Προς τέλος Ιουλίου «μετατίθεται» η κορύφωση της πανδημίας

on .

GRIPH

 Εν αναμονή σήμερα της εβδομαδιαίας ανακοίνωσης του ΕΟΔΥ για την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού, οι επιστήμονες αναθεωρούν τις εκτιμήσεις για την κορύφωση του τρέχοντος κύματος, το οποίο τοποθετούν πλέον στο τέλος Ιουλίου. 

Η μεγάλη αύξηση κρουσμάτων που διαπιστώνεται εδώ και ένα σχεδόν μήνα, έχει οδηγήσει και σε σταδιακή αύξηση των νοσηλειών στα νοσοκομεία και ήδη στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων αναδιαμορφώθηκε ο τρόπος νοσηλείας των ασθενών με ήπια συμπτώματα, καθώς  αυτή θα γίνεται στις κλινικές, καθώς είναι δύσκολη η επαναλειτουργία της 2ης Μ.Ε.Λ.. 

Από τα αποτελέσματα των- περιορισμένων-  rapid test που έγιναν την Κυριακή από τις Μονάδες του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, για άλλη μια φορά επιβεβαιώνεται η μεγάλη θετικότητα, αλλά και η διασπορά της νόσου στις μεγάλες ηλικίες.  Το μεγαλύτερο ποσοστό θετικότητας εντοπίστηκε στον Κατσικά, στον οποίο έγιναν 47 τεστ και βρέθηκαν θετικά τα 16, ήτοι ποσοστό 34,04%, με διάμεση ηλικία τα 46 έτη.

Πολύ μεγάλη συνεχίζει να είναι η θετικότητα στην Ηγουμενίτσα με 28,37% (έγιναν 215 τέστ) , ενώ σε διψήφιο ποσοστό 13,44% ήταν και η θετικότητα στην Κεντρική Πλατεία στην οποία έγιναν 610 rapid test και βγήκαν θετικά τα 82 εκ των οποίων τα 50 αφορούσαν άνδρες και τα 32 γυναίκες με διάμεση ηλικία τα 51 χρόνια.  Στην Άρτα η θετικότητα ανήλθε σε 19,86%, επίσης σε πολύ μεγάλο αριθμό τεστ (282). 

Η μεγάλη θετικότητα στην Ήπειρο είναι ενδεικτική και της γενικότερης εικόνας που υπάρχει σε επίπεδο χώρας και «διέψευσε» τις αρχικές εκτιμήσεις ότι στα μέσα Ιουλίου θα άρχιζε η ταχεία αποκλιμάκωση του τρέχοντος «κύματος», κάτι που  συμβάλλουν και οι νέες μεταλλάξεις.

Τέλος Ιουλίου η κορύφωση 

Χθες η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, ανέφερε ότι δεν μπορεί να γίνει πρόβλεψη για το τι θα συμβεί μετά από 20 μέρες από τώρα και γι’ αυτό δεν είχε προβλεφθεί και το μεταλλαγμένο στέλεχος όμικρον, οι υποτύποι του, αλλά και η υπερμεταδοτικότητά του.  Με βάση τη σημερινή εικόνα εκτίμησε ότι η κορύφωση της πανδημίας αναμένεται για το τέλος Ιουλίου. 

Είναι θετικό, πρόσθεσε, ότι έχει διαφοροποιηθεί ο αριθμός των θανάτων αναλογικά με τα κρούσματα, ο οποίος παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. Αναφερόμενη στους δείκτες, είπε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει ισοπέδωση της αύξησης των κρουσμάτων βάσει των στοιχείων από τις αναλύσεις στα λύματα, ενώ και οι θάνατοι είναι στο επίπεδο των 15 με 20 ημερησίως, το 95% με 98% αφορούν άτομα 3ης και 4ης ηλικίας με προβλήματα υγείας και τα άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί ή έχουν εμβολιαστεί μερικώς.

«Ανάμεσα στους λόγους είναι και ο μέσος όρος ηλικίας του ελληνικού πληθυσμού, είμαστε από τους πιο γερασμένους πληθυσμούς και υπολειπόμαστε σε σχέση με άλλες χώρες από τον 3ο και 4ο εμβολιασμό, υπάρχουν ωστόσο και πιο συλλογικοί λόγοι», υπογράμμισε. 

Η κ. Ψαλτοπούλου είπε ότι η παραλλαγή «Κένταυρος» είναι υπό παρακολούθηση, ωστόσο δεν φαίνεται να έχει πολύ διαφορετική βαρύτητα από άλλα στελέχη που κυκλοφορούν. 

Τι αλλάζει στο ΠΓΝΙ

‘Όπως προαναφέραμε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων επέρχονται αλλαγές για τη νοσηλεία των ασθενών που έχουν προσβληθεί από κορωνοϊό. Θα παραμείνει σε λειτουργία μόνο η μια Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων (ΜΕΛ) στην οποία θα νοσηλεύονται ασθενείς που νοσούν από Covid  με αναπνευστική ανεπάρκεια και οι οποίοι χρήζουν αναπνευστικής υποστήριξης. Τα άλλα περιστατικά θα νοσηλεύονται κατά περίπτωση και σύμφωνα με το βασικό του νόσημα στις άλλες κλινικές οι οποίες θα διαμορφώσουν δίκλινο ή τετράκλινο δωμάτιο.  H σχετική απόφαση πάρθηκε από την Επιστημονική Επιτροπή για τον Covid σε συνεργασία με τη Διοίκηση του Νοσοκομείου.