Πλησιάζει στην κορύφωσή του το τρέχον κύμα της πανδημίας

on .

MASKA KORONOIOS XERI

• Στην κορύφωσή του οδεύει το τρέχον κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού, εκτίμησε σε χθεσινές δηλώσεις του ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, ο οποίος έσπευσε να προσθέσει ότι υπάρχει λόγος να επανέλθουν οι μάσκες ή άλλα περιοριστικά μέτρα. 

Όπως ανέφερε, τις προηγούμενες εβδομάδες η ανοδική τάση των κρουσμάτων ήταν στο 100-120%, ενώ τώρα είναι στο 10% – κάτι που φανερώνει ότι μέσα στον Ιούλιο το τωρινό κύμα «θα έχει κάνει τον κύκλο του»

«Το ιδιαίτερο στοιχείο αυτού του κύματος είναι ότι δεν θα δώσει βαριές νοσηλείες αυτή τη στιγμή», σημείωσε ο Υπουργός, προσθέτοντας ότι αναμένεται να υπάρξει μια μικρή αύξηση των διασωληνωμένων μέχρι το τέλος του μήνα, αλλά δεν θα υπάρξει πίεση στους σκληρούς δείκτες.

Αντίθετα, πίεση υπάρχει ήδη στις απλές κλίνες, ειδικά στην Αττική, και γι’ αυτό τον λόγο το Υπουργείο Υγείας θα αναπτύξει απλές κλίνες, όπου είναι αυτό εφικτό, και αν χρειαστεί θα γίνουν παρεμβάσεις στα νοσοκομεία.

Σύσταση για μάσκα

Για την επαναφορά της μάσκας, ο κ. Πλεύρης σημείωσε ότι υπάρχει απλά σύσταση για τους χώρους με συνωστισμό, ενώ είναι υποχρεωτική στις αστικές συγκοινωνίες που είναι χώρος μετάδοσης. «Όσοι θέλουν μεγαλύτερη ασφάλεια κάνουν χρήση μάσκας», δήλωσε σε συνέντευξή του στον Alpha.

Ο υπουργός υποστήριξε ακόμη ότι αυτή τη στιγμή η μετάδοση του κορωνοϊού δεν γίνεται στους κλειστούς χώρους, αλλά κυρίως σε ανοικτούς χώρους και σε μικρότερες ηλικίες όπου υπάρχει έντονη διασκέδαση.

Υπό αυτό το πρίσμα, ανέφερε ότι δεν έχει νόημα να επιβληθούν υποχρεωτικά περιοριστικά μέτρα, καθώς κινητικότητα υπάρχει κατά βάση στους ανοιχτούς χώρους.

«Δεν είμαστε στην πρώτη φάση της πανδημίας, αλλά στη συνύπαρξη με τον ιό. Τα μέτρα πρέπει να είναι αναλογικά τα απολύτως απαραίτητα και όχι οριζόντια», κατέληξε ο υπουργός.

Πάντως, σε άλλη συνέντευξή του στον ρ/σ «Παραπολιτικά», ο υπουργός Υγείας άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για το τέλος της τουριστικής περιόδου.

«Πηγαίνοντας προς τους φθινοπωρινούς μήνες όπου πλέον υπάρχει και μεγαλύτερη μετάδοση υπό την έννοια ότι έχεις περισσότερους κλειστούς χώρους αλλά και ο καιρός δεν βοηθάει ιδιαιτέρως, θα επανεξετάσουμε μέτρα. Όμως, η αρχική μας θέληση είναι να μην ξαναπάμε σε μέτρα, όπως είχαμε συνηθίσει, θεωρούμε ότι πια είμαστε στο στάδιο της συνύπαρξης με την πανδημία πράγμα που σημαίνει ότι εμβολιαζόμαστε».

Αυτό θα εξαρτηθεί και από δύο παράγοντες: πρώτον, αν τα νέα εμβόλια θα «πιάνουν» τις τελευταίες μεταλλάξεις και σε τι φάση θα βρίσκεται η χώρα με την πανδημία. Σε κάθε περίπτωση, οι πιο ευάλωτοι θα πρέπει να έχουν παραπάνω μέτρα προστασίας ακριβώς γιατί κινδυνεύουν περισσότερο.