Τα Ηπειρωτικά παράλια ιδανικά για διακοπές ή ημερήσιες αποδράσεις!

on .

PARALIA ALONAKI 11 7 22

• «Φωτιά» στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς βάζει η παρατεταμένη και με συνεχώς αυξητικές τάσεις ακρίβεια που έχει προκαλέσει η διεθνής ενεργειακή κρίση!

Οι τιμές στα καύσιμα και σε είδη πρώτης ανάγκης έχουν… πετάξει, με τους καταναλωτές να βλέπουν να εξανεμίζεται το εισόδημά τους μέσα στο πρώτο 15νθήμερο του μήνα! Η αβέβαιη αυτή κατάσταση έχει σαν αποτέλεσμα να μπαίνει «κόφτης» και στις διακοπές, με τους περισσότερους να περιορίζονται σε μονοήμερες ή ολιγοήμερες αποδράσεις και μάλιστα σε κοντινούς προορισμούς, αφού η τιμή της βενζίνης, όπως και τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια έχουν φθάσει στα ύψη!

Ανάρπαστα γίνονται τα παράλια της Ηπείρου, ειδικά τα Σαββατοκύριακα που οι περισσότεροι τα προτιμούν για μονοήμερες αποδράσεις. Ενδεικτικό της μεγάλης κίνησης, που παρατηρήθηκε την Κυριακή, είναι ότι στα διόδια της Εγνατίας καταγράφηκε «μποτιλιάρισμα»! 

Αυτό σημαίνει ότι δεν ήταν μόνο ντόπιοι οι λουόμενοι, αλλά και μετακινούμενοι από τα Γιάννενα, τη Θεσσαλία και την δυτική Μακεδονία.

 Η πλατφόρμα «Τουρισμός για Όλους»

Στο μεταξύ, έτοιμη μέχρι το τέλος της εβδομάδας, Παρασκευή ή Σάββατο, αναμένεται να είναι η πλατφόρμα «Τουρισμός για Όλους», σύμφωνα με την Υφυπουργό Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη.

«Είναι μια ψηφιακή πλατφόρμα που δουλεύουμε μαζί με άλλους φορείς. Θέλουμε να είναι άρτια και στην οργάνωσή της, αλλά κυρίως στην εφαρμογή της. Περιμένουμε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να εισέλθουν και δεν θα θέλαμε να υπάρχει μια αρνητική πρώτη διάθεση», ανέφερε, μιλώντας στην ΕΡΤ1.

 Πολυτέλεια οι πολυήμερες διακοπές

Πάντως, πολυτέλεια για τους περισσότερους αποτελούν οι πολυήμερες διακοπές. Αποκαλυπτική είναι η έρευνα του Συνδέσμου Επιχειρήσεων & Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ), σύμφωνα με την οποία το 48%, δηλώνει ότι δε θα κάνει διακοπές φέτος το καλοκαίρι. Το 22% δηλώνει ότι θα κάνει, αλλά πιο περιορισμένα και μόλις 13% ότι θα κάνει όπως κάθε χρόνο.

Όσον αφορά το ύψος της εκτιμώμενης δαπάνης για διακοπές, αυτή μεσοσταθμικά εκτιμάται ότι θα μειωθεί κατά 17%, με την πλειοψηφία 35% να δηλώνει ότι θα μειώσει τη δαπάνη της πάνω από 35%. 

Σχετικά με τους παράγοντες που επηρεάζουν τις φετινές διακοπές, για το 63% αποτελεί η μείωση εισοδήματος λόγω ανατιμήσεων των προϊόντων και για το 50% η μείωση εισοδήματος λόγω του κόστους ενέργειας. Το αυξημένο κόστος μεταφορικών με 52% αποτελεί επίσης έναν πολύ σημαντικό παράγονται και για το 23% το κόστος διαμονής. 

Στα ύψη ο πληθωρισμός!

Το ξέφρενο ράλι στις τιμές προκαλεί μεγάλη ανησυχία, καθώς δεν φαίνεται ότι σύντομα θα ανακοπεί. Τον Ιούνιο ο πληθωρισμός εκτοξεύτηκε στο 12,1% για πρώτη φορά μετά από 29 χρόνια (!), με την ενεργειακή κρίση, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, να αφήνει έντονα τα σημάδια της στην ελληνική κοινωνία. 

Εκτός από την εκτίναξη των τιμών στην ενέργεια και τα καύσιμα, βαθιά το χέρι στην τσέπη αναγκάζονται να βάλουν οι καταναλωτές και για τα βασικά αγαθά. Η επίσκεψη στο σούπερ μάρκετ είναι μια πονεμένη ιστορία, αφού μέρα με τη μέρα οι τιμές των προϊόντων «τσιμπάνε» και οι υπάλληλοι δεν προλαβαίνουν να αλλάζουν τις ετικέτες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ οι αυξήσεις φτάνουν το 117,7% στο φυσικό αέριο, το 70% στο ηλεκτρικό ρεύμα το 65,1% στο πετρέλαιο θέρμανσης και το 45,6% στα καύσιμα.

Όσον αφορά στα τρόφιμα 24,9% ακριβότερα είναι τα έλαια, 15,9% το ψωμί και τα δημητριακά, 15% τα κρέατα και 11,3% τα λαχανικά.

Μεγάλη άνοδο κατέγραψαν επίσης οι μεταφορές με αεροπλάνο όπου οι τιμές αυξήθηκαν κατά 48,5% και οι μεταφορές με πλοίο με 20,4%.