Το… μπαλάκι ευθυνών στο Υπουργείο ρίχνει ο Μ. Ελισάφ για τις σχολικές καθαρίστριες!

on .

KATHARISTRIA

 Το θέμα με τις σχολικές καθαρίστριες στο Δήμο Ιωαννιτών, που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων τόσο από την Επιτροπή Αγώνα Σχολικών Καθαριστριών όσο και από την Αντιπολίτευση, την Ένωση Γονέων, το Εργατικό Κέντρο, καθώς και άλλους φορείς και κόμματα, ανάγκασε τον δήμαρχο Μ. Ελισάφ να… πετάξει το μπαλάκι στο Υπουργείο Εσωτερικών. 

Με επιστολή του προς τον αρμόδιο υπουργό Μ. Βορίδη ζητά επιπλέον χρηματοδότηση για την καθαριότητα στα σχολεία, όμως στέλνεται κάπως καθυστερημένα κι ενώ ήδη τρέχει η προκήρυξη για την πρόσληψη των 126 καθαριστριών (101 πλήρους απασχόλησης και 25 μερικής). 

Τα προβλήματα που επικαλείται στην επιστολή του (ανατιμήσεις, ενεργειακό κόστος κ.α.) δεν είναι τωρινά και θα μπορούσαν οι παρεμβάσεις προς τα αρμόδια υπουργεία να είχαν γίνει από καιρό και όχι τώρα υπό το βάρος των σφοδρών αντιδράσεων. Η εβδομάδα που πέρασε ήταν ιδιαίτερα «καυτή», καθώς εκτός από τις οργισμένες ανακοινώσεις προκλήθηκε και ένταση στο Δημαρχείο, πυροδοτώντας ακόμη περισσότερο την έκρυθμη κατάσταση, ενώ οι παρατάξεις της Αντιπολίτευσης ζήτησαν έκτακτη σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου. Ο δήμαρχος έκανε χθες γνωστό ότι το θέμα θα συζητηθεί στην επόμενη δια ζώσης συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Παράλληλα, όπως αναφέρει στην χθεσινή ανακοίνωσή του, βρίσκεται σε επικοινωνία και με το Προεδρείο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, καθώς παρόμοια πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι Δήμοι της χώρας!

Επιστολή στον Υπ. Εσωτερικών

Η Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων απευθυνόμενη στο Υπουργείο Εσωτερικών ζητά ενίσχυση για το νέο σχολικό έτος ώστε να προχωρήσει και σε επιπλέον προσλήψεις.  Όπως αναφέρει στην επιστολή «ο μέγιστος αριθμός προσλαμβανόμενων σχολικών καθαριστριών καθορίζεται με βάση των αριθμό των σχολικών αιθουσών που λειτουργούν στα σχολεία κάθε Δήμου, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα υγειονομικά πρωτόκολλα που ισχύουν στις σχολικές μονάδες, οι πιθανές απουσίες προσωπικού, η γεωγραφική διασπορά των σχολικών συγκροτημάτων και οι αποστάσεις μεταξύ αυτών, αλλά και έκτακτοι παράγοντες που μπορούν να προκύψουν κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους. Αν αναλογιστούμε δε ότι κατά την προσεχή σχολική χρονιά θα επεκταθεί το ωράριο λειτουργίας των ολοήμερων δημοτικών σχολείων και των νηπιαγωγείων και ότι ενδεχομένως κληθούμε να αντιμετωπίσουμε εκ νέου εποχικές εξάρσεις της πανδημίας covid-19 με εφαρμογή αυστηρότερων υγειονομικών πρωτοκόλλων, αντιλαμβάνεστε ότι οι Δήμοι δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν περαιτέρω για να καλύψουν τόσο τις υφιστάμενες ανάγκες όσο και αυτές που θα δημιουργηθούν.

»Ο Δήμος μας, προκειμένου να καλύψει στο ελάχιστο τις ανάγκες που υπάρχουν, αποφάσισε να καλύψει με δικούς του πόρους τις μισθολογικές δαπάνες των σχολικών καθαριστριών, επιβαρύνοντας επιπλέον τον προϋπολογισμό του κατά περίπου 300.000,00€, στερώντας έτσι χρήματα από τους Δημότες μας και αδυνατώντας να καλύψουμε άλλες επείγουσες ανάγκες. Επιπλέον, στην όλη προσπάθεια θα συνδράμει και ελάχιστο προσωπικό κοινωφελούς εργασίας».

Ο Δήμαρχος σημειώνει ότι κατά την προηγούμενη χρονιά υπήρξε σημαντική οικονομική επιβάρυνση του Δήμου η οποία ανήλθε στις 950.000 για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες των σχολείων λόγω και τις πανδημίας. Τονίζει ότι φέτος δεν υπάρχει ανάλογη δυνατότητα.