«Μάστιγα» οι παραβάσεις στους δρόμους της Ηπείρου

on .

ASTYNOMIKOS DROMOS ELEGXOS

• Μπορεί για τους περισσότερους πολίτες το τριήμερο που μας πέρασε να ήταν διάστημα ανάπαυλας, όμως για τους άνδρες των υπηρεσιών της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου ήταν ένα τριήμερο εργασίας, καθώς εφαρμόστηκαν στοχευμένα μέτρα αστυνόμευσης του οδικού δικτύου της Περιφέρειας με σκοπό την απρόσκοπτη και ομαλή κίνηση των οχημάτων και την αποτροπή τροχαίων. 

Όπως προκύπτει από απολογιστικό δελτίο της ΕΛ.ΑΣ, τα μέτρα απέδωσαν και το διάστημα αυτό, από το πρωί της Παρασκευής και μέχρι το βράδυ της Δευτέρας, δεν σημειώθηκε θανατηφόρο ατύχημα στην περιοχή μας και γενικότερα δεν υπήρξαν σοβαρά περιστατικά στους δρόμους.

Μάλιστα, Αστυνομία και Τροχαία διενήργησαν αυτές τις ημέρες έναν εντυπωσιακό αριθμό ελέγχων σε οχήματα, οι οποίοι έφτασαν τους 3.105! Εδώ όμως προκύπτει ένα ζήτημα που δίνει αφορμή γενικότερα για προβληματισμό. Ένας στους τέσσερις οδηγούς από όσους ελέγχθηκαν και λίγο παραπάνω εντοπίστηκε να παραβαίνει τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας! 

Οι παραβάσεις

Πιο συγκεκριμένα, το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος βεβαιώθηκαν 875 παραβάσεις σε όλη την Ήπειρο, εκ των οποίων η συντριπτική πλειοψηφία, συνολικά 284, αφορούσε σε υπερβολική ταχύτητα. Πρόκειται για «τακτική» των οδηγών που και στην περιοχή μας είναι πολύ συνηθισμένη, στην οποία οφείλονται κυρίως τα τροχαία τα οποία λαμβάνουν χώρα στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο.

Οι υπόλοιπες παραβάσεις αφορούσαν σε μη χρήση ζώνης ασφαλείας (61 περιπτώσεις), μη χρήση προστατευτικού κράνους (27 περιπτώσεις), σε οδήγηση υπό την επήρεια μέθης (14 περιπτώσεις), χρήση κινητού τηλεφώνου από τον οδηγό (14 περιπτώσεις), ενώ βεβαιώθηκαν 13 παραβάσεις ΚΤΕΟ, 12 για κίνηση στο αντίθετο ρεύμα και τρεις για αντικανονική προσπέραση. 

Κλείνοντας στην ανακοίνωσή της η Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ηπείρου υπενθυμίζει ότι «η σωστή συμπεριφορά των χρηστών του οδικού δικτύου και η τήρηση των κανόνων οδικής κυκλοφορίας είναι βασικές προϋποθέσεις, τόσο για την ασφαλή μετακίνηση, όσο και για την αποφυγή των τροχαίων ατυχημάτων».