Ένταση στο Δημαρχείο με πρώην σχολικές καθαρίστριες

on .

SXOLIKES KATHARISTRIES DIAMARTYRIA

 Συνδικαλιστές και ΚΚΕ υποστηρίζουν ότι πρόκειται για απολύσεις, η Δημοτική Αρχή περί λήξης των συμβάσεων ορισμένων χρόνου που είχαν υπογράψει. 

Το ζήτημα των σχολικών καθαριστριών παραμένει στην επικαιρότητα και χθες συνεχίστηκε η ένταση, η οποία μεταφέρθηκε μάλιστα σε χώρο στον οποίο υπήρχε προγραμματισμένη  εκδήλωση για την υπογραφή σύμβασης  που αφορούσε την  ανακύκλωση ρούχων και υποδημάτων. 

Εκεί έσπευσαν ορισμένες πρώην σχολικές καθαρίστριες που απαρτίζουν την Επιτροπή Αγώνα, συνεπικουρούμενες από την Ένωση Γονέων Μαθητών Δήμου Ιωαννιτών, το Σύλλογο Εργαζομένων ΟΤΑ και το Εργατικό Κέντρο της πόλης, ζητώντας την ανάκληση της «απόλυσης των 40 σχολικών καθαριστριών που αποφάσισε η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου». Σε μακροσκελή ανακοίνωση της Επιτροπής, αναφέρεται ότι έγινε «οργισμένη αντιπαράθεση με τον Δήμαρχο Ιωαννίνων που δραπέτευσε για να αποφύγει την οργή των σχολικών καθαριστριών». 

Δήμαρχος: Απαράδεκτο γεγονός

Όντως ο Δήμαρχος Μ. Ελισάφ αποχώρησε  από τη συνέντευξη Τύπου  και σε δήλωσή του χαρακτήρισε απαράδεκτο το επεισόδιο εισβολής την ώρα προγραμματισμένης υπογραφής σύμβασης και συνέντευξης Τύπου «που δεν τιμά τη δημοκρατία που πολλοί ευαγγελίζονται». «Οφείλω να τονίσω -συνέχισε ο Δήμαρχος- ότι διαστρεβλώνεται η πραγματικότητα κι αυτό γιατί μιλάνε για απολύσεις, κάτι που δεν συμβαίνει. Οι σχολικές καθαρίστριες εργάζονται πάντα με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Τα περί απολύσεων ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας και εξυπηρετούν μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Κατανοώ τους ανθρώπους που ζητούν εργασία, αλλά ο Δήμος οφείλει να χρησιμοποιεί το προσωπικό που χρειάζεται καθώς το τίμημα το πληρώνουν οι πολίτες».

Να σημειωθεί δεν είναι η πρώτη φορά που η λήξη συμβάσεων ορισμένου χρόνου σχολικών καθαριστριών αντιμετωπίζεται από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις ως «απόλυση», όπως είχε συμβεί και με το Δήμο Ζίτσας. 

Ζητούν έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο

Το θέμα θα έχει και συνέχεια καθώς η επικεφαλής της παράταξης του ΚΚΕ στο Δημοτικό Συμβούλιο Όλυ Τσουμάνη κατέθεσε αίτημα προς τις άλλες παρατάξεις για έκτακτη σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου, σχετικά με την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής να προσληφθούν τη νέα σχολική χρονιά 101 καθαρίστριες πλήρους απασχόλησης και 25 μερικής, ενώ θα κατατεθεί και ερώτηση στη Βουλή από βουλευτές του ΚΚΕ. 

Υπέρ του αιτήματος για άμεση σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου τάχθηκε και η Αριστερή Παρέμβαση στα Γιάννενα, η οποία υποστηρίζει ότι οι σχολικές καθαρίστριες καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. «Σύμφωνα με την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου, αρκεί μια καθαρίστρια ανά 145 μαθητές ων Ιωαννίνων, αφού πλέον δεν υπάρχουν πρωτόκολλα covid. Αρκούν 126 σχολικές καθαρίστριες για τις 138 σχολικές μονάδες της πόλης. Κι όλα αυτά συμβαίνουν σε μια περίοδο όπου τα κρούσματα είναι σε νέα έξαρση, παρά τις διάφορες δηλώσεις περί τέλους της πανδημίας», σημειώνει η δημοτική παράταξη.