Διευρύνεται ως τις 5.30 μ.μ. το ωράριο σε παιδικούς και δημοτικά σχολεία!

on .

PAIDIKOS STATMOS SAKES

• Ένα σημαντικό μέτρο για τις οικογένειες με παιδιά μικρής ηλικίας πρόκειται να θεσμοθετήσει η Πολιτεία και αυτό αφορά στην επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των παιδικών σταθμών και των δημοτικών σχολείων έως τις 5.30 το απόγευμα. 

Τη σχετική ανακοίνωση έκανε χθες ο Πρωθυπουργός από το βήμα συνεδρίου με αντικείμενο το δημογραφικό ζήτημα. Όπως ανέφερε

χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «σε τελική ευθεία προετοιμασίας βρίσκονται και μερικές πρωτοβουλίες άμεσης εφαρμογής, η επέκταση για παράδειγμα των παιδικών σταθμών και των δημοτικών ως τις 6 το απόγευμα, ώστε να περιλαμβάνουν και τη μελέτη των παιδιών ανακουφίζοντας με αυτό τον τρόπο τους γονείς στο σπίτι». 

Πιλοτική εφαρμογή

Η πρωτοβουλία αυτή θα τεθεί πιλοτικά σε εφαρμογή από τον Σεπτέμβριο και όπως ανέφερε από την πλευρά της η Υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως ουσιαστικά πρόκειται για επέκταση του ολοήμερου Νηπιαγωγείου και Δημοτικού ως τις 17.30.

Το πρόγραμμα αφορά όλους τους μαθητές, σε όλη την Ελλάδα, με ελεύθερη πρόσβαση, χωρίς να απαιτούνται κριτήρια για συμμετοχή. Έχει διττό στόχο: την επέκταση του ωραρίου «για να διευκολύνει τους εργαζόμενους γονείς» και την «ποιοτική αναβάθμιση των προγραμμάτων σπουδών». Ως προς το δεύτερο σκέλος, η κ. Κεραμέως ανέφερε, πως θα ενισχυθεί η δημιουργική κατεύθυνση, με έμφαση στα εικαστικά, τη μουσική, τις τέχνες γενικότερα, ενώ παράλληλα θα ολοκληρώνεται και η μελέτη των μαθημάτων των παιδιών. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ η εφαρμογή του μέτρου αρχικά θα πραγματοποιηθεί στο 50% των Νηπιαγωγείων και Δημοτικών που ήδη λειτουργούν ως ολοήμερα, δηλαδή σε 5.000 τμήματα σε όλη τη χώρα.

 Στέγη για νέους

Βασικός άξονας της ομιλίας του κ. Μητσοτάκη κατά την παρέμβασή του στο Συνέδριο με θέμα «Δημογραφικό – Η μεγάλη Πρόκληση», που διοργανώνουν η «Next is Now» και η «Dome Consulting», ήταν και η εξασφάλιση στέγης για τους νέους, μιλώντας για έναν μεσοπρόθεσμο στόχο της κυβέρνησης. Στο πλαίσιο αυτό, έκανε λόγο για συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την αξιοποίηση εγκαταλελειμμένων κτιρίων στην Αθήνα, προκειμένου να μετατραπούν σε στέγη για νέα ζευγάρια και να αντιμετωπιστεί το μείζον θέμα των ακριβών ενοικίων.

Το δημογραφικό 

Όσο για το δημογραφικό ζήτημα, ο Πρωθυπουργός το χαρακτήρισε βόμβα, της οποίας το χρονόμετρο «τρέχει» και έκανε λόγο για εθνικό υπαρξιακό ζήτημα, για την αντιμετώπιση του οποίου απαιτείται στήριξη από όλα τα κόμματα.

Ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε τα κόμματα του κοινοβουλίου σε μία διακομματική συνεργασία για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος, που όπως είπε, από τη φύση του έχει στρατηγικό και μακροπρόθεσμα χαρακτήρα. Η πιο φλέγουσα διάσταση του ζητήματος, είναι, όπως σημείωσε, ο οικονομικός και κοινωνικός αντίκτυπος, δηλαδή η συρρίκνωση του οικονομικά ενεργού πληθυσμού, που εργάζεται και συντηρεί και τον υπόλοιπο πληθυσμό. «Δεν μιλάμε για μία απειλή της ταυτότητάς μας ως Έλληνες. Αλλά για την υπονόμευση της δυνατότητας του τόπου να παράγει ατομικό και δημόσιο πλούτο, διατηρώντας ισχυρό τον ιστό που ενώνει τους πολίτες του», ξεκαθάρισε.