Εγκαινιάστηκε ο Ναός της Αναλήψεως στην Κακαβιά

on .

KAKABIA NAOS ANALHPSEOS

• Στις Ορθόδοξες εκκλησίες της Αλβανίας εορτάστηκε η Ανάληψη του Κυρίου πανηγυρικά. Μάλιστα στο χωριό Κακαβιά, πάνω στα ελληνοαλβανικά σύνορα, από την αλβανική πλευρά, σε μια υπερυψωμένη θέση, εγκαινιάστηκε ο ναός της Ανάληψης από το Μητροπολίτη Αργυροκάστρου Δημήτριο και το Μητροπολίτη Αμαντίας Ναθαναήλ, ενώ συμμετείχαν ο ηγούμενος της Μονής Μολυβδοσκεπάστου αρχιμανδρίτης Αρσένιος Μάιπας, καθώς και ιερείς της περιοχής. 

Εκεί εκκλησιάστηκαν και μαθητές/τριες από τα εκπαιδευτήρια της Μητρόπολης Αργυροκάστρου.

Η ανέγερση του ναού αυτού, που ξεκίνησε το 1996 και ολοκληρώθηκε το 2004, χρηματοδοτήθηκε από την Αγγελική Πανταζή, στη μνήμη του συζύγου της Θεοδώρου Πανταζή, που κατάγονταν από το χωριό, τρισάγιο για την ανάπαυση των οποίων τελέστηκε μετά το τέλος της θείας λειτουργίας. 

Και αυτός ο ναός είναι μια ακόμη απόδειξη, αλλά και ευκαιρία ταυτοχρόνως πίστης. 

Και αφορμή να κρατάμε ιερά συναισθήματα μέσα μας πάντα ζωντανά, που δεν θα σβήνουν και δεν θα φεύγουν, ώστε νά’ ναι σωστές δοξολογίες στο Θεό μας, που να βγαίνουν από καθαρές ψυχές. 

Εξάλλου ο Μητροπολίτης Κορυτσάς Ιωάννης ιερούργησε σε υπαίθρια λειτουργία στον ομώνυμο ιστορικό ναό της Εμπορίας, όπου είχε συγκεντρωθεί πλήθος πιστών. 

Είναι ένα από τα πιο αξιόλογα μνημεία της περιοχής (το 1974 χαρακτηρίστηκε μνημείο πολιτισμού).

Κτίστηκε το 1389, όταν ο τόπος αυτός ανήκε στο πριγκιπάτο των Μουζακέων, αγιογραφήθηκε αρχικά το 14ο αιώνα και είναι σχεδιασμένος κατά τον τύπο του εγγεγραμμένου σταυροειδούς με θόλο.

Οι πιστοί, παρακολουθώντας την μυσταγωγική παρουσία και ιεροπραξία του Μητροπολίτη και των κληρικών, ακούγοντας τις μελωδικές ψαλμωδίες, διδασκόμενοι από το κήρυγμα του Επισκόπου και νιώθοντας ελεύθεροι μέσα στη φύση, ενίσχυσαν το θείο ζήλο τους.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες αισθάνθηκαν την Ανάληψη του Κυρίου ως δική τους ανάνηψη, ως δικό τους φτερούγισμα προς τα άνω.

Ένιωσαν για μια ακόμη φορά ότι προορισμός του ανθρώπου είναι να υψωθεί μαζί με τον Χριστό.

Ο Μητροπολίτης Ελμπασάν Αντώνιος ιερούργησε, στον εορτάζοντα ναό στο Γκράσμι, όπου προς το τέλος της θείας λειτουργίας λιτανεύτηκε η εικόνα της Αναλήψεως.

Η ψυχή ικανοποιείται αληθινά, όταν πετάει πάνω από τη λάσπη και το χώμα, στους ανοιχτούς ορίζοντες της πίστεως.

Αν η Ανάληψη του Χριστού γίνει αφορμή της δικής μας ανοδικής πορείας, δεν θα μιλάμε για άγχη, για πολλαπλασιασμό των ψυχικών παθήσεων, για απροσμέτρητο κενό.

Δεν θα μιλάμε για απουσία του Θεού από τη ζωή μας, που καμία ανθρώπινη κατάκτηση δεν μπορεί να αναπληρώσει.

Αν η Ανάληψη του Χριστού γίνει αφορμή της δικής μας ανοδικής πορείας, θα μιλάμε για εξύψωση του ανθρώπου ως προσωπικότητας. Θα μιλάμε για τη σωστή και αληθινή επιλογή.

π. ΗΛΙΑΣ ΜΑΚΟΣ