Αρνητική γνωμοδότηση για αιολικά πάρκα στο Δήμο Φιλιατών

on .

AIOLIKO PARKO

• Αρνητικά γνωμοδότησε η Επιτροπή Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου στη  χθεσινή της συνεδρίαση  για  Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που αφορούν κατασκευή νέων αιολικών πάρκων σε περιοχές του Δήμου Φιλιατών και συγκεκριμένα στην οροσειρά της Μουργκάνας.  Για τον ένα αιολικό σταθμό, ισχύος 21,6 MW έχει  υποβληθεί φάκελος για τη θέση «Πριόνια». Ο δεύτερος φάκελος ΜΠΕ περιλαμβάνει τρία αιολικά πάρκα στις θέσεις «Σταρόδα» (ισχύος 3ΜW), “Καμήλα»  (ισχύος 3 ΜW) και «Καστρί» (3 ΜW). Και για τα δύο έργα η γνωμάτευση ήταν αρνητική κατά κύριο λόγο για τις σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις που θα έχουν στην περιοχή οι κατασκευαστικές εργασίες που απαιτούνται. 

Η Επιτροπή, μεταξύ των άλλων θεμάτων, γνωμοδότησε θετικά και επί του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Γεωργικής Πολιτικής της νέας προγραμματικής περιόδου. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Αντιπεριφερειάρχης κ. Βασίλης Γοργόλης πέραν της θετικής γνωμοδότησης, πρότεινε και έγινε αποδεκτό να καταρτιστεί ένα κείμενο βασικών θέσεων για τη νέα προγραμματική περίοδο, με επίκεντρο την εισαγωγική τοποθέτηση του Αντιπροέδρου- Περιφερειακού Συμβούλου κ. Θεόδωρου Κορωναίου, το οποίο θα προωθηθεί προς το αρμόδιο Υπουργείο. 

Θετικές ήταν οι γνωμοδοτήσεις της Επιτροπής και για τους φακέλους ΜΠΕ των έργων:

-Μελέτη κατασκευής κυκλικού κόμβου Χαλκιάδες, Καλαμιά Άρτας, Δ.Ε. Φιλοθέης Δήμου Αρταίων

- Οριοθέτηση- διευθέτηση ρέματος Οικισμού Κουκλιών Δήμου Πωγωνίου

- Μικρό Υδροηλεκτρικό Έργων στο ρέμα «Ντουμνιάσκα», ισχύος 0,49 ΜW στην Τ.Κ. Ανηλίου Μετσόβου (με όρους).

-Τροποποίηση ΑΕΠΟ έργου: «Ιόνια οδός τμήματα: Α) από Βόρειο άκρο Παράκαμψης Αγρινίου (Κουβαράς) έως Νότιο Παράκαμψης Άρτας (Κομπότι) και Β) Βόρειο ‘Ακρο Παράκαμψης Άρτας (Φιλιππιάδα) έως Ιωάννινα (Ελεούσα) ως προς τα πρόσθετα/συμπληρωματικά υδραυλικά/αντιπλημμυρικά έργα και παρεμβάσεις στο υποτμήμα Χ.Θ. 107+120- Χ.Θ. 141+500. (Δήμος Νικολάου Σκουφά).