Συχνά rapid test και μάσκα για να μπει φρένο στη διασπορά του κορωνοϊού

on .

RAPID TEST THETIKO 3 4 2022

• Νέο κύμα κορωνοϊού έχει ξεκινήσει τις τελευταίες ημέρες, προειδοποιούν οι επιστήμονες, χωρίς ωστόσο να προκύπτει μέχρι στιγμής επιδείνωση των σκληρών επιδημιολογικών δεικτών. Το γεγονός βέβαια αυτό δεν θα πρέπει να εφησυχάζει κανέναν, καθώς η αυξημένη κινητικότητα που παρατηρείται το καλοκαίρι τόσο σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, όσο και σε πολυπληθείς εκδηλώσεις σε συνδυασμό με την κατάργηση και της μάσκας, μπορούν να πυροδοτήσουν μια μεγάλη έκρηξη κρουσμάτων.

Προς το παρόν η κατάσταση είναι ελεγχόμενη και δεν εμπνέει ανησυχία, ωστόσο αυξάνονται οι φωνές επιστημόνων που προτείνουν την επαναφορά της μάσκας σε χώρους, όπου παρατηρείται συνωστισμός. 

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης μιλώντας στην ΕΡΤ τόνισε ότι «μέχρι το τέλος του μήνα θα έχουμε περίπου διπλάσιο αριθμό κρουσμάτων». Η αύξηση των κρουσμάτων εντοπίζεται κυρίως στις τουριστικές περιοχές και ιδίως σε δημοφιλείς προορισμούς. Γι’ αυτό όπως είπε «θα ήταν καλό να είναι απαραίτητη η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους, όπως και σε εξωτερικούς σε συνθήκες συγχρωτισμού».

Ο κ. Σαρηγιάννης αναφέρθηκε και στα μέτρα προφύλαξης από τον κορωνοϊό, χαρακτηρίζοντας λάθος τη μείωση των τεστ αυτοδιάγνωσης και rapid test στην κοινωνία. «Έχει αποδειχθεί ότι ο αυξημένος αριθμός τεστ σταματάει σημαντικά τη διασπορά», σημείωσε σχετικά.

Καμπανάκι Μαγιορκίνη!

Στην αύξηση των κρουσμάτων και των εισαγωγών στη χώρα μας από την Covid-19 αναφέρθηκε ο επ. καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Γκίκας Μαγιορκίνης, τονίζοντας σε ανάρτησή του πως την τελευταία εβδομάδα στην Ελλάδα υπήρξε αύξηση των διαγνώσεων κατά 48% και αύξηση νοσηλευόμενων κατά 41%.

Προς το παρόν – σημείωσε ο κ. Μαγιορκίνης - δεν διαφαίνεται αύξηση στις ΜΕΘ, αλλά αυτή συνήθως καθυστερεί κατά περίπου 7 ημέρες στην Όμικρον (λόγω βραχύτερης επώασης).

238 κρούσματα στην Ήπειρο 

Ο ΕΟΔΥ το Σαββατοκύριακο ανακοίνωσε 238 κρούσματα κορωνοϊού στην Ήπειρο, εκ των οποίων τα 118 στα Γιάννενα (62 το Σάββατο και 56 χθες). Τα υπόλοιπα κατανέμονται ως εξής: Π.Ε. Άρτας 47 (31+16), Π.Ε. Πρέβεζας 43 (28+15) και Π.Ε. Θεσπρωτίας 30 (15+15).

Πανελλαδικά 

Σε επίπεδο χώρας το Σαββατοκύριακο επιβεβαιώθηκαν 12.853 κρούσματα (7.163+5.689), ενώ άλλοι 17 συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους από επιπλοκές του ιού. 

Ο αριθμός πιθανών νέων επαναλοιμώξεων που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 864 ενώ από την αρχή της πανδημίας SARS-CoV-2 ο συνολικός αριθμός εκτιμάται σε 148.251(4.0% του συνολικού αριθμού των θετικών αποτελεσμάτων).

Οι ασθενείς που νοσηλεύονταν χθες διασωληνωμένοι ανέρχονταν σε 101, με τη διάμεση ηλικία τους να είναι τα 69 έτη. Οι εισαγωγές νέων ασθενών COVID-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 176 (ημερήσια μεταβολή +31,34%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 130 ασθενείς.