Στον… αέρα έως αύριο οι βάσεις εισαγωγής για τα Πανεπιστήμια!

on .

BASEIS AEI

 Zήτημα ωρών είναι πλέον η ανακοίνωση των βάσεων στα Πανεπιστήμια της χώρας για τους υποψηφίους των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων. Όπως έκανε γνωστό χθες η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, για πρώτη φορά οι υποψήφιοι θα γνωρίζουν τα τελικά αποτελέσματα εντός του Ιουλίου, σχεδόν ένα μήνα νωρίτερα σε σύγκριση με το παρελθόν.

«Τα τελικά αποτελέσματα για πρώτη φορά έπειτα από 59 χρόνια θα εκδοθούν στα τέλη του Ιουλίου, αντί για τα τέλη  Αυγούστου», ανέφερε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: «Με σεβασμό στην αγωνία του υποψηφίου και στην ανάγκη για βέλτιστο προγραμματισμό».

Οι βάσεις λοιπόν θα ανακοινωθούν σήμερα, Πέμπτη ή το αργότερο αύριο, Παρασκευή. Ο υποψήφιος, όπως ανέφερε η κ. Κεραμέως, μπορεί να λάβει τα αποτελέσματα και με sms στο κινητό του, αν έχει γραφτεί στη σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα, ενώ σημείωσε επιπλέον ότι θα υπάρξει αύξηση στους εισαχθέντες στα δημόσια ΙΕΚ.

Προβλέψεις για πτώση

Κι ενώ κορυφώνεται η αγωνία των υποψηφίων, οι προβλέψεις των ειδικών κάνουν λόγο για πτώση των βάσεων σε όλα σχεδόν τα επιστημονικά πεδία. Η πτωτική αυτή εικόνα θα παρουσιαστεί κυρίως στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο (Οικονομίας και Πληροφορικής), ενώ ακολουθούν το 2ο Επιστημονικό Πεδίο (Θετικών Επιστημών) και το 1ο Επιστημονικό Πεδίο (Ανθρωπιστικών Σπουδών). Όσον αφορά στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο (Επιστημών Υγείας), φαίνεται ότι θα υπάρξουν αυξομειώσεις. Εξάλλου, χαμηλές θα είναι φέτος οι βάσεις και στις στρατιωτικές σχολές καθώς και σε αυτές απαιτούνταν κάποιο ή κάποια ειδικά μαθήματα.

Πιο συγκεκριμένα, η μεγαλύτερη πτώση αναμένεται στα τμήματα που επηρεάζονται από τα Μαθηματικά, αλλά και από τη Φυσική, τη Βιολογία, τα Λατινικά και τα Αρχαία. Παράλληλα, και οι υποψήφιοι των Αρχών Οικονομικής Θεωρίας παρέδωσαν φέτος γραπτά χειρότερα από τα αντίστοιχα περσινά. 

Σύμφωνα με δημοσίευμα των «Νέων», υπάρχουν τμήματα ΑΕΙ που μπορεί να παρουσιάσουν φέτος πτώση ακόμη και μεγαλύτερη των 500 μορίων, με εκείνα των μεσαίων και χαμηλών βαθμολογιών, ωστόσο, να εμφανίζουν πιο συγκρατημένη πτωτική τάση. Σε αυτή την πορεία, εξαίρεση θα αποτελέσουν πιθανότατα συγκεκριμένα οικονομικά τμήματα, τα οποία αναμένεται να ακολουθήσουν ανοδική τάση, κόντρα στο… ρεύμα. Άλλωστε, τα τελευταία χρόνια, παρά τις χαμηλές επιδόσεις των υποψηφίων του 4ου Επιστημονικού Πεδίου, στο οποίο υπάγονται τα οικονομικά, καταγράφεται στις σχολές του μια σταθερή ανοδική πορεία.

Ελάχιστοι εισακτέοι

Σε κάθε περίπτωση, οι αριστούχοι φέτος ήταν λιγότεροι σε όλα τα επιστημονικά πεδία και είναι σαφές πως θα επανεμφανιστούν οι περιπτώσεις τμημάτων με λιγότερους των 10 εισακτέων, επαναφέροντας τη συζήτηση για τη χωροταξική αναδιάρθρωση των Πανεπιστημίων. Η διαδικασία, μάλιστα, αναμένεται φέτος να είναι ευκολότερη, αφού ο νέος νόμος – πλαίσιο για την ανώτατη εκπαίδευση που ψηφίστηκε πρόσφατα δίνει τη δυνατότητα στο υπουργείο Παιδείας να λάβει αποφάσεις για κλείσιμο ή συγχωνεύσεις τμημάτων μειωμένου ενδιαφέροντος, με σχετική ευελιξία. 

Υπενθυμίζεται, ακόμα, ότι φέτος ισχύουν διαφορετικός τρόπος υπολογισμού των συνολικών μορίων, διαφορετικοί συντελεστές στα μαθήματα βαρύτητας ανά σχολή και νέα δεδομένα στον υπολογισμό της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.

Η νέα σχολική χρονιά

Όσον αφορά στη νέα σχολική χρονιά, η Υπουργός Παιδείας ανέφερε χθες ότι αυτή θα ξεκινήσει τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου. Σχετικά δε με τους διορισμούς στην εκπαίδευση, σημείωσε ότι αυτοί αγγίζουν τις 25.000, από το 2020 έως το 2022. «Θα ξεκινήσουμε με την καλύτερη στελέχωση και την πιο υγιή ισορροπία ανθρώπινου δυναμικού των τελευταίων δεκαετιών», ανέφερε χαρακτηριστικά η Ν. Κεραμέως.