Πρόταση 5 εκατ. ευρώ για παρεμβάσεις σε κεντρικούς δρόμους των Ιωαννίνων

on .

ODOS PAPANDREOY KINHSH 4

Παρεμβάσεις για τη βελτίωση του αστικού οδικού δικτύου σχεδιάζει ο Δήμος Ιωαννιτών, με την Οικονομική Επιτροπή να προχωράει χθες στην έγκριση της μελέτης και της υποβολής πρότασης για ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Με την πρόταση, 5 εκατ. ευρώ, που υποβάλλεται στο Ταμείο Ανάκαμψης προβλέπονται παρεμβάσεις στη Λεωφόρο Δωδώνης, στη Λ. Παπανδρέου και στις οδούς Αβέρωφ, Καραμανλή, Διονυσίου Φιλοσόφου, Ναπολέοντος Ζέρβα, Αρχιεπισκόπου Μακαρίου και Κατσάρη.

Πρόκειται για τους μεγαλύτερους και βασικότερους οδικούς άξονες της πόλης, οι οποίοι, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Δήμου θα αναμορφωθούν πλήρως.

Οι εργασίες 

Οι κυριότερες εργασίες που περιλαμβάνονται στη μελέτη που υποβάλλεται για ένταξη και χρηματοδότηση είναι:

-Κατασκευή διαβάσεων πεζών με εγκιβωτισμένα ή και ειδικά υλικά, ώστε να επιτυγχάνεται η ασφαλής μετακίνηση των πεζών και η μεγαλύτερη αντοχή της αντανακλαστικότητας της διάβασης  στον χρόνο. Επιπροσθέτως θα τοποθετηθεί «εξυπνος» φωτισμός για την καλύτερη σήμανση και λειτουργία της διάβασης. 

-Στα πεζοδρόμια, όπου δεν υπάρχει, κατασκευάζεται όδευση τυφλών, η οποία θα οδηγεί στις διαβάσεις πεζών, όπου θα κατασκευαστεί ράμπα πρόσβασης ΑΜΕΑ. 

-Σε κάθε διασταύρωση θα κατασκευαστεί κυκλοφοριακός λαιμός ώστε να απαγορεύεται η στάθμευση και να διασφαλίζονται οι ορατότητες και η καλή λειτουργία της διασταύρωσης. 

-Θα αντικατασταθεί η οριζόντια και η κατακόρυφη σήμανση με σύγχρονα υλικά (θερμοπλαστικές μεμβράνες, αντανακλαστικές πινακίδες κλπ).

-Θα γίνει απομάκρυνση των εμποδίων επί των πεζοδρομίων ώστε να διασφαλιστεί ελεύθερος χώρος κίνησης πεζών, όπως προβλέπεται από τους κανονισμούς.

-Θα γίνει αντικατάσταση του ασφαλτοτάπητα.

«Η ένταξη και χρηματοδότηση της πρότασης θα δώσει στο δήμο την δυνατότητα να παρέμβει 

ουσιαστικά και να επιλύσει μείζονα προβλήματα στους δρόμους της πόλης» υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής και Αντιδήμαρχος έργων Γ. Αρλέτος.

Έργα σε Μπιζάνι - Παμβώτιδα 

Στο μεταξύ, στην υπογραφή των συμβάσεων με τους αναδόχους για δύο ακόμη έργα προχώρησε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων.

Πρόκειται για παρεμβάσεις στις Δημοτικές Ενότητες Παμβώτιδας και Μπιζανίου που αφορούν κυρίως στην αναβάθμιση του οδικού δικτύου.

Η πρώτη σύμβαση που υπογράφηκε αφορά στην αναβάθμιση των οδικών και λοιπών υποδομών στη Δημοτική Ενότητα Παμβώτιδας με προϋπολογισμό 400.000 ευρώ.

Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή, βελτίωση και αναβάθμιση οδών και την διαμόρφωση κοινοχρήστων χωρών σε κοινότητες της Δημοτικής Ενότητας Παμβώτιδας. Πιο συγκεκριμένα παρεμβάσεις προβλέπεται να γίνουν στις Κοινότητες: Κατσικά, Καστρίτσας, Μουζακαίων, Χαροκοπίου, Πλατάνου, Βασιλικής, Λογγάδων, Ηλιόκαλης, Δροσοχωρίου, Πλατανιάς, Δαφνούλας, Κράψης και Ανατολικής.

Το δεύτερο έργο αφορά σε τεχνικές παρεμβάσεις για την βελτίωση της ποιότητας ζωής στη Δημοτική Ενότητα Μπιζανίου με προϋπολογισμό 400.000 ευρώ. 

Σύμφωνα με την τεχνική μελέτη προβλέπεται η βελτίωση βατότητας υφιστάμενων οδών του Δημοτικού οδικού δικτύου που βρίσκονται εντός και εκτός ορίων οικισμών αλλά εντός των ορίων διανομής των κοινοτήτων Κόντσικας – Ασβεστοχωρίου – Κοσμηράς – Αμπελιάς – Μανωλιάσσας της Δημοτικής Ενότητας Μπιζανίου του Δήμου Ιωαννιτών. 

Το έργο περιλαμβάνει κυρίως παρεμβάσεις οδοποιίας καθώς και την κατασκευή ράμπας ΑμΕΑ προς το κοινοτικό κατάστημα της Αμπελιάς.