Ο «δρόμος του τυριού» οδηγεί στις πιο σημαντικές μονάδες της Ηπείρου

on .

TYROKOMEIA

• Σ’ ένα μοναδικό πιλοτικό ταξίδι, ακολουθώντας το «Δρόμο του Τυριού», που έχει δημιουργηθεί στο πλαίσιο του Έργου CheeseCult και συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Interreg Ελλάδα-Αλβανία, θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν δημοσιογράφοι και επαγγελματίες του χώρου. Το ταξίδι αυτό θα πραγματοποιηθεί στις 7 και 8 Ιουλίου και θα ακολουθήσει τον «Δρόμο του Τυριού» περνώντας από την Άρτα και τα Γιάννενα, φτάνοντας στο ακριτικό Δολό Πωγωνίου και τελικό προορισμό το Αργυρόκαστρο, με ενδιάμεσες στάσεις σε τοπικές μονάδες για γευσιγνωσία τυροκομικών προϊόντων.

Η εκκίνηση θα γίνει από την Άρτα και το εργαστήριο Υγείας των ζώων, Υγιεινής και Ποιότητας Τροφίμων. Εκεί οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά τις τεχνολογίες αιχμής που εφαρμόστηκαν για την παρασκευή μονοποικιλιακών τυριών. Στη συνέχεια θα επισκεφτούν το τυροκομείο ΣΚΑΡΦΙ στη Φιλιππιάδα, του κ. Παππά για την ανάλυση του τρόπου παρασκευής τυριών και γευσιγνωσία, μετά το τυροκομείο του κ. Τσουτσουπλίδη ΜΕΤΣΟΒΟ Α.Ε. στα Δροσοχώρι Ιωαννίνων για να μάθουν για τα κίτρινα τυριά, στη συνέχεια τη Γαλακτοκομική Σχολή του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ στην Κατσικά Ιωαννίνων, για ένα ελαφρύ γεύμα συνοδεία ειδικών τυριών που παρασκευάζονται στη Σχολή και μικρή παρουσίαση των δράσεων του έργου με ομιλίες όλων των εταίρων.

Επόμενος σταθμός θα είναι η αγροτουριστική επιχείρηση και το τυροκομείο του κ. Χριστόφορου Κωσταρά στο ακριτικό Δολό Πωγωνίου, όπου θα δουν τη σύνδεση της προβατοτροφίας των αυτόχθονων φυλών με το τελικό προϊόν. Να σημειωθεί ότι πρόκειται για καθαρό κοπάδι Καραμάνικων προβάτων και η τυροκόμηση γίνεται παραδοσιακά μόνο με αυτό το γάλα. Ο κ. Κωσταράς διατηρεί έναν όμορφο και παραδοσιακό ξενώνα, όπου θα προσφερθούν για βραδινό τοπικά εδέσματα (τυριά, κρέατα και ειδικές μαρμελάδες). Στη συνέχεια η αποστολή θα περάσει στο Αργυρόκαστρο, όπου θα διανυκτερεύσει και την επόμενη μέρα (8 Ιουλίου) θα πραγματοποιηθεί ειδική εκδήλωση από το Δήμο Αργυρόκαστρου με bazaar τοπικών προϊόντων. Ακολούθως θα επισκεφθεί δυο ακόμη τυροκομικές μονάδες εντός του αλβανικού εδάφους.