεβού στο νοσοκομείο για τα χειρουργεία. Ανέφερε μάλιστα ως παράδειγμα το μοντέλο των εμβολίων, για τα οποία κάθε ένας μπορούσε να μπει και να δει τα διαθέσιμα εμβόλια, έτσι θα μπορεί και να βλέπει τα διαθέσιμα χειρουργεία. 

Τέλος ανακοίνωσε ότι πρόκειται να προκηρυχθούν 6.000 προσλήψεις για το ΕΣΥ και επιβεβαίωσε ότι από τη Δευτέρα ανοίγει ο προσωπικός γιατρός.