Στο «βαθύ κόκκινο» η Ελλάδα στον Ευρωπαϊκό χάρτη του κορωνοϊού

on .

KORONOIOS DEIGMA THETIKO

• Στο «βαθύ κόκκινο» βρίσκεται η Ελλάδα στο δείκτη 14 ημερών  του χάρτη  για τον κορωνοϊό που δημοσιεύει κάθε εβδομάδα το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC). Ταυτόχρονα νέα ανησυχία προκαλεί στους λοιμωξιολόγους η νέα υπερμεταδοτική μετάλλαξη του κορωνοϊού, που εξαπλώνεται ταχύτητα, μετά την πρώτη εμφάνισή της στην Ινδία και φέρει το όνομα «Κένταυρος». 

Το ECDC παρακολουθεί την εξέλιξη της νέας μετάλλαξης, γεγονός που δείχνει το βαθμό ανησυχίας που υπάρχει τόσο για το ρυθμό μετάδοσης, όσο και για την πιθανότητα να προκαλεί βαρύτερη νόσηση.   Το ίδιο ισχύει και για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Ο επικεφαλής του, δρ. Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους,  όπως και ο    Έλληνας Καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, δήλωσε  ότι «η πανδημία δεν πλησιάζει στο τέλος της» και εξέφρασε ιδιαίτερη ανησυχία για την κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες εβδομάδες. Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε  κάλεσε τις κυβερνήσεις να επιβάλουν τα δοκιμασμένα μέτρα για την αποτροπή της εξάπλωσης της λοίμωξης, όπως είναι οι μάσκες, τα εκτεταμένα τεστ και ο καλός εξαερισμός.

Κι ενώ η ανησυχία μεγαλώνει σε παγκόσμιο επίπεδο, συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την απόφαση του ΕΟΔΥ να ανακοινώνει στοιχεία μια φορά την εβδομάδα, κάτι που για πολλούς επιστήμονες και μη δεν λειτουργεί προστατευτικά για τη μετάδοση του κορωνοϊού. 

Η θετικότητα εξακολουθεί πάντως να είναι μεγάλη στην Ήπειρο, όπως προέκυψε και από τα προχθεσινά τεστ που διενήργησαν οι Κινητές Μονάδες του ΕΟΔΥ. Μόνο από αυτά- χωρίς να υπολογίζονται όσα έγιναν από τα φαρμακεία- προέκυψαν 245 κρούσματα. Σε ποσοστό η μεγαλύτερη θετικότητα για άλλη μια ημέρα καταγράφηκε στην Ηγουμενίτσα (23,83%) και ακολούθησε η Πρέβεζα (16,62%). Στις δύο μονάδες του ΕΟΔΥ στην Κεντρική Πλατεία των Ιωαννίνων έγιναν συνολικά 689 τεστ από τα οποία προέκυψαν 87 θετικά κρούσματα, με το ποσοστό θετικότητα να ξεπερνά το 12% και τη διάμεση ηλικία τα 40 έτη.