Στα ύψη παραμένει η θετικότητα του κορωνοϊού στην Ήπειρο

on .

KORONOIOS DEIGMA THETIKO

• Στο «σκοτάδι» έχουν μείνει επιστήμονες και πολίτες όσον αφορά την καθημερινή εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού, μετά την απόφαση του ΕΟΔΥ να καταργήσει την ημερήσια ανακοίνωση των επιδημιολογικών δεικτών. Μοναδική (και περιορισμένης έκτασης) ένδειξη αποτελούν τα αποτελέσματα από τους δειγματοληπτικούς ελέγχους που διενεργούν οι Κινητές Μονάδες του ΕΟΔΥ. 

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν χθες και αφορούν τους ελέγχους της Τρίτης, προκύπτει μεγάλη θετικότητα και στις τέσσερις περιφερειακές ενότητες της Ηπείρου, που δεν αφορούν όμως μόνο τις μεγάλες πόλεις, αλλά και μικρότερες κοινωνίες στις οποίες διενεργήθηκαν τεστ. 

Η μεγαλύτερη θετικότητα προέρχεται από την Πρέβεζα, καθώς από τα 124 τέστ που έγιναν στο χώρο του Λιμενικού Ταμείου, θετικά βρέθηκαν τα 26, που σε ποσοστό αντιστοιχούν σε 20,97%!

Στο κέντρο των Ιωαννίνων η θετικότητα ξεπέρασε το 10%, ήτοι στη μια Κινητή μονάδα από 266 βρέθηκαν θετικά τα 31 (ποσοστό 11,05%) και στη δεύτερη από τα 410 θετικά βρέθηκαν τα 41 (ποσοστό 10%).  Ποσοστό θετικότητα 10% καταγράφηκε στα Δερβίζιανα (2 στα 20) και 7,5% στο Μέτσοβο (3 στα 40). Στην Άρτα η θετικότητα ήταν 10,75%, στους Φιλιάτες 10,48%, στην Παραμυθιά 7,14%, στην Ηγουμενίτσα 21,7%, στην Άρτα 10,75% και 7,20% αντίστοιχα στις δύο μονάδες. Κοινό στοιχείο είναι ότι η διάμεση ηλικία όσων έχουν βρεθεί θετικοί στον κορωνοϊό είναι πάνω από 40 ετών. 

Προειδοποιήσεις Σωτ. Τσιόδρα

Χθες πάντως ο Καθηγητής και επικεφαλής της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας, μιλώντας διαδικτυακά στην Ειδική Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου,   είπε ότι πρέπει να αναμένουμε νέες παραλλαγές στο επόμενο διάστημα. «Η πανδημία είναι εδώ και εδώ θα μείνει», τόνισε εκτιμώντας ότι ίσως υπάρξει και επιδείνωση των επιπτώσεων. 

 Στο ζήτημα των εμβολίων ο κ. Τσιόδρας, είπε ότι χρειάζεται μια νέα γενιά, όμως δεν υπάρχει καθαρή απάντηση ακόμη αν θα πρέπει να περιμένουμε ένα καινούργιο εμβόλιο που δεν ξέρουμε πότε θα είναι διαθέσιμο με κίνδυνο να έχουμε περισσότερες ανθρώπινες απώλειες ή αν πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τα διαθέσιμα εμβόλια.  Τόσο ο κ. Τσιόδρας, όσο και η καθηγήτρια Έρικα Βλίγκε, επικεφαλής της Στρατηγικής της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων του Βελγίου, υπογράμμισαν την ουσιαστική συνεισφορά της μάσκας για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού.