Στόχος η ταχεία μετάβαση σε μία κλιματική ουδετερότητα

on .

elisaf

• Καίριας σημασίας για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των Γιαννιωτών μπορεί να αποδειχθεί η συμμετοχή του Δήμου Ιωαννιτών στο πρόγραμμα «100 Κλιματικά Ουδέτερες Πόλεις μέχρι το 2030».

Πέρα από το ίδιο το αστικό περιβάλλον που θα πρέπει υποχρεωτικά μέσα στα επόμενα οκτώ χρόνια να αναβαθμιστεί με ουσιαστικό τρόπο και μέσω συγκεκριμένων δράσεων να γίνει πιο… ανθρώπινο, η υψηλή προβολή των πόλεων όπως τα Γιάννενα που συμμετέχουν στο δίκτυο κλιματικής ουδετερότητας αναμένεται επίσης να αυξήσει το ενδιαφέρον για επενδύσεις και να βελτιώσει την επισκεψιμότητά τους. 

Ερωτηματικά δημιουργεί πάντως η δυνατότητα των Δήμων να «τρέξουν» αποτελεσματικά το πρόγραμμα σε ένα χρονικό διάστημα που σηματοδοτεί την «εκπνοή» της τρέχουσας θητείας των Διοικήσεών τους. 

Συνάντηση στο ΥΠΕΝ

Οι έξι πόλεις θα χρηματοδοτηθούν με γενναία ποσά για να προχωρήσουν στην υλοποίηση των δράσεων που προβλέπει το πρόγραμμα κλιματικής ουδετερότητας και αυτό ήταν ένα από τα θέματα που κυριάρχησαν στην πρώτη συνάντηση η οποία έγινε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος με την συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος Ευθύμιου Μπακογιάννη. 

Σ’ αυτήν ο κ. Μπακογιάννης συζήτησε με τους Δημάρχους από τις έξι ελληνικές πόλεις που έχουν επιλεγεί για την Ευρωπαϊκή Αποστολή «100 Κλιματικά Ουδέτερες Πόλεις μέχρι το 2030», ανάμεσα στους οποίους ήταν και ο Μωυσής Ελισάφ. 

Στόχος η συνεργασία

Σκοπός της συνάντησης ήταν η εξεύρεση λύσεων για την επιτάχυνση της μετάβασης των πόλεων στην κλιματική ουδετερότητα και στον ψηφιακό μετασχηματισμό τους και την ενίσχυση της συνεργασίας της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, των Ιωαννίνων, της Καλαμάτας, της Κοζάνης και των Τρικάλων, καθώς και των υπολοίπων ελληνικών πόλεων που υπέβαλαν υποψηφιότητα στο πλαίσιο του Συμφώνου Συνεργασίας που υπογράφηκε τον περασμένο Ιανουάριο.

Πόροι, τεχνικές λύσεις…

Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του Δήμου Ιωαννιτών, η συζήτηση επικεντρώθηκε στην χρηματοδότηση του όλου εγχειρήματος από ευρωπαϊκά, κρατικά και ιδιωτικά κεφάλαια, στις νομοθετικές ρυθμίσεις που είναι αναγκαίες να πραγματοποιηθούν για την υλοποίηση της Αποστολής, ενώ συζητήθηκαν οι τεχνικές λύσεις που πρέπει να δοθούν το επόμενο διάστημα προκειμένου τα συνταχθούν τα Κλιματικά Συμβόλαια των Πόλεων και η επικοινωνιακή πολιτική που θα υλοποιηθεί προκειμένου να ενημερωθούν οι πολίτες, η αγορά και ο ερευνητικός χώρος.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «η εν λόγω συνάντηση αποτελεί το πρώτο βήμα μιας συνεργασίας για μια κοινή στρατηγική πολιτική μεταξύ των Δήμων και του ΥΠΕΝ, για την οποία όλα τα μέρη δεσμευτήκαν ότι θα αναπτύξουν το προσεχές μέλλον».