Βαθιά συγκίνηση από την απώλεια του Γιώργου Μπασά

on .

MPASAS GIORGOS

 Συγκίνηση, αλλά και οδυνηρή έκπληξη - σε όσους δεν είχαν αντιληφθεί τη «μάχη» που έδινε τους τελευταίους μήνες-  προκάλεσε σε όλη την Ήπειρο η χθεσινή είδηση της απώλειας του Γιώργου Μπασά. Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί αύριο, ώρα 4 το απόγευμα στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αθανασίου Ιωαννίνων και η ταφή του στην Πρέβεζα. 

Για περισσότερα από 50 χρόνια συνέδεσε το όνομά του με την τοπική κοινωνία, αφήνοντας  ανεξίτηλο το στίγμα του ως  τεχνικός, αθλητικός παράγοντας και ενεργός πολίτης.   Ήταν  αυστηρός, αλλά και  υπερβολικά δίκαιος, διακριτικός, εργασιομανής και τελειομανής σε ότι ανελάμβανε να κάνει, προσιτός, έχοντας όμως λεπτή αίσθηση του χιούμορ.   

Αν και η οικογένειά του καταγόταν από τη Μάνη, αυτός θεωρούσε τον εαυτό του «βέρο Γιαννιώτη», έχοντας γεννηθεί στα Γιάννενα το 1942. Αποφοίτησε από τη Ζωσιμαία Σχολή, σπούδασε Τοπογράφος Μηχανικός στο ΕΜΠ, από το οποίο έλαβε και το πτυχίο Πολιτικού Μηχανικού. Δίδαξε σε επαγγελματικές σχολές μηχανικών για να διοριστεί στη συνέχεια στην Υπηρεσία Δημοσίων Έργων, εξαντλώντας την διοικητική πυραμίδα, φτάνοντας στο βαθμό του γενικού επιθεωρητή Δημοσίων Έργων. Παράλληλα με την επαγγελματική του διαδρομή σπούδασε και έλαβε πτυχίο μαθηματικού από τη Μαθηματική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. 

Άνοιγε δρόμους…

Οι τεχνικές γνώσεις, η αποτελεσματικότητα και η διορατικότητά του είχαν εκτιμηθεί από τον   αείμνηστο Πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, ο οποίος τον είχε  ειδικό τεχνικό του σύμβουλο. Μάλιστα ήταν ένας από εκείνους που συνέβαλε στη χάραξη της Εγνατίας οδού, αλλά και έδωσε τα «φώτα» του και για μικρότερες, αλλά ουσιαστικότερες πρωτοβουλίες για την οδική ασφάλεια, όπως ήταν οι φωσφορίζουσες προειδοποιητικές πινακίδες στις επικίνδυνες στροφές του εθνικού οδικού δικτύου. 

Μετά τη συνταξιοδότησή του και έχοντας μεγάλη εμπειρία τοποθετήθηκε στο Δ.Σ. της «Τεχνικής Ολυμπιακής» και ανέλαβε καθήκοντα εργοταξιάρχη στο δυσκολότερο τμήμα της Εγνατίας οδού από τον κόμβο του Μετσόβου μέχρι τη γέφυρα του ποταμού Αράχθου, έργο που το παρέδωσε σε  συντομότατο  σχετικά χρόνο.   Για μια  δωδεκαετία διετέλεσε – στη συνέχεια-  τεχνικός σύμβουλος στο Δήμο Ιωαννιτών από τις θέσεις του αντιπροέδρου του ΔΣ της ΔΕΥΑ Ιωαννίνων και του μελετητή δημοτικών έργων.   Παράλληλα για μια  δεκαετία υπήρξε και μέλος του Τεχνικού Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Εκτός αυτών ο Γιώργος Μπασάς ήταν για πολλά χρόνια Πρόεδρος του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Σχολές Μιχαήλ Αναγνωστοπούλου- Αναγνωστοπούλειος Γεωργική Σχολή Κόνιτσας», την οποία κατέβαλε προσπάθεια σε συνεργασία με άλλους φορείς να την επανεργοποιήσει, ένα όνειρο που δεν πρόλαβε να υλοποιήσει. 

Άνθρωπος του αθλητισμού

Ο Γιώργος Μπασάς, είχε έντονη παρουσία και στο χώρο του Αθλητισμού και ειδικότερα στο μπάσκετ που ήταν και το χόμπι του. Αρχικά ως παίκτης και στη συνέχεια ως ενεργός διαιτητής. Οι επαγγελματικές του υποχρεώσεις όμως δεν του επέτρεψαν να κάνει διεθνή καριέρα στο χώρο της διαιτησίας. Βοήθησε όμως από τη θέση του αντιπροέδρου σημαντικά με τις θεωρητικές του γνώσεις τον τοπικό σύνδεσμο να φτάσει να έχει πάνω από 130 μέλη με 23 ενεργούς διαιτητές σε εθνικές κατηγορίες. Το 1996 έλαβε τον τίτλο του καθηγητή διαιτησίας, εξελέγη τακτικό μέλος της ΟΔΚΕ αναλαμβάνοντας μαζί με τον αείμνηστο Τάσο Μούστο το τμήμα της εκπαίδευσης των διαιτητών  πανελλαδικά. Τα εκπαιδευτικά σεμινάρια που οργάνωσε ως μέλος της ΟΔΚΕ σε κάθε γωνιά της Ελλάδας,  λανσάροντας εκπαιδευτικές ενότητες, τα σεμινάρια για νέους φερέλπιδες διαιτητές ηλικίας έως 27 ετών, η ενσωμάτωση  περισσοτέρων καθηγητών στην εκπαιδευτική διαδικασία, τα σεμινάρια κριτών, ήταν μερικές από τις καινοτομίες που εισήγαγε. 

***

Ο  Γιώργος Μπασάς ήταν παντρεμένος με την  Καίτη Παϊταρίδου και είχε τρία παιδιά,  τα οποία ακολούθησαν τα «βήματά» του, σπουδάζοντας πολιτικοί μηχανικοί. Τη Ματώ, την Όλγα και το Βασίλη. 

***

Ο «Πρωινός Λόγος» με τον οποίο ο αείμνηστος   Γιώργος διατηρούσε πολυετείς στενούς δεσμούς εκφράζει τα θερμά συλλυπητήριά του στη σύζυγο και τα παιδιά του. 

***

Το Τμήμα Ηπείρου του ΤΕΕ με ανακοίνωσή του τονίζει ότι ο Γιώργος Μπασάς είχε ενεργό συμμετοχή σε σπουδαία έργα υποδομής της Ηπείρου και της πόλης μας, ενώ  παράλληλα υπηρέτησε το θεσμό του Τεχνικού Επιμελητηρίου, ως μέλος διαφόρων Μονίμων Επιτροπών, καθώς και του Πειθαρχικού Συμβουλίου.

Εκφράζει τα συλλυπητήρια του προς την οικογένειά του και γνωστοποιεί ότι στην κηδεία του θα παραστεί ο Πρόεδρος και μέλη της Διοικούσας Επιτροπής και θα γίνει δωρεά σε ίδρυμα της πόλης.