Καυτά θέματα για τους ΟΤΑ συζήτησε ο Μ. Βορίδης στην Άρτα

on .

BORIDHS ARTA 5 6 22

• Η οικονομική ενίσχυση των Δήμων, το αυξημένο ενεργειακό κόστος, θέματα υποδομών, καθυστερήσεις στο πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης», το Ταμείο Ανάκαμψης, οι προσλήψεις προσωπικού και άλλα πολύ σημαντικά θέματα που απασχολούν τους ΟΤΑ τέθηκαν στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Άρτα με πρωτοβουλία του Δήμαρχου Χρ. Τσιρογιάννη, υπό τον Υπουργό Εσωτερικών Μ. Βορίδη και με τη συμμετοχή αυτοδιοικητικών απ’ όλη την Ήπειρο και τον Περιφερειάρχη. 

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ο υπουργός είχε την ευκαιρία να ακούσει και να καταγράψει τα ζητήματα που αντιμετωπίζει η ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου καθώς και να συζητήσει και να ανταλλάξει απόψεις με τους εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας για την αντιμετώπισή τους. Ο Μ. Βορίδης επεσήμανε τη σημαντική στήριξη που έχουν λάβει τόσο η Τοπική Αυτοδιοίκηση όσο και οι πολίτες και οι επιχειρήσεις της χώρας μας από την Κυβέρνηση, σε όλες τις διαδοχικές κρίσεις τις οποίες κλήθηκε να αντιμετωπίσει η πατρίδα μας και υπενθύμισε ότι αυτό συνέβη χωρίς να διαταραχτεί το μεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα, το οποίο εφαρμόστηκε στο ακέραιο κάτω από αυτές τις ιδιαίτερες συνθήκες.

Ωστόσο, δήλωσε ότι κατανοεί τις αυξημένες δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά και η κοινωνία γενικότερα λόγω της ενεργειακής κρίσης, διαβεβαιώνοντας ότι το Υπουργείο Οικονομικών θα δώσει απαντήσεις ώστε να μην υπάρξουν χρηματοδοτικές δυσκολίες. Παρόλα αυτά δεν δεσμεύτηκε για συγκεκριμένο ποσό γιατί κάτι τέτοιο, όπως είπε, αποτελεί αντικείμενο επεξεργασίας από το οικονομικό επιτελείο. 

Παράλληλα ο υπουργός προανήγγειλε την τοποθέτηση πολιτικού προσώπου ως Γενικού Γραμματέα στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, ο οποίος θα αναλάβει και όλη την λειτουργία τους. Θα διατηρηθεί και η θέση του Συντονιστή, αλλά με τη μορφή του επιτελικού Κράτους. 

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «όλη η λειτουργία της Αποκεντρωμένης θα περάσει σε πολιτικό πρόσωπο», ενώ έκανε γνωστό ότι ετοιμάζεται η σχετική διάταξη για να κατατεθεί άμεσα στη Βουλή. 

Η παράταξη Ζάψα

Ως «κομματική φιέστα» χαρακτήρισε την επίσκεψη Βορίδη στην Άρτα η παράταξη «Κοινό των Ηπειρωτών» με επικεφαλής τον Γιώργο Ζάψα. Όπως μεταξύ άλλων, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωσή της «αντί να απαντήσει στα μεγάλα ζητήματα υποχρηματοδότησης της αυτοδιοίκησης, της απένταξης σημαντικών οδικών έργων, της έλλειψης οποιασδήποτε προοπτικής για την στήριξη της περιφερειακής αυτοδίοικησης και των πολιτών, θυμήθηκε, μετά τρία χρόνια, τους διορισμένους Γενικούς Γραμματείς των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, που θα λύσουν όλα τα προβλήματα κακοδιοίκησης!».