«Κλειδώνει» η προστασία των περιοχών NATURA

on .

FOREAS PINDOY OXHMATA

Οριστικά «κλειδώνει», με συγκεκριμένα κριτήρια που θεσπίζει το αρμόδιο υπουργείο, η προστασία των περιοχών NATURA έναντι των χρήσεων γης, ενώ παράλληλα, όπως ξεκαθάρισε στη Βουλή ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς, δεν θα επιτρέπεται η ανεξέλεγκτη εγκατάσταση υποδομών ΑΠΕ στη χώρα! 

Τα παραπάνω με αφορμή τη συζήτηση του περιβαλλοντικού πολυνομοσχεδίου το οποίο υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή και εισήχθη χθες στην ολομέλεια.

Καταρχήν, ο Γ. Αμυράς απάντησε στην κριτική ότι η κυβέρνηση κατήργησε τους Φορείς Διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών, τονίζοντας ότι δεν καταργήθηκαν οι φορείς, αλλά τα 36 διοικητικά συμβούλια που διατηρούνταν σε κάθε φορέα ξεχωριστά, χωρίς σε πολλούς από αυτούς να υπάρχουν καν εργαζόμενοι και αντικαταστάθηκαν από τις Μονάδες Διαχείρισης. Ταυτόχρονα, διαβεβαίωσε ότι, όχι μόνον δεν απολύονται οι εργαζόμενοι, όπως υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά μέσω του ΟΦΥΠΕΚΑ γίνεται ένα βήμα για την δημιουργία οργανικών θέσεων που δεν είχαν προβλεφθεί καν.

Οι περιοχές NATURA

Εξάλλου, σύμφωνα με το ΑΠΕ, ο Υφυπουργός χαρακτήρισε «ανεδαφικούς» τους ισχυρισμούς ότι οι προστατευόμενες περιοχές μένουν απροστάτευτες έναντι των χρήσεων γης, και εξήγησε ότι ενώ μέχρι τώρα, το τι θα προστατεύεται εναπόκειτο στην κρίση των μελετητών, πλέον μπήκαν κριτήρια για όλους τους μελετητές (που ολοκληρώνουν τις ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες που οδηγούν σε έκδοση Προεδρικού Διατάγματος) έτσι ώστε να κλειδωθεί η προστασία των περιοχών NATURA, ενώ ορίζονται τέσσερις ζώνες προστασίας και εξειδικεύονται οι επιτρεπόμενες χρήσεις γης.

Περί των ΑΠΕ…

Σε σχέση με τη συνύπαρξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας με τις περιοχές προστασίας της φύσης, ο Γ. Αμυράς διαβεβαίωσε ότι έχουν ληφθεί υπόψη «σαν ευαγγέλιο» οι κατευθύνσεις της Ε.Ε., στις οποίες αναφέρεται ρητά ότι οι ΑΠΕ συνιστούν έργα υπέρτατου δημοσίου συμφέροντος, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι επιτρέπονται παντού. «Εισάγουμε την έννοια της δέουσας εκτίμησης επιπτώσεων για τα μικρά έργα που εκτελούνται χωρίς περιβαλλοντική αδειοδότηση και συμπληρώνουμε το παζλ της προστασίας των προστατευόμενων περιοχών της χώρας», τόνισε, μεταξύ άλλων.

Τα «απάτητα βουνά»

Σχετικά με την διάταξη για τα «απάτητα βουνά», ο Υφυπουργός επισήμανε ότι είναι μια πρωτοποριακή μεταρρύθμιση, που υιοθετεί πρώτη από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες η Ελλάδα. Αυτή περιλαμβάνει την υψηλότερη δυνατή προστασία, καταρχάς έξι βουνών (Σμόλικας, Τύμφη, Ταΰγετος, Όρος Χατζή, Φεγγάρι στη Σαμοθράκη) και ορίζει ότι απαγορεύεται η διάνοιξη δρόμου και οποιασδήποτε τεχνικής επιφάνειας.