Αυτή είναι η πραγματική εικόνα της Θεσπρωτίας…

on .

LIMANI HGOYMENITSA

Το Νομό Θεσπρωτίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει να τον επισκεφθεί από τότε που έκανε προεκλογικό αγώνα για να εκλεγεί αρχηγός της Ν.Δ. Πέρασαν αρκετά χρόνια, δηλαδή! Σήμερα οι Θεσπρωτοί θα τον υποδεχθούν και ως Πρωθυπουργό. Πέρα από τις επαφές με τοπικούς παράγοντες και κομματικά στελέχη - που, προφανώς, θα του μεταφέρουν ωραιοποιημένα τα πράγματα - θα πρέπει να δει και την άλλη, την αληθινή εικόνα του ακριτικού Νομού, όπως την παρουσιάζει με την ακόλουθη ανοιχτή επιστολή του αναγνώστης του «Π.Λ.»:

• Κύριε Πρωθυπουργέ, η Θεσπρωτία μας ΡΗΜΑΖΕΙ!

-Η ανεργία είναι μεγάλη και πολλοί νέοι παίρνουν των ομματιών τους, για να μπορέσουν να ζήσουν. Πολλά χωριά θυμίζουν νεκροταφεία. 

- Ταχυδρομικά γραφεία υπολειτουργούν και υποκαταστήματα τραπεζών κλείνουν, γεγονός που δυσχεραίνει ιδιαίτερα τους ηλικιωμένους κατοίκους, που ζουν στα ορεινά της Θεσπρωτίας, στους ιστορικούς τόπους της Μουργκάνας και του Σουλίου.

-Πανεπιστημιακό Τμήμα στην Ηγουμενίτσα δεν υπάρχει πρόθεση να λειτουργήσει, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τοπική κοινωνία.

- Το λιμάνι της Ηγουμενίτσας παραχωρείται σε ιδιώτη, αλλά η χερσαία ζώνη δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη, εκτός αν εμείς δεν το ξέρουμε, σε ποιον και με ποιες προϋποθέσεις θα ανήκει.

-Οι αγρότες, είτε κτηνοτρόφοι είτε γεωργοί, όσοι έχουν απομείνει τουλάχιστον, στενάζουν κάτω από δύσκολες οικονομικές συνθήκες.

- Οι ιχθυοκαλλιέργειες, που είναι βασικός πυλώνας της οικονομικής ανάπτυξης της Θεσπρωτίας, δεν ενισχύονται όσο θα έπρεπε (για παράδειγμα, ζητούν κάτι απλό και τόσο απαραίτητο στην εποχή μας: σύνδεση με ίντερνετ, και, παρά τις υποσχέσεις, η ικανοποίηση του αιτήματος ακόμη εκκρεμεί).

- Το νοσοκομείο Φιλιατών παραμένει υποβαθμισμένο, με μεγάλες ανάγκες σε ιατρικό προσωπικό, αλλά και ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό. 

- Χρειάζονται έργα υποδομής, προκειμένου και η ζωή των κατοίκων να διευκολυνθεί και ο τουρισμός να διευρυνθεί.

Και τόσα άλλα ακόμη...

Κύριε Πρωθυπουργέ, ο Νομός μας ζητά βοήθεια. Εσείς μπορείτε!..

(Ένας ανήσυχος Θεσπρωτός 

αναγνώστης του «Π.Λ.»)