Στέγη, στήριξη και εργασία σε αναξιοπαθούντες Γιαννιώτες!

on .

STEGASH ERGASIA

• Σε κάθε μεγάλη πόλη της χώρας μας υπάρχουν οικογένειες και μεμονωμένοι πολίτες οι οποίοι ζουν στα όρια της φτώχειας, αντιμετωπίζοντας τη σκληρή πραγματικότητα της ανεργίας και της κοινωνικής απομόνωσης, καθώς και άτομα που για διάφορους λόγους, όπως, για παράδειγμα, η οικογενειακή βία, έχουν εγκαταλείψει το σπίτι τους. 

Δεν αποτελούν εξαίρεση τα Γιάννενα, όπου κοινωνικοί φορείς, ιδρύματα και υπηρεσίες δίνουν καθημερινό αγώνα για την ανακούφιση συνανθρώπων μας οι οποίοι δεν τα βγάζουν πέρα μόνοι τους. Σε αυτή την προσπάθεια σημαντική αναμένεται πως θα είναι η συμβολή του προγράμματος «Στέγαση και Εργασία», την υλοποίηση του οποίου ξεκινάει ο Δήμος Ιωαννιτών σε συνεργασία με την Κοινωνική του Υπηρεσία και την Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Έρευνας και Παρέμβασης. Μέσω αυτού θα επιχειρηθεί να εντοπιστούν αναξιοπαθούντες συμπολίτες, στους οποίους θα προσφερθούν στέγη, ψυχοκοινωνική στήριξη, κατάρτιση και προώθηση στην αγορά εργασίας, ώστε να σταθούν και πάλι στα πόδια τους, όπως τονίστηκε χθες στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου. 

Ο προϋπολογισμός με τον οποίο ξεκινά το πρόγραμμα «Στέγαση και Εργασία» για τον Δήμο Ιωαννιτών ανέρχεται στις 400.000 ευρώ και μπορεί να καλύψει τις ανάγκες για είκοσι οικογένειες και μονοπρόσωπα νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν το φάσμα της ανεργίας και της κοινωνικής περιθωριοποίησης. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Οι χθεσινές δηλώσεις

Όπως ανέφερε χθες η Αντιδήμαρχος Χριστίνα Κωτσαντή «οι αλλεπάλληλες κρίσεις οδηγούν σε δοκιμασία της κοινωνικής συνοχής. Μέλημά μας είναι η άμβλυνση των κοινωνικών προβλημάτων που υπάρχουν και όσων προκύπτουν. Οι υπηρεσίες του Δήμου αποτελούν στυλοβάτη στην προσπάθεια αυτή και η άντληση πόρων από τα προγράμματα είναι το μέσο για να ανταποκριθούμε στις κοινωνικές ανάγκες».

Από την πλευρά της η Διευθύντρια της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου Ρόη Ζηκίδου σημείωσε ότι απώτεροι στόχοι του προγράμματος είναι η μετάβαση σε αυτόνομες μορφές διαβίωσης, η κινητοποίηση για επανένταξη στον κοινωνικό ιστό και η ανάπτυξη συνεργειών με αρμόδιες κοινωνικές υπηρεσίες. 

Η ΕΨΕΠ είναι ο φορέας που διαχειρίζεται το πρόγραμμα στο Δήμο Ιωαννιτών. Ο Πρόεδρός της Παναγιώτης Κρανάς απευθύνθηκε και δημόσια σε όλους τους φορείς που μπορεί να έρχονται σε επαφή με ανθρώπους που βρίσκονται σε καθεστώς αστεγίας καλώντας τους να τους παραπέμψουν στις υπηρεσίες του Δήμου ώστε να ενταχθούν στο πρόγραμμα. «Είναι πολύ σημαντικό ότι ένας από τους σκοπούς είναι να δημιουργηθούν οι συνθήκες για ένταξή τους στην αγορά εργασίας. Χρειαζόμαστε την συνδρομή όλων των φορέων ώστε να τους παραπέμψουν στις υπηρεσίες και θέλουμε την βοήθεια από τις τοπικές επιχειρήσεις για να απορροφηθούν οι άνθρωποι αυτοί στην εργασία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τι προσφέρει…

Το πρόγραμμα «Στέγαση και Εργασία», απευθύνεται σε οικογένειες και άτομα που έχουν καταγραφεί από τις Κοινωνικές Υπηρεσίες των Δήμων ως άστεγοι που διαβιούν στο δρόμο ή σε ακατάλληλα καταλύματα (τροχόσπιτα, αυτοκίνητα, αυτοσχέδιες κατασκευές, παραπήγματα, παράγκες, containers, ακατάλληλα για κατοίκηση κτίρια με βάση την κείμενη νομοθεσία). Επίσης, σε οικογένειες και άτομα που φιλοξενούνται σε  Ξενώνες Αστέγων ή Υπνωτήρια, σε γυναίκες που φιλοξενούνται σε Ξενώνες Γυναικών θυμάτων βίας και σε άτομα που φιλοξενούνται σε Δομές Παιδικής Προστασίας, έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, δεν σπουδάζουν και δεν έχουν πρόσβαση σε κατοικία.

Το πρόγραμμα επιδοτεί τη στέγαση για δύο χρόνια, καλύπτει όλους τους λογαριασμούς όπως ύδρευσης και ηλεκτροδότησης, την αγορά οικιακού εξοπλισμού, την πλήρη επιδότηση εργασίας για ένα έτος και την πληρωμή ασφαλιστικών εισφορών εργαζόμενου  και εργοδότη για το δεύτερο έτος, την επιδότηση δημιουργίας επιχείρησης και την απόκτηση επαγγελματικών δεξιοτήτων.

«Καλούμε τους συμπολίτες μας που ανήκουν σε αυτές τις ομάδες να προσέλθουν ώστε να υποβάλλουν την αίτησή τους και να ενταχθούν στο πρόγραμμα», κατέληξε η κ. Ζηκίδου.