«Πετούν» τα κουταβάκια αυξάνουν τα αδέσποτα!

on .

SKYLIA MIKRA KOYTABIA

• «Επιδημία» εγκατάλειψης νεογέννητων κουταβιών κατά κανόνα δίπλα σε κάδους απορριμμάτων ή και σε απομακρυσμένες περιοχές στα διοικητικά όρια του Δήμου έχει ενσκήψει τελευταία στα Γιάννενα, αποδεικνύοντας ότι οι ασυνείδητοι στην περιοχή μας δεν θα εκλείψουν ποτέ. 

Δηλώσεις για το θέμα έκανε χθες ο αρμόδιος για τη διαχείριση του κυνοκομείου Αντιδήμαρχος Νίκος Τσόλης, τονίζοντας ότι τα νεογέννητα ή τα κουταβάκια λίγων ημερών που εντοπίζονται παρατημένα δεν προέρχονται τόσο από αδέσποτα ζώα αλλά κυρίως από οικόσιτα που γεννούν σε αυλές, χωράφια και στάβλους αφού οι ιδιοκτήτες τους δεν φροντίζουν να τα στειρώσουν. 

Αυξάνουν τα αδέσποτα

Η αδιαφορία των ιδιοκτητών σκύλων να στειρώσουν τα ζώα τους για να μην γεννούν διαρκώς προκαλεί την αύξηση του αριθμού των αδέσποτων ζώων σε όλο τον Δήμο. 

Όπως τόνισε ο κ. Τσόλης, «αυτό δεν είναι φιλοζωία αφού έτσι αυξάνονται τα αδέσποτα και δημιουργούνται πολλά προβλήματα», ενώ έκανε γνωστό ότι «η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου καταγράφει ως αδέσποτο κάθε ζώο που δεν έχει τσιπάκι και ακολούθως πραγματοποιούνται όλες οι απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις για την ευζωία των ζώων όπως η ηλεκτρονική σήμανση, ο εμβολιασμός, η αποπαρασίτωση, η στείρωση και η επανένταξή τους στο φυσικό τους περιβάλλον όπως ορίζει ο νόμος».

Για υιοθεσία…

Ο Αντιδήμαρχος αναφέρθηκε και στις προσπάθειες που γίνονται με τη βοήθεια των φιλοζωικών σωματείων και φιλόζωων για να υιοθετηθούν κάποια από τα διαχειρισμένα αδέσποτα, τονίζοντας πως η διαδικασία της υιοθεσίας είναι απλή και γρήγορη, καθώς αρκεί μόνο η φωτοτυπία της αστυνομικής ταυτότητας από τον νέο ιδιοκτήτη, ο οποίος έχει και την δυνατότητα να επιλέξει ο ίδιος ένα από τα ζώα που φιλοξενούνται στο κυνοκομείο του Δήμου χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση. Παράλληλα, όπως είπε, επιδιώκεται η καλλιέργεια συνείδησης του υπεύθυνου ιδιοκτήτη ζώου συντροφιάς ώστε να περιοριστεί το φαινόμενο εγκατάλειψης ζώων ως δείγμα πολιτισμού και κατέληξε: «Η εγκατάλειψη ζώων είναι παράνομη και τιμωρείται με φυλάκιση 1-5 χρόνια, με χρηματική ποινή 5.000 - 15.000 ευρώ και διοικητικό πρόστιμο 300 ευρώ». 

Προφύλαξη από ζέστη 

Στο μεταξύ, όπως επισημαίνει ο Δήμος σε ανακοίνωσή του, οι ζεστές μέρες του καλοκαιριού δημιουργούν ένα επιπλέον πρόβλημα στα αδέσποτα που είναι η θερμοπληξία. Γι' αυτό λοιπόν καλεί τους πολίτες όπου υπάρχουν αδέσποτα να τοποθετούν εκτός από τροφή, μπολάκια με νερό σε σκιερό μέρος, ενώ σημειώνει πως οι ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς πρέπει να φροντίζουν να έχουν πάντα νερό στο ζώο τους όταν λείπουν από το σπίτι, η βόλτα να γίνεται πολύ πρωινές και βραδινές ώρες που είναι και πιο δροσερές και να μην αφήνουν το ζώο μόνο του στο αυτοκίνητο όταν υπάρχει μεγάλη ζέστη 

• Το τηλέφωνο του κυνοκομείου του Δήμου Ιωαννιτών για όποιον ενδιαφέρεται να υιοθετήσει σκυλί είναι: 2651-3-61165.