Ρεσιτάλ ανθελληνισμού των «Τσάμηδων» κοντά στα σύνορα με τη Σαγιάδα!

on .

TSAMHDES TSAMOYRIA

• Κοσσοβάροι παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές βρέθηκαν στην Ηγουμενίτσα,  κατόπιν επίσημης πρόσκλησης του Δήμου, οι οποίοι πέρασαν τα σύνορα του Μαυροματίου, όπου εκεί τους δόθηκε τουριστική βίζα με περιορισμένη διάρκεια, γιατί  δεν είχαν φροντίσει, όπως έπρεπε,  να έχουν όλοι, γεγονός, που δείχνει ότι η επίσκεψη δεν ήταν επαρκώς οργανωμένη.

Το κράτος τους δεν αναγνωρίζεται από την Ελλάδα και προπαγανδίζει την ιδέα της «Μεγάλης Αλβανίας», που περιλαμβάνει και τη Θεσπρωτία, αλλά και τμήματα της υπόλοιπης Ηπείρου!

Την ίδια στιγμή οι «Τσάμηδες» ξεκινούν τις εκδηλώσεις για την υποτιθέμενη και ιστορικά αναπόδεικτη «γενοκτονία» τους, που θα κορυφωθούν στο τέλος της εβδομάδας στο «μνημείο» της Τζάρας, κοντά στα σύνορα με τη Σαγιάδα.

Για ποδόσφαιρο…

Ο λόγος, που ήρθαν Κοσσοβάροι στην Ηγουμενίτσα ήταν η οργάνωση από  το Τμήμα Αθλητισμού του Π.Α.Κ.Π.ΠΟ. του Δήμου Ηγουμενίτσας, την Κυριακή 19 Ιουνίου 2022, στο Δημοτικό Στάδιο Ηγουμενίτσας, ποδοσφαιρικού «αγώνα φιλίας» μεταξύ της μικτής ομάδας παλαίμαχων  Κέρκυρας - Ηπείρου και της ομάδας  παλαιμάχων της Εθνικής Ομάδας του Κοσσόβου!

Όπως τονιζόταν σε δελτίο τύπου του Π.Α.Κ.Π.ΠΟ. Δήμου Ηγουμενίτσας, που προανήγγειλε την διεξαγωγή του παιχνιδιού,  ήθελε, «να  ανταποδώσουμε  την θερμή υποδοχή τους στον 1ο αγώνα, στα πλαίσια της καλής συνεργασίας μεταξύ των δύο λαών μας»!

Οι τοπικοί παράγοντες όμως είχαν χρέος να χειριστούν την υπόθεση με μεγαλύτερη περίσκεψη και να μην προσπαθούν τώρα να αποποιηθούν τις ευθύνες, μετά την αντίδραση του Θεσπρωτικού και Ηπειρώτικου ηλεκτρονικού τύπου, που, δικαιολογημένα, ήταν έντονη.

Όφειλε και το κεντρικό κράτος, σύμφωνα με την εκτίμηση κάποιων, να παρέμβει πιο καίρια, αξιολογώντας την ευαισθησία του ζητήματος.

Για τη… «γενοκτονία»!

Την ίδια στιγμή ρεσιτάλ ανθελληνισμού και προκλήσεων δίνουν οι «Τσάμηδες», επικαλούμενοι τη συμπλήρωση 78 χρόνων από τη «γενοκτονία», όπως υποστηρίζουν, των Ελλήνων σε βάρος τους, που, φυσικά, δεν έγινε ποτέ. 

Πλέον, απ' ότι φάνηκε κατά την πρόσφατη επίσκεψη στα Τίρανα του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, έχουν «σύμμαχό» τους και την κυβέρνηση της Αλβανίας, που μέχρι τώρα δεν έπαιρνε δημόσια θέση. 

Αξιοσημείωτο είναι ότι οι εκδηλώσεις των «Τσάμηδων» προβάλλονται εκτενώς από τον Τουρκικό τύπο. 

Το (ψευδο)-ζήτημα των «Τσάμηδων» και της «Τσαμουριάς», με την διεκδίκηση όχι μόνο της Θεσπρωτίας και των περιουσιών τους, αλλά και της περιοχής μέχρι του Αράχθου ποταμού, δηλητηριάζει συνεχώς τις διμερείς σχέσεις των δύο κρατών. 

Εμπόδιο για ένταξη  στην Ε.Ε.

Το θέμα όμως για την ελληνική πλευρά θεωρείται ότι έχει κλείσει, ωστόσο χρειάζεται να δίνονται απαντήσεις στις ανιστόρητες αιτιάσεις και αξιώσεις των «Τσάμηδων» και σωστά αποτελεί εμπόδιο για την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι «Τσάμηδες» αποδεδειγμένα στράφηκαν κατά της Ελλάδας, συνεργάστηκαν με τον κατακτητή, προέβησαν σε λεηλασίες, κακοποιήσεις κατοίκων της Θεσπρωτίας, δολοφονίες και αναγκάσθηκαν να αποχωρήσουν οικειοθελώς από τη χώρα.

Έτσι, νόμιμα και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, το Δικαστήριο Δωσίλογων των Ιωαννίνων, με αμετάκλητες αποφάσεις του καταδίκασε ως προδότες και δήμευσε την περιουσία τους. 

H.M.