Μία λιτή τελετή για την ηρωική μάχη των Σουλιωτών στη Βρυτζάχα

on .

BRYTZAXA SOYLI MNHMEIO TSOLIADES 14 6 2022

  Με μια λιτή εκδήλωση, που περιελάβανε επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων και ομιλία από τον  πολιτισμολόγο - παραγωγό της ΕΡΤ Παναγιώτη Τσόκα τιμήθηκε την περασμένη Κυριακή από το  δήμο Δωδώνης, τον δήμο Σουλίου, την τοπική κοινότητα Ζωτικού Ιωαννίνων και το σύλλογο απανταχού κατοίκων Ζωτικού "Η Βρυτζάχα", η ηρωική μάχη των Σουλιωτών στη Βρυτζάχα. 

Η εκδήλωση έγινε για πρώτη φορά το 2016, μετά από εισήγηση του πρόεδρου του Συλλόγου Απανταχού Κατοίκων Ζωτικού "η Βρυτζάχα", ενώ στο χώρο είχε στηθεί μνημείο το 1998 με πρωτοβουλία του τότε προέδρου του συλλόγου "το Ιστορικό Σούλι", Αθανάσιου Αθανασόπουλου.

Παρέστησαν, μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Δωδώνης Χρήστος Ντακαλέτσης και ο δήμαρχος Σουλίου Γιάννης Καραγιάννης, ενώ συμμετείχε ο Όμιλος Απόδοσης Τιμών και Ιστορικής Αναβίωσης Σουλίου.

Στο σύντομο χαιρετισμό του ο Χρ. Ντακαλέτσης στάθηκε στη σημασία της ιστορικής μνήμης που υπηρετείται από εκδηλώσεις, όπως η συγκεκριμένη. «Πρέπει να μαθαίνουμε ιστορία» τόνισε, επικαλούμενος τον προβληματισμό που τέθηκε και στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις, στο μάθημα της Έκθεσης, με ερέθισμα ένα δοκίμιο του Ραϋμόνδου Αλβανού.

«Στις μέρες μας το διαχρονικό μήνυμα, που μας δίνουν οι ηρωικές αυτές πράξεις είναι ότι χρειάζεται να έχουμε ομοψυχία, ενότητα, συνεργασία και επαγρύπνηση ώστε να αντιμετωπίσουμε κάθε προκλητική ενέργεια που θα προσπαθήσει να απειλήσει την εθνική μας κυριαρχία», ανέφερε ο κ. Καραγιάννης.

Η κεντρική ομιλία

Στην κεντρική ομιλία της εκδήλωσης ο Παναγιώτης Τζόκας, Πολιτισμολόγος -  ΜΑ Δημόσιας Ιστορίας, τόνισε μεταξύ άλλων: «Οι Σουλιώτες στη Μάχη της Βρυτζάχας, χωρίς να λάβουν υπόψη ούτε τη λογική ούτε τους κανόνες του πολέμου, έδωσαν μαθήματα ηρωισμού και αυταπάρνησης σε όλη την οικουμένη. Μέλημά τους ήταν η αξιοπρέπεια, η οποία αποτελεί και αίτημα των καιρών μας. Θα πρέπει όλοι να στοχαστούμε τη συμβολή των Σουλιωτών στη δημιουργία των αξιών, που πρέπει να μεταλαμπαδεύσουμε στις νέες γενιές για να αντισταθούν στις νέες απειλές των Ασιατών γειτόνων μας που εκτοξεύουν κατά της πατρίδας μας».

 

ΗΛΙΑΣ ΜΑΚΟΣ