«Παγίδες» θανάτου από τα αγριογούρουνα

on .

gourounia

• Το πολύνεκρο θανατηφόρο τροχαίο που έγινε στην Νέα εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Νέου Πετριτσίου Κιλκίς, συγκλονίζει την ελληνική κοινωνία και εντείνει τον προβληματισμό στους οδηγούς που κυκλοφορούν στους δρόμους της Ηπείρου.

Το κοινό χαρακτηριστικό είναι ο μεγάλος πληθυσμός αγριόχοιρων και οι «παγίδες θανάτου» που στήνουν κατά τη διέλευσή τους από τους δρόμους ειδικά τις νυχτερινές ώρεςκαθώς είναι δύσκολο να εντοπιστούν έγκαιρα από τους ανυποψίαστους συνήθως οδηγούς.

Συμβάντα όπως αυτό που έγινε στο Κιλκίς είναι σχεδόν καθημερινά στο νομό Ιωαννίνων και κυρίως στον οδικό άξονα Ιωάννινα - Καλπάκι - Κακαβιά - Κόνιτσα και δεν είναι λίγα τα τροχαία ατυχήματα που έχουν συμβεί.

Το παρήγορο είναι ότι μέχρι σήμερα δεν έχει σημειωθεί θανατηφόρο τροχαίο, παρά μόνο ορισμένα με σοβαρούς ή ελαφρούς τραυματισμούς και πλήθος περιστατικών με μεγάλες υλικές ζημιές των αυτοκινήτων και ιδίως επιβατικών που είναι και πιο ελαφρά.

Η σήμανση που υπάρχει (και η οποία πρέπει να βελτιωθεί) είναι προφανές ότι δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το μεγάλο πρόβλημα το οποίο έχει γιγαντωθεί τα τελευταία χρόνια εξαιτίας του υπερπληθυσμού, των ζώων είναι πολύ δύσκολα ένας οδηγός να περιορίσει την ταχύτητα σε ένα εθνικό δρόμο στα 50-60 χιλιόμετρα, που και πάλι όμως δεν αποτρέπει την πρόκληση τροχαίων καθώς τα ζώα βγαίνουν πολύ ξαφνικά στο δρόμο καθώς δεν φοβούνται ιδιαίτερα το θόρυβο από τα οχήματα που πλησιάζουν.

Η μείωση των κινδύνων μπορεί να επιτευχθεί μόνο αν μετατραπούν σε κλειστούς δρόμους τα επικίνδυνα σημεία διέλευσης των αγριόχοιρων, οι οποίοι συνήθως μετακινούνται από ορεινές σε πεδινές περιοχές στη διάρκεια της νύχτας είτε για νερό, είτε για τροφή προκαλώντας και τις τεράστιες ζημιές σε καλλιέργειες τριφυλλιού και καλαμποκιού. Σημειώνεται ότι στο Κιλκίς στο τροχαίο ενεπλάκησαν τρία οχήματα με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο άτομα και να τραυματιστούν τέσσερα εκ των οποίων οι τρείς είναι αστυνομικοί. Το τροχαίο έγινε όταν περιπολικό της αστυνομίας συγκρούστηκε με αγέλη αγριογούρουνων και εξετράπη της πορείας του. Διερχόμενο αυτοκίνητο στο οποίο οδηγούσε ένας 53χρονος και είχε συνεπιβάτη έναν 48χρονο συγκρούστηκε με το αυτοκίνητο της Αστυνομίας, με αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο και οι δύο. Στη συνέχεια πάνω στα αγριογούρουνα έπεσε και ένα τρίτο αυτοκίνητο με οδηγό έναν 56χρονο και συνεπιβάτιδα 50 χρόνων από τα Σκόπια μα αποτέλεσμα να τραυματιστεί η γυναίκα.