Άλλα έλεγε κι άλλα πράττει για την πλατεία η Δημοτ. Αρχή Ιωαννίνων!

on .

GIANNENA KENTRIKH PLATEIA 2 12 21

• Πολύς λόγος γίνεται τις τελευταίες μέρες για τις εργασίες που έχει ξεκινήσει η Δημοτική Αρχή Ελισάφ, με αποκορύφωμα τον κυκλικό κόμβο απέναντι από το Δικαστικό Μέγαρο. Ένα έργο που έχει προκαλέσει αντιδράσεις τόσο για την αναγκαιότητά του μόλις ολοκληρωθεί, όσο και για το «ξήλωμα» του πρασίνου από το εκεί παρκάκι. Η Δημ. Αρχή επιμένει ότι μόλις ολοκληρωθεί το έργο το πράσινο θα είναι πολύ περισσότερο από πριν, ωστόσο οι πολίτες μάλλον κρατούν «μικρό καλάθι», αφού το πράσινο στην πόλη συνεχώς μειώνεται!

Ενδιαφέρον όμως παρουσιάζει το σχόλιο των «Σκεπτόμενων Πολιτών» γενικά για το πράσινο στην πόλη μας, αλλά και για την κεντρική πλατεία, με αφορμή τις εργασίες που γίνονται σήμερα για την δημιουργία του κυκλικού κόμβου. 

Πιο συγκεκριμένα γράφουν στην ανάρτησή τους: 

«Ναι δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα προσπαθεί η Δημοτική Αρχή μετά τις αντιδράσεις για την καρατόμηση των δέντρων στην πλατεία Ολυμπιάδας, απέναντι από το Δικαστικό Μέγαρο. Κάποια, λέει, μεταφυτεύτηκαν στο πάρκο Αίγλη (!) αλλά μετά την ολοκλήρωση του κυκλικού κόμβου το πράσινο θα είναι περισσότερο! Πράσινο ντεκορασιόν, όπως λέμε, γιατί το κανονικό πράσινο των δέντρων  αφαιρείται και… εξαφανίζεται.

Μήπως το ίδιο δεν σχεδιάζουν και για κάποια από τα δέντρα μπροστά από την Περιφέρεια ή για τις μουριές της πλατείας; Δείτε τις μακέτες και θα καταλάβετε. Φρόντισαν, όμως -λέει η ανακοίνωση- για τα πλατάνια στη λίμνη, που αφού τα κοιτούσαν τρία χρόνια αποφάσισαν να κόψουν δεκάδες από αυτά όταν το πρόβλημα έφτασε στο «μη περαιτέρω», για να φυτέψουν τελικά πολύ λιγότερα από όσα έκοψαν.

Καιρό τώρα σχολιάζουμε το γεγονός ότι με μεγάλη ευκολία κόβουν δέντρα (βλ. κάτω από το Grand Serai στο παρκάκι τι έχει κοπεί) αλλά δεν φυτεύουν καινούρια -και δεν εννοούμε τις συμβολικές δεντροφυτεύσεις σε ημέρες περιβάλλοντος κτλ., εννοούμε πραγματικά δέντρα που για να μεγαλώσουν χρειάζονται δεκαετίες. 

Θα έχει βέβαια πολλή πλάκα όταν εξαφανίσουν και τα φανάρια στον κυκλικό κόμβο, με τα αυτοκίνητα να έρχονται από πέντε έξι κατευθύνσεις και να ψάχνουν τρόπο να περάσουν ενώ οι πεζοί θα κάνουν επίσης… ακροβατικά. 

Όσο για το ΕΣΠΑ που λέει η ανακοίνωση, αυτό μοιάζει ακόμη πιο παράδοξο. Δεν έφταναν δηλαδή τα 5,2  εκατομμύρια ευρώ για την πλατεία, οι δαπάνες για τον κυκλικό κόμβο αλλά και τον χώρο μπροστά από την Περιφέρεια που θέλουν επίσης να χαλάσουν θα είναι... εξτρά. 

Οι δημότες, παρακολουθούμε δυστυχώς με γουρλωμένα μάτια όσα σχεδιάζει η Δημοτική Αρχή για την πλατεία. Μια Δημοτική Αρχή που αφού πήρε πίσω όσα έλεγε προεκλογικά (ενώ θα μπορούσε τρία χρόνια τώρα που κλωτσάμε πλακάκια να έχει προβεί στις απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις αυξάνοντας ακόμη και το πράσινο) άλλαξε τροπάριο και σε μια νύχτα εκτόξευσε το κόστος από 1,2 σε (κρατηθείτε) 5, 2  εκατομμύρια ευρώ (!) για το ίδιο, απαράδεκτο για μας, αποτέλεσμα.

Όπως και να 'χει, η απάντηση είναι μία και όπως φαίνεται θα δοθεί στην κάλπη. Οι διαμαρτυρίες, όμως, μέχρι τότε θα είναι πολλές...».