Σε παράλληλους δρόμους κινούνται Δημ. Αρχή Ιωαννίνων και Αντιπολίτευση

on .

DHMOTIKO SYMBOYLIO 5 7 22

• Η χθεσινή συζήτηση για τον απολογισμό της Δημοτικής Αρχής για το 2021, δεν έκανε σοφότερους τους δημότες Ιωαννίνων, καθώς για άλλη μια φορά εξελίχθηκε σε στείρα αντιπαράθεση με την Αντιπολίτευση.

Τα περισσότερα άλλωστε θέματα που συζητήθηκαν έχουν κατά κόρο αναπτυχθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο. 

Η Δημοτική Αρχή απέδωσε κατά κύριο λόγο τις καθυστερήσεις στην έλλειψη πόρων και στα κενά που υπάρχουν σε θεσμικό επίπεδο, με τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης και ειδικά των μεγαλύτερων του πρώην Δημάρχου Θ. Μπέγκα και της κας Τατιάνας Καλογιάννη να καταλογίζουν ανικανότητα στη Δημοτική Αρχή. 

Συγκεκριμένα στη συνεδρίαση τοποθετήθηκαν εκ μέρους της παράταξης «Ενότητα Πολιτών»  ο  Θωμάς Μπέγκας, εκ μέρους της παράταξης «Ιωάννινα 2023»  ο  δημοτικός σύμβουλος Σπύρος Γκίζας, από την παράταξη «Πολίτες για την Ανατροπή»  ο  Βλάσης Παπαχρήστου και  από τη «Λαϊκή Συσπείρωση» η επικεφαλής της Όλγα Τσουμάνη. 

Ο Δήμαρχος 

Ο Δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι θέτει επίμονα σε κάθε συνάντηση με εκπροσώπους της Κυβέρνησης την ανάγκη ενίσχυσης των Δήμων σε οικονομικό και θεσμικό επίπεδο. «Διεκδίκηση δεν σημαίνει κραυγές» σημείωσε, ενώ  έδωσε απαντήσεις και σε συγκεκριμένα θέματα που  έθεσαν  οι παρατάξεις της Αντιπολίτευσης. 

Μεταξύ άλλων είπε ότι τα χρήματα για την κεντρική πλατεία δεν χάθηκαν, αλλά διοχετεύτηκαν σε άλλα έργα, οι οδικοί κόμβοι υλοποιούνται, τα led έχουν ανάδοχο, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται δεκάδες παρεμβάσεις αναβάθμισης οδικού δικτύου.

Αναγνώρισε τις καθυστερήσεις στο πρόγραμμα «Τρίτσης» οι οποίες οφείλονται στο κεντρικό κράτος, ενώ υπενθύμισε ότι το έργο ανάπλασης για το Πάρκο Πυρσινέλλα έχει ήδη υποβληθεί για ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης και αναμένεται η απόφαση. Για το κτίριο του παλιού Πανεπιστημίου στην οδό Δομπόλη ετοιμάζονται οι μελέτες για να προχωρήσει η διαδικασία αποκατάστασης του κτιρίου.

Ο Θ. Μπέγκας 

«Τρία χρόνια στη διοίκηση του Δήμου» πήγαν χαμένα υποστήριξε ο πρώην Δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας, ο οποίος κατηγόρησε τη Δημοτική Αρχή για έλλειψη συνέχειας της Διοίκησης. Ο πρώην δήμαρχος υποστήριξε ότι η Δημοτική Αρχή επέλεξε να σαμποτάρει το αποτέλεσμα του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την κεντρική πλατεία, την κατηγόρησε επειδή κατάργησε τον διαγωνισμό για την αντικατάσταση των λαμπτήρων με νέους τεχνολογίας Led, ως επίσης για την κατάργηση του φεστιβάλ αρχαίου δράματος στη Δωδώνη και του φεστιβάλ στο Ιτς Καλέ. 

Η παράταξη Τ. Καλογιάννη 

Ακόμη πιο αιχμηρή ήταν η παράταξη Ιωάννινα_2023 της κ. Τατιάνας Καλογιάννη, παραγνωρίζοντας ωστόσο και τις παρενέργειες που είχε και έχει ο εκλογικός νόμος: «Ο δήμος -υποστήριξε- παραμένει στάσιμος, καθώς οι αυτοσχεδιασμοί σας δεν έχουν αρχή και τέλος. H προχειρότητα κυριαρχεί, ενώ σίγουρα, οι αιτίες δεν είναι ούτε η πανδημία της αντιπολίτευσης ούτε η πανδημία του COVID-19 ούτε το χάος της ελληνικής γραφειοκρατίας ή οτιδήποτε άλλο σκαρφίζεστε, κατά καιρούς, για να καλύψετε την ανεπάρκειά σας κάτω από το χαλί». Αναφέρθηκε σε διάφορα ζητήματα για τα οποία δεν υπήρξε πρόοδος για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η θητεία της νυν Δημοτικής Αρχής  «δεν έφερε την νέα εποχή, όχι γιατί η νέα εποχή δεν ήθελε, αλλά γιατί η σύμπραξη δεν μπορούσε να τη φέρει».

Ο Άρης Μπαρτζώκας 

Ο επικεφαλής της παράταξης «Γιάννενα Τώρα» και πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ Άρης Μπαρτζώκας  υπογράμμισε  ότι το έργο της Δημοτικής Αρχής το 2021 ήταν σημαντικό. Αναφερόμενος στη ΔΕΥΑΙ σημείωσε ότι γίνονται επεκτάσεις αποχετευτικού άνω των 60 χιλιομέτρων, επεκτάσεις όμβριων ενώ δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την σύνδεση με το αποχετευτικό χιλιάδων νέων κατοικιών. 

Τα αδέσποτα

Ένα από τα θέματα που επίσης τέθηκε είναι τα αδέσποτα ζώα για το οποίο υπήρξε ταύτιση απόψεων για τις νομοθετικές ρυθμίσεις που απαιτούνται. Ο Δήμαρχος είπε ότι οι προτάσεις του Δήμου για αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο κατατέθηκαν έγκαιρα τόσο στην ΚΕΔΕ, όσο και στο αρμόδιο Υπουργείο.  

Ο Συμπαραστάτης του Δημότη

Του απολογισμού της Δημοτικής Αρχής προηγήθηκε ο απολογισμός του  Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης Χρήστου Πάνου, στον οποίο προσέφυγαν εξήντα πέντε δημότες, δύο ομάδες δημοτών και μια επιχείρηση. 

Από το σύνολο των υποθέσεων ο Συμπαραστάτης για 20 προέβη σε γραπτή διαμεσολάβηση. Οι οκτώ υποθέσεις αφορούσαν στην Διεύθυνση Πολεοδομίας και Περιβάλλοντος, οκτώ στη ΔΕΥΑΙ, τέσσερις στη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών, έξι στη Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών, 11 στη Διεύθυνση Καθαριότητας και στα αδέσποτα, τρεις στη Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας, δύο σε ζητήματα προσωπικού, τρία στη νομική υπηρεσία και 15 σε διάφορα άλλα θέματα.