Ευρωπαϊκό συνέδριο για τα φυτοφάρμακα και τους περιβαλλοντικούς μικρορύπους

on .

FYTOFARMAKA RANTISMA

• Το «11ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο με θέμα τα Φυτοφάρμακα και τους συναφείς οργανικούς μικρορύπους στο περιβάλλον» θα πραγματοποιηθεί από 23 έως 26 Ιουνίου στο Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων «Κάρολος Παπούλιας».

Το συνέδριο διοργανώνεται από το Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης (Ι.Π.Α.Α.) του Πανεπιστημιακού Ερευνητικού Κέντρου Ιωαννίνων, την Ιnternational Association of Environmental Analytical Chemistry (IAEAC), την European-Mediterranean Association for Environmental Education Assessment and Protection (ENEAP), την Gruppo di Ricerca Italiano Fitofarmaci e Ambiente (GRIFA) και την Εθνική Ερευνητική Υποδομή για τον Ενδελεχή Χαρακτηρισμό των Τροφίμων (Foodomics-GR).

Στα πλαίσια του 11ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου θα φιλοξενηθούν σημαντικοί ομιλητές που θα ταξιδέψουν στα Γιάννενα προκειμένου να παρευρεθούν και να παρουσιάσουν τα θέματα που περιλαμβάνει η ατζέντα του επιστημονικού προγράμματος με σκοπό την πλήρη ενημέρωση και την ανταλλαγή απόψεων σε καίρια ζητήματα που αφορούν στα Φυτοφάρμακα και στους συναφείς οργανικούς μικρορύπους στο περιβάλλον.

Οι περιβαλλοντικοί μικρορύποι όπως φυτοφάρμακα, φαρμακευτικές ενώσεις, πλαστικοποιητές κ.α. καταλήγουν στα διαφορετικά περιβαλλοντικά υποστρώματα (έδαφος, νερό, ιζήματα, αέρας, οργανισμοί) και στα τρόφιμα μετά την εφαρμογή ή την χρήση προϊόντων σε γεωργικές, αστικές και βιομηχανικές δραστηριότητες. Υφίστανται μια σειρά φυσικοχημικών και βιολογικών διεργασιών που καθορίζουν την τύχη και τη μεταφορά των υπολειμμάτων τους και των ενδιάμεσων προϊόντων διάσπασής τους (μεταβολίτες). Η μελέτη των παραπάνω διεργασιών, η παρακολούθηση των επίπεδων ρύπανσης και ο σχεδιασμός νέων τεχνολογιών για την απομάκρυνσή τους αποτελούν πεδία αιχμής για την προστασία και την αειφορική διαχείριση του περιβάλλοντος καθώς και την διασφάλιση της υγείας του ανθρώπου.

Η επίσημη Τελετή Έναρξης του συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 23 Ιουνίου και ώρα 9:30 π.μ. Το Επιστημονικό Πρόγραμμα του συνεδρίου θα ξεκινήσει την ίδια ημέρα, και θα ολοκληρωθεί το μεσημέρι της Κυριακής, 26 Ιουνίου με την απονομή βραβείων σε επιλεγμένες ερευνητικές εργασίες.

Εγγραφές θα γίνονται δεκτές και κατά την διάρκεια του Συνεδρίου.

•Για περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με το συνέδριο οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα: https://pesticides2022.gr/.